Lif içeriği sayesinde kavun, bağırsak hareketlerini düzenlemede önemlidir. Yüksek su içeriği de yine lif içeriği gibi bağırsaklara iyi gelir. Kabızlık gibi sorunları olan kişileri oldukça mutlu eder. C vitamini içeriği tabii ki kavunun faydalarını bağışıklık sistemini yönünden de artırır.
- Görme işlevinin güçlenmesine yardımcıdır. - İçeriğinde bulunan folik asit ile saç dökülmesini önler. - Böbreklerde oluşan kumların, idrar yolu ile atılmasına yardımcıdır. - Akciğer ve karaciğer sağlığını korur.
Kavun K vitamini içeriği ile kan pıhtılaşmasını destekler. C Vitamini: C vitamini vücudun savunma sistemini oluşturur. Kavun iyi bir C vitamini kaynağıdır. Bu özelliği ile kavun vücudun bağışıklık sistemini destekler ve hastalıklara karşı savunma gücünü arttırır.
Kavun vücutta diüretik etki sağlar ve böbreklerin iyileşmesine katkıda bulunur.
İlgili 24 soru bulundu
Diyabeti Olanlar İçin Porsiyon Kontrolü Şart. Diyabet hastalarının kavun tüketirken dikkatli olmasında fayda var. Glisemik indeksi yüksek olan kavunun şeker oranı da yüksektir. Bu yüzden porsiyona dikkat etmek gerekir.
Ayrıca yapılan araştırmalar yine potasyum açısından oldukça zengin olan kavun ve karpuzun da tansiyon düşürücü etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur." Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır.
Çilek, erik, kivi, ananas, siyah üzüm, kiraz, vişne, kavun bunların en sık bilinenleridir. Bu etkilerini pıhtı oluşum mekanizmasının farklı aşamalarına etki ederek gösterirler. Meyve suları ile yapılmış çalışmalarda meyve özünün aynı yoğunlukta olmamasından dolayı kan sulandırıcı etkileri görülmemiştir.
Muz, kavun, portakal, kayısı, avokado ve domates gibi meyveler potasyum açısından zengindir ve tansiyonun düşmesini sağlar.
- Bol Su Tüketmek: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en önemli yolu, gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak su tüketmektir. Bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça önemli olan su, vücudun her zaman nemli olmasına destek olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en önemli yoludur.
Zeytinyağı ile yapılmış sebze yemekleri, balık, salata, kuru baklagiller, turp, lahana, karalahana, brüksel lahanası, karnabahar, brokoli, roka, tere, kırmızı pancar, havuç, sarımsak karaciğer dostu besinlerdir.
Kabuksuz kavun çekirdeği faydaları böbrek sağlığını koruması da yer almaktadır. Tüketimiyle böbreklerin düzenli çalışması üzerinde etki göstermektedir. Vücudumuzda oluşabilecek kum ya da taş gibi oluşumların atılmasına yardımcı olmakla beraber vücuttaki zararlı maddelere karşı da güçlü bir arınma desteği sunar.
Kavunun Zararları
Kavunun insan sağlığına olumsuz bir etkisi bulunmamasına karşın fazla tüketimi istenmeyen durumlar doğurabilir. Kavunda şeker oranı yüksektir. Bu da şeker sorunu olan kişilerin şekerinin yükselmesine neden olur. Bu yüzden diyabet hastalarının da kavun tüketiminden uzak durmaları gerekmektedir.
Her besinde olduğu gibi kavun tüketiminde de aşırıya kaçılmamalıdır. Kavunu günde bir porsiyon yani 150 gram olacak şekilde tüketmek gerekmektedir. Kavun özellikle spor yapanların, egzersiz öncesinde gönül rahatlığıyla yiyebileceği bir meyvedir.
Kavun yaz aylarında serinlik veren hoş tadıyla herkesin beğenisini kazanan bir meyvedir. A, C vitamini, iyot ve krom minerallerinden zengindir. Hazmı kolaydır, vücuda zindelik verir ve göz sağlığı için faydası olan nadir meyvelerden biridir.
Kokusuyla sakinleştiren kavun çiftlerde aynı anda afrodizyak etki yaratıyor. B Vitamini ve iyot zengini kavun, her derde deva oluyor. Bu tatlı meyvenin kolay uyumaya yardımcı bir besin olduğunu belirten uzmanlar, kokusunun çiftlerde cinsel arzuyu kamçıladığını belirtiyor.
Gaz yapıcı ögeleri içeren besinlerin tüketimine dikkat edilmeli (brokoli, soğan, sarımsak, lahana…), kurubaklagiller (mercimek-ezogelin çorba, bulgur dahil) denenerek tüketilmelidir. Kavun, erik vb. meyveler bebekte ishale neden olabilir. Ayrıca kavun, erik, üzüm, mandalina, portakal gibi meyveler gaz yapıcı olabilir.
Lif içeriği yüksek olan bu meyve bağırsakların çalışmasına yardımcı olmaktadır. Kavun rahatlıkla kahvaltıda tüketilebilmektedir. Lifli olduğu için kahvaltıda tüketilebilecek kavun uzun süre tokluk sağlamaktadır.
Kahve, çikolata, yeşil çay, kola, siyah çay vb. içeceklerde bulunan kafein, tüketildikten kısa bir süre sonra kan dolaşımını hızlandırarak tansiyonun yükselmesine neden olur. Siyah çay, ülkemizde en sevilen ve en çok tüketilen içecek. Sabah kahvaltısından uyku saatine kadar günün her saatinde tüketiliyor.
Kavun, değerli bir lif kaynağıdır. Lif, sindirim fonksiyonunu arttırır ve kolesterol seviyelerini kontrol eder.
Bol su tüketimi: Böbrek sağlığı için su içmek oldukça önemlidir. Yeterli su içmek böbrekleri temizler ve sağlıklı bir şekilde çalışmalarına yardımcı olabilir. Maydanoz suyu: İdrar söktürücü etkisiyle bilinen maydanoz suyu, böbreklerin temizlenmesine yardımcı olabilir.
Şeker ayrıca fazla kilo almaya da neden olmaktadır. Aşırı kilolu olmak da böbreklerin sağlığını bozmaktadır. Bu tabloya bakarak, tuz ve şekerin böbreklerin en tehlikeli iki düşmanı olduğunu söylenebilir. Sigara ve şeker gibi sigara da böbrek yetmezliğini artıran önemli unsurlardan biridir.
Özellikle muz, baklagiller, kuruyemişler, kuru meyveler, sebze ve meyve suları, domates ve hazır patates ürünleri potasyum açısından oldukça zengindir. Bozulmuş böbrek fonksiyonu idrarla sodyum atılımını azalttığı için sofra tuzu (sodyum klorür) azaltılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri