Faradik akım: Yüksek voltajlı bir indüksiyon akımıdır. Atrofiyi önlemede, vazodilatör olarak trofik bozuklukların tedavisinde kullanılır. Denerve adalelere tesir etmez. Kesikli galvanik akım: Dinlenme anında ters yönde bir akım geçiyor.
Faradik Akım;
Frekansı 50-100 Hz, birbirine eşit olmayan iki fazdan oluşur. Tek yönlüdür. Elektrostümülasyon amaçlı, inaktivite atrofilerinde duysal ve motor sinirleri uyararak kaslarda tetanik kasılmalar oluşturur. Kısa süreli olduğu için denerve kası uyarmaz.
Faradik ve sinüzoidal akım; ven ve lenf dolaşımını artırmada, kas reedükasyonunda, kasa yeni işini öğretmede, elektrodiagnostik olarak, paralize kas tedavisinde (14.- 21. Gün), kas hipertrofisi ve kuvvetlendirilmesinde, adezyonları çözmede, ağrıyı azaltmada kullanılabilirler.
Akımın geçiş süresi ve sıklığı ayarlanabilir. Genelde 300 ms geçiş, 600 ms dinlenme süresi olarak ayarlanır.
Faradik Akım
Motor sinir bağlantısı normal olan kaslarda kullanmama atrofisinde, konversiyonda, tendon transplantasyonlarında hangi kasını ne şekilde kullanabileceğini anlama amaçlı, travmatik ve venöz yetmezliğe bağlı ödem tedavisinde kullanılır.
İlgili 15 soru bulundu
Faradik Akım: Asimetrik bipolar alternatif bir akımdır. Motor sinirleri stimüle ederek o sinirin inerve ettiği kasta kontraksiyon meydana getirirç . Sinirden yoksun bir kasta kontraksiyon meydana getiremez Akım geçiş süresi ve şiddeti yeterli değildir. Vazodilatasyon amacı ile kullanılamaz.
Kas kuvvetinin artırılmasında sıklıkla Faradik akım, Rus akımı ve Yüksek Voltaj Kesikli Galvani (YVKG) akımı tercih edilir (4) . Tedavi protokollerinde deri belirli süre için elektrik akımına maruz bırakılır. Tedavi edilen alanların yanı sıra epidermal bariyerin de etkilenebileceği düşünülmektedir.
KONVANSİYONEL TENS
En yaygın kullanılan tiptir. Düşük şiddette (1-100 mA), yüksek frekansta (50-100 Hz) uyarılar kullanılır. Postoperatif ağrı ve akut ve kronik ağrıda kullanılır.
Ödem tedavisinde, iskemik deri ülserlerinde, hiperhidroziste, mantar enfeksiyonlarında, gut artritinde, bursit, tendinit gibi hastalıklarda, denerve kasın uyarılmasında kullanılmaktadır.
Fizik tedavi yöntemleri arasında en sık kullanılan yöntemlerden biri olmanın yanı sıra güzellik merkezlerinde incelme amacıyla da elektroterapi kullanılır. Dokuları uyaran hafif elektriksel dalgalar, ödem attıran ve yağ dokularını harekete geçirerek vücuttan atılmayı teşvik eden etkiye sahiptir.
Faradik akım: Yüksek voltajlı bir indüksiyon akımıdır. Atrofiyi önlemede, vazodilatör olarak trofik bozuklukların tedavisinde kullanılır.
-Yüksek frekanslı, uzun süreli akım. -Frekansı 60-120 Hz, akım geçiş süresi 200 mikrosaniyedir. -Tedavi süresi genellikle 10-15 dakikadır. 4)Burst TENS: -Kesikli yüksek ve alçak frekanslı akımlar birbirini izler. -Yüksek frekans 50-100 Hz, alçak frekans 1-10 Hz. -Tedavi süresi 30-60 dakikadır.
Başlangıç tedavisi için 15-20 dakikalık bir TENS uygulaması yeterlidir (Baxter ve McDonough, 2007). Kaslarda kasılma oluşturmak için uygulanan elektriksel uyarım NMES olarak tanımlanmaktadır.
Patlayıcı (burst) TENS: Bu yöntemle yüksek (50-100 Hz) ve düşük (1-10 Hz) frekansta akımlar birbiri ardından verilmektedir. Bu tip stimülasyon gözle görülür kas kontraksiyonuna neden olmaktadır. Analjezik etki geç başlasa da uzun sürmektedir.
Elektrikte, Akım türleri Doğru Akım(DA veya DC) ve Alternatif Akım (AA veya AC) olarak iki farklı türde oluşmaktadır. Oluşan bu akım çeşitliliği elektrik alanın zenginleşmesine sebep olmuş ve elektriğin pek çok alanda kullanılabilmesine neden olmuştur.
Galvanik Akım Nedir? Sürekli akımların frekansı yoktur. Pozitif (anot) ve negatif (katot) olmak üzere iki kutbu olan ve birinden diğerine (katottan anoda) düz, sabit ve devamlı elektron geçişi olan akımlardır.
Sinüzoidal akım: Düşük voltaj ve miliamperlik bir alternatif akımdır. Düşük frekansı saniyede 50 ila 1.000 salınım arasında değişir. Akım, pozitif artışa eşit negatif bir seviyeye ulaşana kadar sıfır noktasından kademeli olarak artar. Bu negatif noktadan, bir çevrimi tamamlamak için tekrar sıfıra döner.
Mikroplus Galvanik Akım 18 yaşının altındakilere, hamilelere, kalp, tansiyon rahatsızlıkları bulunan ve aktif kemoterapi tedavisi gören kişilere uygulanmaz.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniklerinde, ems ile 5 -6 haftalık tedavi sonucunda kas kütlesinin %1, kas işlevinin ise -15 oranında arttığı yapılan araştırmalarla belirlenmiştir. Tens ve ems, sinir ve kas sisteminin uyarılmasını sağlayan en iyi fitness ve fizik tedavi yöntemleridir.
Genellikle tens cihazları haftada 2-3 kez 20-30 dakika kullanılır. Ancak her hasta farklı olduğu için doktorunuz sizin için en uygun kullanım süresini belirleyecektir. Sonuç olarak, tens cihazı kronik ağrılara alternatif bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilir.
Elektrik akımları: İnsana zarar vermeyecek şekilde zayıflatılmış değişik elektrik akımlarıdır. Örneğin şehir cereyanı 220 volt iken fizik tedavide kullanılan elektrik akimları en fazla 100 mikrovolttur; yani şehir cereyanından 3-5 bin daha zayıf akımlar kullanılmaktadır.
Denerve kası kastırmaz. Dokuda iyon hareketine neden olmadığı ve polarizasyon sürekli değiştiği için yanık oluşturmaz. Dolaşım artar. Ödem azalır.
Ems vs Tens
Ems, elektriksel kas simülasyonu, tens ise elektriksel sinir simülasyonudur. Bir tanesi kasların uyarılmasını sağlar diğeri ise sinirlerin uyarılmasını ve ağrıların yok edilmesini sağlar. İki yönteminde çalışma şekli aynıdır, değişiklik yoktur. Vücudun bazı bölgelerine elektrik akımı uygulanmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri