Windows, UEFI özellikli cihazlar gerektiren birçok güvenlik özelliği içerir. UEFI'yi destekleyen ancak eski BIOS kullanan daha yeni Windows cihazlarınız olabilir.
Evet, kurabilirsiniz. Sizin PC'nin BIOS'unun unlock edilmesi lâzım UEFI olarak bir işletim sistemi yüklemeniz için.
Evet, dizüstü bilgisayarınızın özellikleri UEFI Desteği'nin yanı sıra Eski BIOS Desteğine sahip olduğunu gösterir, ancak Eski BIOS'tan UEFI'ye geçmek istiyorsanız, Windows 10'u önyüklenebilir bir USB'den tamamen yeniden yüklemeniz gerekir. . .
Kilopat. Recep Baltaş dedi: Yanlış. MBR kurulu bir sistem salt UEFI modda boot edilemez.
İlgili 16 soru bulundu
1 UEFI yeni nesil BIOS legacy 1980'den beri kullandığımız eski nesil BIOS. 2 bunu anlamanın birçok yolu var AIDA 64'te BIOS kısmına gelerek UEFI evet yazıyorsa BIOS'unuz UEFI'dır. 3 BIOS'unuz ne ise onu kurmalısınız.
Windows + R ile Çalıştır'ı açın ve msinfo32 yazıp Enter'a basın. Açılan pencerede BIOS Modu yazan yerde UEFI yazıyorsa problem yok.
Başlat'a tıklayın, diskmgmt.msc başlat arama kutusuna tıklayın. Şuna sağ tıklayın: diskmgmt.msc ve Yönetici Olarak Çalıştır öğesine tıklayın. Not: Windows başlatılmamış bir disk algılasa diski seçin, GPT seçeneğini belirleyin ve Tamam öğesine tıklayın.
UEFI kurulum yapacaksanız GPT, legacy ise MBR seçeceksiniz.
Eğer BIOS sürümün UEFI ise GPT seçmelisin. Eğer BIOS sürümünü bilmiyorsan arama yerine"msinfo32" yazarak öğrenebilirsin. BIOS sürümünün karşısında "Eski" yazıyorsa MBR, UEFI yazıyorsa GPT seçmelisin.
Sanırım cihazınızın UEFI donanımı 32-bit ise 32-bit UEFI Windows kurabilirsiniz. Eğer 64-bit ise 64-bit UEFI Windows kurabilirsiniz. Her ikisi aynı anda olamıyor.
BIOS modu UEFI ise sıkıntı olmaz.
Sistem Bilgisi aracı açıldığında "BIOS Modu" satırını bulun. Satırın karşısında "Eski" yazıyorsa, BIOS kullanıyorsunuz demektir. UEFI kullanıyorsanız, gereken bilgiyi burada görebileceksiniz. Hangi şekilde önyükleme yaptığınız, Parallels gibi yazılımları veya bazı işletim sistemlerini yüklerken önem kazanabilir.
Sistemi UEFI önyükleme moduna geri döndürerek bu sorunu çözebilirsiniz. Güç kapalı durumdayken sistemi açın ve BIOS kurulum menüsüne önyükleme yapmak için F2 tuşuna basın. "Legacy" (Eski) seçeneğini "UEFI" olarak değiştirin, ardından sağ alt köşedeki "Apply" (Uygula) öğesine basın.
Kullanıcılarımıza yardımcı olmak için çeviri hizmeti kullanmaktayız. Lütfen dil bilgisi hatalarını affedin. Hayır, UEFI desteği olmadan, diski başka bir bilgisayardan taşısanız bile Windows 11 önyüklenemez.
GPT. Anakartınız UEFI'yi destekliyor.
GPT diskler MBR disklere göre bir adım daha öndedir. Gerek güncel işletim sistemlerinin UEFI desteği, gerek sınırsız bölüm oluşturabilmesi ve bir bölümü 2TB'dan daha fazla desteklemesidir.
Klavyenizdeki Windows ve R tuşlarına birlikte basın ve açılan Çalıştır kutucuğuna aşağıdaki kodu yazın. Karşımıza Disk yönetimi penceresi çıkacaktır , hemen sol yanda MBR veya GPT olup olmadığını anlamak istediğimiz diskinizi tıklayıp farenizin sol tuşuna basın ve açılan ekranda özellikler kısmını seçin.
Windows 7'nin GPT desteği yok. MBR olarak kurmalısın.
MBR'nin aksine, GPT'de teorik olarak sınırsız bölüm oluşturulabilir. Yani MBR sayesinde bir diskte en fazla 4 adet birincil bölüm olabilirken GPT ile böyle bir sınırınız yoktur. Diski istediğiniz kadar bölümlere (E, F, G vb.) ayırabilirsiniz.
Microsoft Destek Forumu'na hoş geldiniz. Windows 10 işletim sistemini Yerel Disk (C:) diskine kurmalısınız. Birincil olarak bu diski kurulum esnasında seçerek işlemi tamamlayabilirsiniz.
Birleşik Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arayüzü anlamına gelen UEFI, işletim sistemi olmadığında donanımı kontol eden bir yazılım olan BIOS'un yerine tasarlanan bir özelliktir. BIOS'dan daha gelişmiş olan UEFI, bilgisayarın daha hızlı ve donanım birimleriyle daha uyumlu çalışmasını sağlar.
BIOS dosyasını bir USB diske kopyalayın, bilgisayarınızı yeniden başlatın ve ardından BIOS veya UEFI ekranına girin. Burada BIOS update seçeneğini seçin, USB diskteki BIOS dosyasını seçin ve BIOS'u son sürüme güncelleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri