· Kavşaklarda ve buralara yaklaşırken, · Demiryolu geçitlerinde ve buralara yaklaşırken, · Gidiş ve geliş için birer şeridi bulunan iki yönlü trafiğin kullanıldığı köprü ve tünellerde önlerindeki bir aracı geçmeleri yasaktır.
1- Geçmeye başlamaya karar verebilmek için Hava ,yol ve trafik kurallarının geçmeye uygun olması gerekir. 2- Önden gelen trafiğin uzakta ,arkadan gelen trafiğin geçmeye başlamamış olmasına dikkat edilir. 3- Her şart uygunsa, sesle veya selektör yaparak öndeki araç uyarılır. 4- Sol sinyal lambası yakılır.
1- Geçme, geçilecek aracın solundaki şeritten yapılır. 2- Sol dönüş işareti verilir, geçilecek araç sürücüsü gündüz korna ile, gece seleltör ile uyarılır. 3- Geçilecek araca takip mesafesi kadar mesafe önce sol şeride geçilir. 4- Geçilen araç, geriyi görme aynasından görülünceye kadar geçiş şeridinde gidilir.
Köprülerde, tünellerde, kavşaklarda, demiryolu geçitlerinde, görüşün yetersiz olduğu tepe üstü ve virajlarda, önlerindeki araçları geçmeleri yasaktır.
Araçların sağından, hele sağ banketten geçiş yapılamaz. Ancak, sola dönüş yapan araçların, yolun ortasından giden tramvayların ve görevi gereği yolun solunda bulunan "geçiş üstünlüğüne" sahip araçların (en basit örnek orta refüjleri temizleme aracı) sağından geçilebilir.
İlgili 21 soru bulundu
Motorlu taşıtların sağdan gelen diğer araçlara karşı üstünlüğü bulunur. Her zaman motorsuz araçlar, motorlu araçlara yol hakkı vermek zorundadır. Tali yoldan çıkan araçların, geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Dönel kavşağa gelen sürücüler, kavşak içindeki araçlara geçiş hakkı vermelidir.
sorusu soruldu. İşte yanıtı... Teorikte trafiği sağdan akan ülkelerde tüm araçlar için sağdan geçmek yani sağlamak yasaktır. Araçların sağından, hele sağ banketten geçiş yapılamaz.
Bölünmüş yoldan ya da tali yoldan gelen araçlar, ana yoldan gelen araçlara yol vermek zorundadır. Eşdeğer iki yolun kesiştiği kavşaklarda soldan gelen araçlar sağdan gelen araçlara yol vermek zorundadır. Kontrolsüz kavşakta karşılaşma halinde, dönüş yapan araçlar düz giden araçlara yol vermelidir.
Öndeki aracın geçtiği noktaya 2 saniyeden önce gelmediysen takip mesafeni koruyorsun demektir. 70 km Hızla Giden Aracın Takip Mesafesi: Hızının 70 km/saat ise aracının alacağı yol 35 metre olur. 80 km Hızla Giden Aracın Takip Mesafesi: 80 km hızla giden sürücünün takip mesafesi 40 metredir.
Bir başka deyişle takip mesafesi yaklaşık olarak aracın iki saniyede kat edeceği yol uzunluğu kadardır. Takip mesafesi hızın yarısı kadardır. Örneğin; 90 km hızla giden iki araç arasındaki mesafe 45 metre olmalıdır. Yağışlı havada yük taşıyan araçla takip mesafesi fazla tutulmalıdır.
Kontrolsüz kavşaklarda sağdaki araçlara ilk geçiş hakkı verilmelidir. Motorsuz taşıt sürücüleri, LTT ve iş makineleri sürücüleri, motorlu araçlara ilk geçiş hakkını vermek zorundadır. Tali yoldan gelen araç sürücüleri anayoldaki araçlara ilk geçiş hakkını verirler.
Hatalı Sollama Cezası
Sollamanın yasak olduğu alanlarda, sollamanın sakıncalı olduğu okul, kavşak, yaya geçidi gibi alanlara yaklaşırken sollama yapmak ve sollama yaparken sollama kurallarına uymamak gibi kusurlu davranışlar Karayolları Trafik Kanununun 54. maddesince hatalı sollama cezasına tabi tutulur.
Taşıtlar kendi gidiş yönlerine göre sağ şeritten giderler. Ancak şerit müsait ise ve şerit değiştirmek yasak değil ise iniş yapan araçlarda orta şeridi kullanabilirler. En sol seride geçmek yasaktır.
Öndeki aracı geçmenin yasak olduğu yerler:
Görüşün yetersiz olduğu tepe üstlerine ve dönemeçlere yaklaşırken, Yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken, Kavşaklara, demiryolu geçitlerine ve benzeri yerlere yaklaşırken, İki yönlü, iki şeritli köprü ve tünellerde.
Facebook. Şekle göre hangi numaralı araç sürücüsünün yaptığı, öndeki aracı geçme kuralına aykırıdır.
Arkası görülemeyen viraj, tepe üstü, tünel, kavşak, yaya geçidi gibi yerlere, düz çizgili yol işaretleriyle belirtilmiş yollarda sollamak yasak ve tehlikelidir.
Bu mesafe, kendi araçlarının kilometre cinsinden saatteki hızının en az yarısı kadar metredir. Buna takip mesafesi denilir. 90 km. hızla giden bir araç önünde giden aracı en az 45m. mesafeden takip etmelidir. Takip mesafesi aynı zamanda, takip eden aracın 2 saniyede kat edeceği yol uzunluğu kadardır.
1. Sola dönüş işareti verilir. 3. Öndeki araca takip mesafesi kadar yaklaşılır.
Trafik akışı içerisinde seyir halindeyken takip mesafesi, standart hava ve yol şartlarında aracın kilometre cinsinden hızının en az yarısı kadar olmalıdır. 100 km hızla giden aracın takip mesafesinin en az 50 metre, 110 km hızla giden aracın takip mesafesinin ise 55 metre olması gerekmektedir.
Geçiş yolunda veya bölünmüş yolda seyir halinde olan araçların geçiş üstünlüğü vardır. Sağdan gelen araçların motorlu araçlara kavşaklarda yol vermesi gereklidir. Tali yoldan çıkan araçlara diğer araçlar tarafından yol verilmelidir. Döner kavşağa giren sürücüler, kavşak içinde bulunan araçlara yol vermelidir.
➢ Kavşağa giriş yaparken ve kavşağı terk ederken yayalara yol veriniz. ➢ Kavşağa girmek için bekleyiniz ve trafik akışında yeterli bir boşluk bulunduğunda kavşağa giriş yapınız. ➢ Kavşak içerisindeki bisikletliler dahil tüm araçlara yol veriniz. ➢ Kavşak içinde durmayınız.
Dönel kavşaklarda geçiş üstünlüğü kavşak içerisindeki araçlara aittir. Eğer iki araç aynı anda kavşak girişlerine geldiyse diğerine göre sağdaki araç önce kavşağa girer.
Trafik kazalarının en büyük nedenlerinden biri kavşaklarda geçiş önceliği kurallarına uyulmaması. Trafik işareti ve işaretçilerinin olmadığı kavşaklarda her, sürücü sağından gelen araca yol vermelidir.
Soldan gidilmesi gerektiğini bildirir. Yolda yapım, bakım, çalışma varsa veya mobil ekipler tarafından geçici çalışmalar gerçekleştiriliyorsa trafiği yönlendirmek amacıyla kullanılır.
Öncelikle öndeki araçla doğru takip mesafeniz olmalı. Arkanızda, sizi sollamaya çalışan bir aracın olup olmadığına mutlaka emin olmalısınız. Sinyalinizi vermeli ve öndeki aracın sizi görmesini kısa farlarınızı yakarak sağlamalısınız. Aynalarınızı sollama yapmadan önce kontrol etmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri