Görme Bozukluklarının Oluşmasını Önler: Kavun iyi bir A vitamini kaynağıdır. A vitamini göz sağlığını destekleyerek gece körlüğü, bakar körlük gibi görme bozuklukların oluşmasını önler. Sindirim Sistemini Düzenler: Kavun lifli bir meyvedir. İçerdiği lif sayesinde bağırsak metabolizmasını düzenler.
Kavunun neredeyse %90'ı sudan oluşur. Bu yüzden kavun tüketimi, gün içinde ihtiyaç duyduğunuz su ihtiyacını karşılamaya yardımcı olabilir. Kavun, yüksek su içeriği ile sindirimi kolaylaştırır, böbreklerin sağlıklı çalışmasına yardımcı olabilir.
Çilek, erik, kivi, ananas, siyah üzüm, kiraz, vişne, kavun bunların en sık bilinenleridir. Bu etkilerini pıhtı oluşum mekanizmasının farklı aşamalarına etki ederek gösterirler. Meyve suları ile yapılmış çalışmalarda meyve özünün aynı yoğunlukta olmamasından dolayı kan sulandırıcı etkileri görülmemiştir.
Kavun, sadece bağışıklık sisteminize yardım etmekle kalmaz ayrıca kas ağrılarını da azaltmaya yardımcı olur. Kas ağrısı gribin yaygın bir semptomudur. Ayrıca kavunun bol su içeriği meyve suyu yapımını kolaylaştırır. İlaveten elma ,portakal gibi meyveler ekleyerek de içeceğinizi güçlendirebilirsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Öksürük Keser
Kavun, bir yaz meyvesi olsa da çekirdekleri uzun süre saklanıp kış için depolanabilir. Kış aylarında yakalanacağınız soğuk algınlıkları, yüksek ateş ve şiddetli öksürükler gibi sağlık problemlerini kavun çekirdeklerini kaynatıp suyunu içerek iyileştirmeniz mümkündür.
Kavun gibi taze meyveler yediğinizde oral alerji belirtilerinden etkilenirseniz, vücudunuz meyvenin proteinlerine tepki verirken ağızda, boğazda ve dilde kaşıntı, yanma veya batma hissi yaşayabilirsiniz.
Kavun K vitamini içeriği ile kan pıhtılaşmasını destekler. C Vitamini: C vitamini vücudun savunma sistemini oluşturur. Kavun iyi bir C vitamini kaynağıdır. Bu özelliği ile kavun vücudun bağışıklık sistemini destekler ve hastalıklara karşı savunma gücünü arttırır.
Su kaybını önlemeye yardımcı olur ve cilt sağlığını korur. Smoothie'lere salatalara, soslara, tatlılara lezzet katar. Tip 2 diyabetli hastalar, böbrek hastaları ve kalp hastalığı için beta bloker kullanan kişiler aşırı kavun tüketiminden kaçınmalıdır.
Her besinde olduğu gibi kavun tüketiminde de aşırıya kaçılmamalıdır. Kavunu günde bir porsiyon yani 150 gram olacak şekilde tüketmek gerekmektedir. Kavun özellikle spor yapanların, egzersiz öncesinde gönül rahatlığıyla yiyebileceği bir meyvedir.
Kavunlar vücuttaki kanı düzleştirerek kalp hastalığı riskini azaltır. Ayrıca, kavun içindeki yüksek su içeriği, mide ekşimesini hafifletmeye yardımcı olan rahatlatıcı bir etki sağlar.
Özellikle kış aylarından etkileniyorsanız bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve solunum yolunuzu rahatlatmak için kavun çekirdeklerini suda kaynatarak içebilirsiniz. Öksürük ve ses kısıklığı için birebir olan kavun çekirdeği, rahat bir şekilde balgam atmanızı sağlayacaktır.
Sinir sistemini dinlendirir, yatıştırıcı etkisi vardır. Kansızlığı gidermeye yardımcı olur. Kabızlığı giderir aynı zamanda idrar söktürücüdür.
Lif değeri yüksek gıdalar
Bunun yanında diyabetin önlenmesi için gerekli vitamin ve mineralleri içerir. Ayrıca, nişasta içeren mısır, patates, bezelye, lif ve c vitamini bakımından zengin böğürtlen, elma, muz, üzüm, kavun ve portakal gibi meyveler kan şekerini dengelemeye yardımcıdır.
Tohumdan kavun yetiştirdiğimizde, kavun hasadı için ortalama 100 ila 130 gün gerekir. Kavun çeşitlerinin çoğu dikim işleminden 78-90 gün sonra hasat edilmeye hazırdır.
İLTİHABI AZALTIYOR
Acı kavun, fitokimyasallar olarak bilinen ve kemiklerde ve eklemlerdeki iltihabı azaltabilen maddeler içerdiği bilinmektedir. Önceki çalışmalar, acı kavunun vücudun bağışıklık tepkisini düzenleyebileceğini göstermiştir.
Gaz yapıcı ögeleri içeren besinlerin tüketimine dikkat edilmeli (brokoli, soğan, sarımsak, lahana…), kurubaklagiller (mercimek-ezogelin çorba, bulgur dahil) denenerek tüketilmelidir. Kavun, erik vb. meyveler bebekte ishale neden olabilir. Ayrıca kavun, erik, üzüm, mandalina, portakal gibi meyveler gaz yapıcı olabilir.
Hali hazırda bir karaciğer rahatsızlığınız varsa karaciğer hasarını arttırabilecek A vitamini içeren (kavun gibi) meyveler tüketmeyin.
Kavun kadar hassas değildir, ancak nemin % 95'in üzerine çıkması durumunda mantarsal hastalıkların yayılması, özellikle ant- raknoz, botriytis gibi hastalıkların artması söz konusudur.
Özellikle karpuz, kavun, hıyar, portakal ve çilek gibi su içeriği yüksek olan meyveleri yedikten sonra su tüketmek sindirim sisteminin Ph seviyesini (asitlik veya alkalinite) bozar. Bunun nedeni, yüksek su içeriğine sahip meyvelerin midenizi daha az asidik hale getirerek pH seviyelerini bozabilmesidir.
Boğazı nemli ve yumuşak tutmak için bol sıvı tüketilmelidir. Günde en az sekiz bardak su içmek vücuttaki su dengesinin korunmasına da yardımcı olur. Boğazdaki şişliği ve ağrıyı hafifletmek için ılık su veya balla karıştırılmış çay gibi içecekler tüketilebilir.
Lif içeriği sayesinde kavun, bağırsak hareketlerini düzenlemede önemlidir. Yüksek su içeriği de yine lif içeriği gibi bağırsaklara iyi gelir. Kabızlık gibi sorunları olan kişileri oldukça mutlu eder. C vitamini içeriği tabii ki kavunun faydalarını bağışıklık sistemini yönünden de artırır.
TAZE VEYA KURU AYVA YAPRAĞI
Ayva meyvesi ve yaprakları yıllardan beri öksürük tedavisinde kullanılıyor. İçerisindeki bileşenlerin boğaz yolu enfeksiyonlarında etkili ve boğazı yumuşatıcı etkisi bulunuyor. Bitkilerin çiçek ve yaprak kısımları demleyerek içebilirsiniz. Tedavi amacıyla içiyorsanız şeker ilave etmeyin.
Kavun da kavun çekirdeği de akciğer sağlığını koruyan bir besindir. Kavun çekirdeğinde bulunan vitaminler, akciğerin temizlenmesini ve zararlı maddelerden arınmasını destekler. Eğer sigara içiyorsanız yahut sigara içilen ortamda uzun süre kalıyorsanız kavun çekirdeğini suda kaynatıp bu suyu içebilirsiniz.
Kavun faydaları arasında ilk sırayı bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğinin olması alır. İçeriğindeki C vitamini çocukların gelişiminde önemli olmasıyla beraber soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara da kalkan görevi görür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri