2) Nontermal etki: İçinde erimiş gazlar bulunan sıvılarda ses dalgalarının gevşeme fazında ortam basıncı düştüğü için gaz parçacıkları baloncuklar oluşturabilir. Sıkışma fazında ise ya bu baloncuklar sıvı içinde dağılır ya da birleşerek büyür. Bu olaya kavitasyon denir.
Tıpta kontrendikasyon, hastaya vereceği zarar nedeniyle belirli bir tıbbi tedaviyi almamak için bir neden olarak hizmet eden bir durumdur (veya faktör). Kontrendikasyon, belirli bir tedaviyi kullanmak için bir neden olan endikasyonun tam tersidir.
Dengeli kavitasyon:Birkaç mikronluk küçük gaz taneciklerinin ultrasonik basınç dalgalarının etkisiyle ileri geri hareketidir. Ultrason tedavisi esnasında ortaya çıkar. Bu sırada hücre zarının geçirgenliği artar, potansiyeli değişir.
Fizik tedavi kapsamında kullanılan Ultrason terapide amaç, uygun frekanstaki ses dalgalarının ilgili dokuya gönderilerek, dokuda lokal ısı artışı, mikro masaj ve kavitasyon etkisi görmektir. Modern cihazlardaki başlık aparatlar sayesinde elektrik enerjisi ses enerjisine çevrilerek dokuya iletilir.
Fizik tedavi yöntemleri arasında en sık kullanılan yöntemlerden biri olmanın yanı sıra güzellik merkezlerinde incelme amacıyla da elektroterapi kullanılır. Dokuları uyaran hafif elektriksel dalgalar, ödem attıran ve yağ dokularını harekete geçirerek vücuttan atılmayı teşvik eden etkiye sahiptir.
İlgili 32 soru bulundu
Anestezik etki oluşturmak, Lokal dolaşımı artırmak. Frekansı 1000-10000 Hz arasında değişen akımlardır. Tedavide en çok 4000 Hz frekansı kullanılır.
Tens cihazı, kronik ağrılar ve diğer bazı durumların tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Tens cihazı, elektrotlar yardımıyla vücuda düşük seviyede elektrik akımı gönderir. Bu akım, beyne ağrı sinyalleri göndermek yerine kasların gevşemesine neden olarak ağrının hafiflemesine yardımcı olur.
Ems, elektriksel kas stimülasyonu olurken, tens, elektriksel sinir stimülasyonudur. Birisi kasların uyarılmasını diğeri ise sinirlerin uyarılmasını ve ağrıların giderilmesini sağlar. İki yönteminde çalışma prensibi aynıdır. Vücudun belirli bölgelerine elektrik akımı uygular.
Ultrasonun çekimine başlanmadan önce radyoloji uzmanı tarafından görüntülenecek bölgenin tamamı şeffaf ultrason jeli ile kaplanır. Bu jel sağlık açısından herhangi bir olumsuz etki oluşturmayan ve sadece bölgenin kayganlaştırılması ve ses dalgalarının iletiminin kolaylaşmasını sağlayan bir maddedir.
Karın dışında bacaklara da bölgesel incelme uygulanabilir. Selülit içinde etkin bir tedavi şeklidir. Selülit tedavisinde, uygun beslenme ile desteklendiğinde kilo vermeye de ayrıca yardımcı olur. Ağrısız bir işlem olup karaciğer bozukluğu olanlar, enfeksiyonu olanlar ve böbrek taşı olanlarda uygulanmaz.
Kavitasyon, Cildin dış yüzeyine uygulanan ultrasonun yayılması, yağ dokusundaki hücre sıvısında ani ve yüksek basınç değişikliklere dayanan bir yöntemdir. Bölgesel yağlanma ve selülitle ses dalgaları yardımıyla savaşan, cerrahi olmayan bir yöntemdir.
Kavitasyon, uygulama alanı ve alandaki yağ miktarına göre uygun dalga boyu ve hızda yapılır. Cihaz başlığından yağ dokuları hedeflenerek ultrason dalgaları gönderilirken bazı hareket ve yönlerde özel bir uygulama hareketi yapılır. Bu işlem ortalama 45 dakika boyunca uygulanır ve seans sonlanır.
Fluidoterapi kuru hava tedavisi esasına dayanmaktadır. Ceviz kabukları veya mısır tohumları gibi organik maddelerin toz haline getirilip sıcak hava ile püskürtülmesi esasına dayanmaktadır. Özellikle üst ekstremiteler için uygundur ve ağrının azaltılmasında etkilidir.
Tanı, belirli bir [tıbbi] durumun mevcut olduğunun değerlendirilmesidir; endikasyon ise kullanım için bir nedendir. Endikasyonun zıttı kontrendikasyondur, tedavinin risklerinin faydalarından açıkça daha ağır basması nedeniyle belirli bir tıbbi tedaviden kaçınma nedenidir.
Zıt banyolar
Vazokonstrüksiyon – vazodilatasyon sağlayarak ödemin çözülmesinde kullanılır. Özellikle distal ekstremitelerin kullanımı için uygundur. Zıt banyoda refleks hiperemi oluşturmak için ekstremite 40-43 °C ile ısıtılır ve sonrasında 15-20 °C ile soğutulur.
Elektroterapi de en sık kullanılan ajanlarından biri ''TENS''tir. Türkçe açılımı ''Transkutanöz Elektriksel Sinir Uyarımı'' anlamına gelir. Küçük elektrotların deriye yerleştirildiği ve düşük yoğunluklu akımın uygulandığı bir ağrı yönetim tekniğidir.
İngilizce'de zamanlar (tensler) 12 adettir. İngilizce zamanların 4 tanesi Past (Geçmiş) zamanları ifade eder. 4 tanesi Present (Şimdiki) zamanları ifade eder. 4 tanesi de Future (Gelecek) zamanları ifade eder.
3) Kısa Şiddetli TENS: -Yüksek frekanslı, uzun süreli akım. -Frekansı 60-120 Hz, akım geçiş süresi 200 mikrosaniyedir. -Tedavi süresi genellikle 10-15 dakikadır.
TENS TEDAVİSİ NASIL YAPILIR? TENS sakral bölgeden sinirlerin geçtiği alana düşük dozda elektrik akımı uygulanarak yapılır. Tedavi için basit bir pilli cihaz (TENS cihazı) kullanılır. Haftada 3 gün 30 dakikalık 20 seans yapıldıktan sonra 1 ay ara verilir ve bir kür daha uygulanır.
Faradik Akım
Kısa süreli olduğundan denerve kası uyaramaz ! Motor sinir bağlantısı normal olan kaslarda kullanmama atrofisinde, konversiyonda, tendon transplantasyonlarında hangi kasını ne şekilde kullanabileceğini anlama amaçlı, travmatik ve venöz yetmezliğe bağlı ödem tedavisinde kullanılır.
Kısa-Yoğun TENS: Hiperstimülasyon analjezisi de denilen bu tip uygulamada kısa süreli yüksek frekansta ve hastanın dayanabileceği en yüksek şiddette akım verilmektedir. Frekansı 50-150 Hz, atım süresi 100-200 msn olarak ayarlanmaktadır.
Kas kuvvetinin artırılmasında sıklıkla Faradik akım, Rus akımı ve Yüksek Voltaj Kesikli Galvani (YVKG) akımı tercih edilir (4) . Tedavi protokollerinde deri belirli süre için elektrik akımına maruz bırakılır. Tedavi edilen alanların yanı sıra epidermal bariyerin de etkilenebileceği düşünülmektedir.
TENS uygulamasına ilişkin izlenilecek adımları anlatan Tolu, “Uygulama genellikle ağrılı bölgenin tam üzerine ya da yakın bölgelere yapıştırılan elektrotlar ile günde 2-3 defa 20-30 dk lık seanslar halinde yapılır.
Fizik tedavi başlangıcında haftada en az iki – üç kez fizyoterapiye gitmeniz gerekebilir. Fizyoterapi seansları sıklık dışında, her seans 30 ila 60 dakika arasında sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri