Dolayısıyla kavramlar, ortak özellikleri paylaşan ve aynı isimle tanımlanan semboller, olaylar ve nesneler grubu olarak tanımlanır (Özlem, 2004).
Kavram, nesnelerin ya da olayların ortak özelliklerini kapsayan ve bir ortak ad altında toplayan genel tasarımdır. Kavramlar, soyuttur ve gerçek dünyada yoktur. Benzer olan fikirleri, insanları, olayları vs gruplandırmak için kullanılan bir sınıflamadır.
“Ordu” kolektif, “asker”, distribütif kavramdır. Kavramlar tek tek ele alınışlarına ve birbirleriyle ilişkilerine göre iki grupta incelenebilir.
Kavramlar çevremizdeki nesne, fikir yada olayları gruplamayı sağlar. Çevremizde temel özellikleri kakımından benzer; Ancak ayrıntıları farklı nesne ve olaylar bulunmaktadır. Kavramlar bizi ayrıntılardan kurtararak çevremizdeki olay ve nesneleri daha kolay tanımamızı ve anlamamızı sağlar.
İlgili 19 soru bulundu
1 KAVRAM ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
Kavramlar en basit düzeyden en zor düzeye doğru aşamalı olarak sıralanmaktadır. Bu aşamalar ise; sırasıyla somut düzey, tanıma düzeyi, sınıflama düzeyi ve soyut düzey olarak öğrenilmektedir.
1) Kavram, dünyadaki nesnelerin, biçimlerin, olgu, durum ve devinimlerin dilde anlatım buluşudur. Bu anlatım tuz, ip, su; yüreklilik, çöpçatan, açlık; hasıraltı, tepeden inme, açıkgöz gibi değişik ses ve biçimlerle, değişik yollardan gerçekleşir; somut ve soyut diye nitelediğimiz kavramları oluşturur.
– Kavram öğretilirken performans alımı sonucu bilmediği kavramlardan öğretime başlanmalıdır. – Her bir kavram için ayrı planlama yapılmalı ve farklı materyaller seçilmelidir. – Mümkün olduğunca günlük yaşantıyı destekleyen araç gereçler seçilmelidir. – Her öğretimde farklı niteliklerde araç gereçler kullanılmalıdır.
Kavram Nedir? Yaşantı sürecindeki deneyimlerimiz sonucunda iki veya daha fazla varlığı ortak özelliklerine göre bir arada gruplayıp diğer varlıklardan ayırt ederek zihnimizde bir düşünce birimi olarak depolarız. Bu düşünce birimlerine kavram denir (Çepni, 2006).
Kavram Öğrenme Nedir? Nesneleri, olayları yada insanları bir sınıfına koyabilme ve bu sınıfa bir bütün olarak tepkide bulunabilme durumu kavram öğrenme olarak betimlenmektedir.
Kavramlar; Soyut kavramlar ve somut kavramlar olmak üzere iki grupta sınıflandırılmaktadır. Soyut kayramlar; Gözlenemeyen ,tanımlar aracılığı ile öğrenilen kavramlardır.
Mantığın temel kavramları: önerme, argüman, akıl yürütme, çıkarım, biçim, doğruluk, içerim, geçerlilik, tümdengelimli ve tümevarımlı argümanlar.
temel kavramlar ne demek? Bir bilimin temel koyucu ilk kavramları. Düşünmenin temel biçimleri. Bunlar bütün deyiş biçimlerinde öndayanak olarak konulan kavramlardır.
Kavram, Senemoğlu (2004) tarafından “Benzer nesneleri, insanları, olayları, fikirleri, süreçleri gruplamada kullanılan bir kategoridir” şeklinde tanımlamıştır.
Kavramlar, önermeleri, önermeler de akılyürütmeleri oluşturmamızı sağlar. Klasik mantık da akılyürütmelerden kıyası esas gayesi olarak inceler. Kıyasın incelenmesi, önermelerin incelenmesine bağlıdır; önermelerin incelenmesi de kavramların incelenmesine dayanır. O halde kavram incelemesi mantığın öncelikli konusudur.
Kavram demek;ortak özellikler taşıyan bir dizi olguya veya nesneye ilişkin genel özellikli bir anlam içeren kelimelerdir. Örnek;Nüfus, enerji, değer, kültür, değişim, demokrasi, aile, güç, çevre, bağımsızlık vb. Örnek cümleler: İç Anadolu Bölgesi Türkiye'nin en güzel bölgesidir.
Kavram, yaşantı sonucu edindiğimiz deneyimlerimizi özelliklerine göre gruplayıp diğer varlıklardan ayırt ederek zihnimizde oluşturduğumuz düşünce birimidir.
Kavram oluşturma, bireyin tümevarım yoluyla genellemeler veya soyutlamalar yapması sonucu oluşur. Birey, karşılaştığı uyaran veya objelerin benzer ve farklı yanlarını algılayarak genellemeler yapar. Kavram kazanma, kavram oluşturma sürecinden sonra gerçekleşir.
Bir kişinin bir kavramı anladığı şeklin, ortaklaşa kabul edilen bilimsel anlamından önemli derecede farklılık göstermesidir. Kavram yanılgıları için; yanlış algılamalar, alternatif kavramlar, ön kavramlar, alternatif çerçeveler, kişisel model ve anlık bilgiler gibi isimler de kullanılmaktadır.
Kavram öğretimi öğrencinin bilgiyi yapılandırmasını ve “anlam oluşturmasını” sağlayan önemli bir stratejidir. Ancak geleneksel olarak, eğitim programı ve öğretim tasarımları daha çok öğrencilerin “bilme” ve “yapmalarına” odaklanmıştır.
Kavram görüntüsü Tall ve Vinner (1981) tarafından bir kavram ile ilgili işlemleri, özellikleri ve zihinsel resimleri içeren bilişsel yapı olarak tanımlanmaktadır.
Kavram alanı, sözcüklerin anlamını temel alan ve birbiriyle benzeşen sözcükleri inceleyen bir dil alanı kuramıdır. Alman dil bilimci Jost Trier tarafından geliştirilen bu kuram daha çok kelimelerin eş anlamlı, yakın anlamlı veya anlam yönüyle birbirini tamamlayan yönlerini ele alır.
Kavram analizinde amaç bir kavrama ait çeşitli tanımları, kullanımları, uygulamaları ve kavram ile yakından ilgili diğer kavramları analiz ederek kavramı oluşturan temel unsurları belirlemektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri