1. Sahâbenin bir konuda ittifak etmesi. Bu teknik olarak icmâa tekabül eder. Sahâbenin icmâa dönüşmüş sözlerinin hüccet olduğunda tartışma yoktur; ancak bu durumda hüccet sahâbî kavli değil icmâdır.
İcma; Sarih icma ve Sükutii icma olarak iki çeşide ayrılır.
Sükûti icmâ ise müctehidlerin bir kısmının, görüş beyan edecek vakit ve imkanları olduğu halde ilgili konuda sessiz kalmalarıdır. Bu sessizlik genel görüşe iştirak ettikleri şeklinde yorumlanır.
Şâfiî, er-Risâle, s. 596-598. Yukarıda gerek usulcülerin ifadelerinden gerekse Şâfiî'nin eserlerinden yaptığımız alıntılar, açıkça göstermektedir ki İmam Şâfiî; eski mezhebinde olduğu gibi yeni mezhebinde de sahâbe kavlini delil olarak almaktadır ve bu konudaki görüşü değişmemiştir.
İlgili 40 soru bulundu
İcma, Hz. Peygamber döneminden sonra işlerlik kazanan bir kaynaktır. Sahabe içinde içtihad yapabilecek düzeyde olanlar ortaya çıkan yeni meseleler hakkında fikirlerini ifade etmişler ve zaman zaman görüş birliğine varıldığı durumlar da olmuştur ki icmanın ilk örneklerini bunlar oluşturur.
Merfû, Resûlullâh'ın (s.a.v.) söz, fiil ve takrirleridir. Fakat Resûlullâh'ın söz- lerinin (kavlî merfû) dışındakiler, sahâbenin sözleri olmasına rağmen bunlar Hz. Peygamber'le (s.a.v.) ilgili olduğundan dolayı merfû olarak nitelenmekte- dir. Hâlbuki sahâbenin sözlerine mevkūf denilmektedir.
Sarih İcmâ': Hz. Peygamber‟den sonraki bir devirde yaşayan müctehidlerin, şer„î bir konunun hükmü ile ilgili görüşlerini tek tek açıklamalarıyla gerçekleşen icmâ„dır.
Her bir davranışla ilgili hükmün dayandığı özel delil anlamındadır. Bir hükme delil olan tek bir âyet ya da hadis, tafsîli delil niteliğindedir.
Hanefî usûl âlimleri tarafından geliştirilen mürekkeb icma, bir konuda iki farklı hükmün bulunduğuna dair görüş birliğinin oluşmasını ifade eden bir kavramdır.
İcmâ, Hz. Peygamber'in vefatından sonra bir asırda yer alan müctehid- lerin dini bir mesele üzerinde ittifak etmeleri şeklinde tarif edilmekte ve ittifak şekline göre sarih ve sükûtî olarak ikiye ayrılmaktadır.
Müctehid Arapça bir terimdir. İslam dininde, bir konu hakkında var olan delilleri inceleyerek hüküm çıkartan din adamlarına verilen isimdir. Müctehidlerin yaptıkları işe ise dinde ictihâd denmekte.
İslâm fıkhının genel ilkelerine, özellikle de şer'an onaylandığına veya reddedildiğine dair bir delil bulunmayan maslahata göre hüküm verme yöntemini ifade eden fıkıh usulü terimi.
İslam dininde peygamber Muhammed'in farz olarak tanımlanan Kur'an emirleri dışındaki davranışları ve herhangi bir konuda söylemiş olduğuna inanılan söz (kavli sünnet, hadis), fiil (eylem) ve takrirlerine (susarak onaylama) verilen addır.
Kavli (sözlü) tasarruflar ise kişinin irade beyanına dayanan ve kendisine hukûkî bir sonuç bağlanabilen tasarruflardır. Tek taraflı irade (irade-i münferide) beyanına dayanan hukûkî tasarruflar ile, iki taraflı irade beyanına dayanan akitler ise, kavlî tasarruf bağlamında mütalaa edilmektedir.
Kavli sünnete bir örnek: Peygamber efendimizin huzuruna gelen bir konuğun korkudan titrediğini fark edip misafiri ''Titremene lüzum yok, ben kral değilim, yalnızca Kureyşli kuru et yiyen bir kadının oğluyum diye ikaz etmesi.
2. Naklî Delil. Bütün öncülleri nakle dayanan delildir. Sübûtu, özellikle İslâm'ın ilk dönemlerinde işitmeye bağlı olduğundan “sem'î delil” diye anıldığı gibi “lafzî delil” diye de adlandırılır.
İslamda dinî hükümlerin dayandığı kaynaklara edille-i şer'iyye denir. Bu kaynaklar dört tanedir: kitap, sünnet, icma ve kıyas. Edille-i şer'iyye, veya şer'î deliller, en genel anlamda İslâm hukukunun kaynaklarını teşkil eder.
Hadiselere dair bilgi edinilebilmesi için mutlaka, maddi aleme -insan veya eşya gibi- ait bir cismin yardım etmesi lazımdır. İşte yargıcın hisleriyle idrak ettiği bu şeye “sübut vasıtası” yani delil denir 4.
İcma: Bir hadisenin dini hükmünü ortaya koymak konusunda fakihlerin görüşlerinin bir noktada birleşmesidir. Kıyas: Bir hadisenin dini hükmünü ortaya koymak konusunda bir fakihin şahsî görüşüdür.
Ankara Hukuk Fakültesi Mecmuası, Cilt:III, Sayı:l, İstanbul 1946, s.126; "Ukubat Ceza ve Azap anlamındadır. Darp ile, hapis ile kat'ı uzuv ile veya katil ve recm ile yapılabilir.
Muamelat (Arapça معاملات, kelimenin tam anlamıyla "işlemler" veya "alışverişler"), İslam hukuku veya fıkhın bir parçasıdır. Kaynaklar, muamalat'ın İslami "ticari işlemleri yöneten hükümleri" ve Mecelle-i Ahkâm-ı Adliye) kapsadığı konusunda hemfikirdir.
Peygamber'e nisbet edilen söz ve haber anlamında hadis terimi.
“Kudsî hadîs, mânâsı yönüyle Allah Teâlâ'ya, lafzı yönünden Resûllah'a -sallallâhu aleyhi ve sellem- aittir. O, Allah'ın Nebî'sine ilham veya rüya yoluyla haber verdiği ve Nebî'nin de -aleyhi's-selâm- bu mânâyı kendi ibaresiyle bildirdiğidir.
Terim olarak “tâbiîn yahut tebeu't-tâbiînden birinin söz veya fiili ya da isnadı onlara kadar varmakla birlikte daha ileri gidemeyen hadis” mânasında kullanılmaktadır. Böylece sahâbeden sonra gelen neslin söz ve fiillerinin de bir hadis çeşidi olarak kabul edildiği görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri