Kur'an'da "kavvam" kelimesi -ki bu kelime nedeniyle kimi müfessirler erkeğin kadına üstün olduğunu yazmışlardır- 3 ayrı ayette geçmektedir. Buna göre "kavvam" Allah için adaletli davranmak, doğru hüküm vermek ve koruyup gözetmek manasındadır.
Nisâ Sûresi 34. âyet-i kerîme, “Erkekler, kadınlar üzerine kavvâmdır.” diye başlıyor. Kavvâm; yönetici, koruyucu mânâlarına geliyor. Kavvâm olmak; “dediğim dedik”lik olmayıp ince bir siyâsetle âile içi ilişkileri, denetimleri, kontrolleri, hâdiseleri, yapılacakları dengede adâlet ile tutan kişi demek oluyor.
Kavvam kelimesinin Osmanlıca anlamının ise, işlerin sorumluluğunu üzerine alan ve idare eden anlamına gelmektedir. Aynı zamanda kavvam kelimesi, muhafaza ve nezaret eden kişi anlamına da gelmektedir. Kavvam kelimesi sözlükte koruyup, gözetmek manasına gelmektedir.
Bu makalede, karısının nüşuzundan korkan kocanın, sahip olduğu “kavvâm” vasfı sebebiyle kendisine verilen; “nasihat etme, yatağı- nı ayırma ve dövme” şeklindeki te'dîb hakkının Kur'ân-ı Kerim'deki şekli incelenecektir.
öztürk, nisa suresi 34. ayette geçen kavvam kelimesine koruyucu, gözetici anlamı vermektedir. nitekim diyanet işleri'nin yeni meali de aynı yönde bir meal vermektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Türk toplum yapısı kadından; fedakârlık, kocasının sözünden çıkmayan ve ona karşı gelmeyen, evin, kocasının ve çocuklarının her türlü işini gören “fedakar eş” rolü beklemektedir. Beceriksiz ve hamarat olmayan kadın atasözlerine göre dile düşmektedir.
Kavvame Nisa suresinin otuz dördüncü ayeti ile sabittir. Ailede bir nevi koordinatör, gidişattan mesul yetkili anlamına gelir. Bu da erkek yani kocadır. Erkeğe bu hakkın/görevin verilmesi bazı fıtrî nedenlere dayandığı kadar asıl neden erkeğin ekonomik yapıdan yani kazanıp harcamaktan sorumlu olmasına dayanmaktadır.
el Cevab: İslam aile yapısında ev reisi erkektir. Bir erkeğin eşi kocasının rızası çerçevesinde hareket etmek durumundadır.
Eşlerden her birinin mallarının geliri ve kendi kazançları yine kendilerine aittir. (TKM m.189). 743 sayılı Türk Kanunu Medenisi'nin 152'nci maddesi gereğince evin intihabı, karı ve çocukların münasip veçhile iaşesi kocaya aittir. 153'ncü madde gereğince de eve kadın bakar.
İslâm'a göre her fert, kendi yaptıklarından sorumludur. Başkalarının yaptıklarından sorumlu değildir. Kur'ân-ı Kerîm'de, "Hiçbir günahkâr başkasının günahını yüklenmez.
Erkek evine ve karısına bakmakla yükümlüdür. Çünkü erkek kadını Allah'ın emaneti olarak almıştır.
Tefsir (Kur'an Yolu)
İman edip dünya ve âhiret için yararlı işler yapanları da, içinde ebediyen kalmak üzere, altından ırmaklar akan cennetlere sokacağız. Orada onlar için tertemiz eşler vardır ve onları koyu bir gölgeliğe alacağız.
“Kur'ân'a ve tebliğe karşılık Allah'ın sünnetinin, düzeninin yasaları ve iradesinin tecellisi içinde sizden, kendi iradesi ve tercihi ile Rabbine giden doğru bir yol, İslâmî bir hayat tarzı tutmayı dileyen kimseler olmanızın dışında herhangi bir ücret istemiyorum” de.
Ey insanlar! Rabbinizden size bir öğüt ve kalplerde olana şifa, iman edenlere bir hidayet ve rahmet gelmiştir. Ey insanlar! İşte size Rabb'inizden bir öğüt, gönüllerdeki tüm hastalık ve dertlerekesin bir şifâ ve müminler için bir yol gösterici ve rahmetkaynağı olan Kur'an gelmiş bulunuyor!
Çok eşlilik veya poligami, bir kimsenin aynı esnada birden fazla kişiyle evli ya da birlikte olmasıdır. Terim çok karılılık (polijini), çok kocalılık (poliandri), eşcinsel çok eşlilik ve grup evliliği durumlarını kapsamakla birlikte -yaygın olması nedeniyle- genellikle polijini ile eşanlamlı olarak kullanılır.
İslâm Hukukunda, kocanın karısı üzerindeki hakları genellikle; 1- Aile reisliği, 2- Ko- canın meşrû isteklerine gücünün yettiği ölçüde itaat, 3- Karısının evde oturmasını isteme, 4- Başkalarının eve gelişinin koca izniyle olması, 5- Kocanın malını koruma, 6- Kocaya güzel muamele başlıklarıyla ele alınmıştır.
Kur'ân-ı Kerîm'de “Nisâ/Kadınlar” adıyla bir sûre bulunması yanında kadınların niteliklerini anlatan âyetler de mevcuttur. İlahi buyruklarda, “erkek ve kadınlar” ifadesinin bulunduğu birçok âyet vardır. Bununla birlikte kadınlara birebir hitaplar da bulunmaktadır.
Nasıl da gölgeyi uzattı, dileseydi onu sakin eder, uzatıp kısaltmazdı; elbette, sonra güneşi, delil ettik gölgeye. Görmedin mi Rabbin, gölgeyi nasıl uzatıvermektedir? Eğer dilemiş olsaydı onu durgun (yerinde sabit) yapardı.
Bu sûre de müşriklerin, Hz. Muhammed'in peygamberliği ve genel olarak peygamberlik kurumuyla ilgili çeşitli iddia ve iftiralarına cevap vermek ve Hz. Muhammed'in hak peygamber olduğunu ortaya koymak üzere nâzil olmuştur.
Haydi ne soracaksan, o gizli-açık her şeyden haberdar olandan sor, ne dileyeceksen ondan dile. bk. Kur'ân-ı Kerim, 4/59; 6/115; 42/10. Gökleri, yeri ve bu ikisinin arasındakileri altı günde yaratan sonra Arş'a hükümran olan O'dur.
Eğer, (velisi olduğunuz) yetim kızlar (ile evlenip onlar) hakkında ölçüsüzlük etmekten korkarsanız, size helâl olan (başka) kadınlardan ikişer, üçer, dörder olmak üzere nikahlayın. Eğer (o kadınlar arasında da) adaletli davranmayacağınızdan korkarsanız, o takdir de bir tane alın veya sahip olduğunuz ile yetinin.
Allah'a itaat edin, peygambere itaat edin, sizden olan ülü'l-emre de. Eğer bir hususta anlaşmazlığa düşerseniz -Allah'a ve âhirete gerçekten inanıyorsanız- onu, Allah'a ve peygambere götürün. Bu, elde edilecek sonuç bakımından hem hayırlıdır hem de en güzelidir.
Ey iman edenler! Kendinizin veya anne babanızın ve akrabanızın aleyhine bile olsa adaleti ayakta tutun, Allah için şahitlik eden kimseler olun. (İnsanlar) zengin olsunlar, yoksul olsunlar Allah onlara sizden daha yakındır. Öyleyse siz hislerinize uyup adaletten ayrılmayın.
Evlilik birliği eşler arasında yardımlaşmaya dayandığından çalışan eşin çalışmayan eşe harçlık vermesi evlilik birliğinin sürdürülmesinin bir gereği olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu sebeple kişi, kan bağıyla bağlı olup kendileri ile evlenmesinin câiz olmadığı hısımlarına, yakınlık sırasına göre muhtaç olduklarında nafaka ödemekle yükümlüdür (Serahsî, el-Mebsût, 5/208). Buna göre erkeğin muhtaç durumda olan kız kardeşine bakması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri