Bir maddenin özkütlesi sıcaklığına bağlı olarak değişir. Sıcaklık artışı genellikle özkütleyi azaltır, ancak sıcaklığı arttıkça hacmi azalan ve özkütlesi artan maddeler de vardır. Su ve havanın sabit basınç altındaki sıcaklığa bağlı özkütleleri aşağıda verilmiştir.
Burada d özkütlenin g/cm³ cinsinden değerini ifade eder. m gram cinsinden kütleye, v ise cm³ cinsinden hacme denk gelir. Dolayısıyla özkütle kütle/hacim formülüyle kolaylıkla hesaplanabilir. Bu formüle bağlı olarak kütlesi ve hacmi verilen bir maddenin özkütlesi formüle bağlı olarak bulunabilir.
Maddenin karakter özelliğinde gelen bu ifade, basınç ve sıcaklık altın da kalan maddenin hacminde değişiklik meydana gelir. Bu değişiklik sonun da ortada kalan maddenin ağırlığı, maddenin kendi öz kütlesidir. Yani kısaca bir anlatımla maddenin bir biriminde ki hacmin kütlesi öz kütledir.
formülüne göre kütle artarsa hacim artar, özkütle değişmez. Sıcaklığı azaltılırsa hacim azalır, özkütle artar.
Sabit bir sıcaklık ve basınç altında, kütlesi artan bir maddenin hacmi de artış gösterecektir. Bu nedenle kütle ve hacim doğru orantılı olduğu için özkütlede değişim gözlenmez. V: Cismin toplam hacmidir (m3) dir. Uluslararası Birim Sistemi'ne göre özkütle birimi ( kg / m3 ) olarak kabul edilir.
İlgili 44 soru bulundu
Bir maddenin özkütlesi sıcaklığına bağlı olarak değişir. Sıcaklık artışı genellikle özkütleyi azaltır, ancak sıcaklığı arttıkça hacmi azalan ve özkütlesi artan maddeler de vardır.
Atmosferde bulunan gazların birbiriyle olan ilişkilerinde ve tanımlamalarda; sıcaklık, basınç, yoğunluk ve hacim önemlidir. 1- Eğer sıcaklık sabit ise, gazın yoğunluğu basınçla doğru orantılıdır, hacim ise basınçla ters orantılıdır. Bundan dolayı basınç yükseldikçe yoğunluk artar ve hacim azalır.
Cisimlerin yoğunluğu kütlesi ile doğru orantılı, hacmi ile ters orantılıdır. Ama cismin kütlesi arttıkça yoğunluğu artmıyor. Çünkü cismin kütlesi arttıkça hacmi de artar. Onun için yoğunluk aynı cisim için sabittir.
d=m/v formülü, hacim ve özkütlenin ters orantılı olduğunu göstermektedir. Yani donan suyun molekülleri birbirinden uzaklaşır ve hacmi artar. Buna karşın özkütlesi yani yoğunluğu azalır.
Yoğunluk Madde Miktarına Bağlı mıdır? Bir maddenin yoğunluğu madde miktarına bağlı değildir. Çünkü madde miktarı arttıkça maddenin kütlesi ve hacmi de aynı oranda arttığı için maddenin yoğunluğu sabit kalır.
özkütle yani yoğunluk katı ve sıvılar için sabit sıcaklıkta ayırt edici bir özelliktir. Ama gazlarda ise sabit sıcaklık ve basınç altında ayırt edici bir özellik olarak tanımlanmıştır. normal şartlar altındaki bir gazın özkütlesi molekül ağırlığının 22,4 e bölünmesiyle bulunur. PV=nRT denklemiyle bulunur.
Bu çalışmanın amacı, cumhuriyet tarihimizde “yoğunluk”, “öz kütle” ve “bağıl yoğunluk” ile aynı anlamlarda kullanılan terimlerin kullanım biçimlerinin belirlenmesi ve var olan anlam ayrımlarının nedenlerinin incelenmesidir.
Özkütle birim hacimdeki kütle miktarıdır. Özkütle (d) = kütle (m) / hacim (v) şeklinde hesaplanır.
Özhacim, birim kütlenin hacmine denilir. Katı sıvı gaz halindeki maddeler için ayırt edici özelliktir. Özhacim aynı zamanda özkütle ile ters orantılıdır.
Sıcaklığın Kütleye Etkisi. Kütle enerjinin farklı bir formudur ve dışarısı ile enerji (ve dolayısıyla madde) alışverişi içerisinde olmayan kapalı bir sistemde sıcaklığı arttırırsak kütleyi de arttırmış oluruz.
Bir maddenin özkütlesi, hal değişimi esnasında değişir. Çünkü hal değişimi esnasında toplam madde miktarı değişmemesine rağmen maddenin cinsi değişir. Fakat hal değiştirmeyen maddenin özkütlesi etkilenmez.
Merhaba yoğunluk değişmediği sürece kütle arttıkça hacimde aynı oranda artmaktadır ama yoğunluğun değişken sabit olmadığı durumlarda kütle ile hacim arasındaki doğru orantı bozulur.
Katı maddelerin hacmi genellikle hacim ölçer veya su deplasmanı yöntemi ile ölçülür. Sıvıların hacmi genellikle hacim ölçer kullanılarak ölçülür. Örneğin, bir madde için kütlesi 50 gram, hacmi ise 25 cm³ ise, özkütle: Özkütle = 50 g / 25 cm³ = 2 g/cm³ olacaktır.
Hacim V sembolü ile gösterilir. Maddelerin hacimleri sıcaklık ve basınca bağlı olarak değişebilir.
Enerji arttıkça, kütle de artar. Bu nedenle, enerjinin artması kütle artışına neden olur. Bu etki genellikle makroskopik nesnelerde gözlemlenmese de, atomaltı parçacıklarda veya nükleer reaksiyonlarda bu etki gözlenebilir.
Özkütle, sabit basınç ve sıcaklıkta madde miktarına bağlı değildir: Bir cismin kütlesi artıyorsa hacmi de aynı oranda artar.
Bu nedenle hızlanan cismin enerjisi artar. Bu da kütlenin artması demektir. Bu yüzden hız arttıkça kütle artar ve kütleli bir cisim asla ışık hızına erişemez. Çünkü ışık hızına yaklaştıkça sürekli kütle artar ve ışık hızına erişmesi için gereken enerjiyi de her seferinde artırmak gerekir.
Tıpkı havaya atılan bir topun kinetik ve potansiyel enerjisinin hareketi boyunca değişmesi fakat toplamlarının sabit kalması gibi. Eğer yerçekimi etkilerini düşünmezsek (yatay boruda bir akış olarak düşünebiliriz), eğer hız artarsa bu kinetik enerjinin arttığı anlamına gelir yani dinamik basıncın artması.
cismin ağırlığı artarsa basınç artar, cismin ağırlığı azalırsa basınç azalır.
Sıcaklık: Sıcaklık arttığında ısınan hava genleşir ve yoğunluğu azalır. Dolayısıyla birim hacimdeki havanın ağırlığı azalır ve bunun sonucunda açık hava basıncı da azalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri