Akne ve sivilceye eğilimli ciltler için kullanılan yağlar Serbest radikallerin zararlı etkilerini azaltır, iltihaplanmayı önlemeye yardımcı olur.
Sivilceli ciltler için biberiye yağı, kekik yağı, jojoba yağı ya da kuşburnu yağı önerilir. İlk olarak sivilceli cilt için önerilen yağ kekik yağıdır. Özellikle sivilcelerin yoğun olduğu alana pamuk yardımı ile her gün kekik yağını sürmek gerekir. Jojoba yağı içerdiği D ve E vitamini sayesinde sivilce izlerini geçirir.
Öncelikle kekik gibi olmak üzere bitki özlü birçok yağ sivilce problemine karşı oldukça etkilidir. Aynı zamanda jojoba, biberiye, kuşburnu ve kadife yağı gibi birçok kaynak bu konuda ön plana çıkar. Tabii en önemli kaynaklar içerisinde omega-3 yağ asitlerinin sahip deniz ürünleri gelir.
Eğer sivilce, akne ya da siyah nokta sorunu yaşıyorsan, rahatlıkla yağlı bir cildin olduğunu söyleyebiliriz. Cildindeki yağ/nem dengesizliği ve aşırı sebum üretimi bunun en büyük nedeni.
Organik hindistan cevizi yağı, ciltteki yanık, yara gibi lekelerin iyileşmesini hızlandırıyor. Hatta bunlarla da yetinmeyip aknelerin de iyileşmesini etkiliyor. Yalnızca akne lekelerinin değil, aktif aknelerin sönmesini de sağlayan bu yağ, favorilerden. Bir diğer çok kullanılan cilt yağı da jojoba yağı.
İlgili 28 soru bulundu
Gül suyu, limon suyu, Hindistan cevizi yağı, karbonat, elma sirkesi ve yeşil çay tonikleri sivilceye iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Düzenli cilt temizliği: Sabahları ve akşamları, nazik bir temizleyici ile yüzünüzü temizleyin. Bu, ciltteki yağı ve kirleri temizler, sivilcelerin oluşumunu önler. Kuru havlu ile yüzünüzü silin: Yüzünüzü temizledikten sonra, kuru bir havlu ile nazikçe kurulayın. Bu, ciltteki yağ üretimini azaltmaya yardımcı olabilir.
Ani sivilce artışı, hormonlarda bir dengesizlik yaşandığının habercisi olabilir. Genellikle ergenlik dönemi, adet öncesi, menopoz döneminde yaşanan hormon değişiklikleri sivilcelenmeye neden olabilir.
Yüz için tonik kullanmak da fazla yağı temizleyerek cildin arınmasına yardımcı olur. Gün içinde de tonik ile fazla yağı temizleyebilirsiniz. Sivilceli, akneli ciltlere peeling uygularken ya da cildi arındırırken, sert fırça veya liflerden kaçınmalısınız. Yumuşak bir bez ya da ellerinizle nazikçe temizleyin.
Çay ağacı yağı ve su ile ciltteki iltihabı azaltın
Organik asit olan benzoil peroksit ile karıştırılan çay ağacı yağı, cilt tahrişini önleyerek sivilce izlerini geçirmede etkili olur. Çay ağacı yağı güçlü içeriğe sahip olduğundan cildinize uygulamadan önce mutlaka seyreltmeniz gerekmektedir.
Sivilcelere iyi gelir
En iyi sonuçları almak için, hindistancevizi yağı doğrudan sivilce bulunan bölgelerde cilde uygulanmalıdır. Ancak bu kullanımdan önce mutlaka doktora danışılması, açık yara durumunda olan sivilcelere doktora danışılmadan hiçbir şey uygulanmamalıdır.
1) Sivilce ve Akne Tedavisinde Kullanılır
Kükürtlü sabun sivilce ve aknelere iyi gelmektedir. Kükürtlü sabunun cildi kurutma özelliği bulunmaktadır. Antiseptik ve antibakteriyel bir sabun türüdür. Bu neden cilt problemlerinde tedavi amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır.
Sivilce problemi yaşıyorsanız; ekmek başta olmak üzere beyaz un ile yapılan her türlü yiyecek, pirinç, şeker, şekerlemeler, asitli ve şekerli içecekler, bal, mısır şurubu, akçaağaç şurubu ve agave gibi tatlandırıcılardan uzak durmalısınız.
Akneli cildinize de yatıştırıcı olarak uygulayabileceğiniz Biberiye, Bergamot, Kekik ve Lavanta yağı ile rahatlama sağlayabilirsiniz.
Kötü hijyen sivilcelere neden olabilir. A ve E vitamini eksikliğinde sivilce oluşumu gözlemlenebilir.
Vücutta çıkan sivilceler birçok durumun habercisi olabilir. Özellikle genetik unsurlar, adet dönemi hormonların değişimi, stres, anksiyete, düzensiz beslenme, güneşin zararlı etkileri, çevresel etkiler ya da ilaç kullanımı gibi pek çok unsur nedeniyle sivilce oluşabilir.
Eğer vücut çok miktarda sebum üretiyorsa (cildimizi nemli tutan yağ), ölü deri hücreleri gözeneklerin içine sıkışabilir ve beyaz ya da siyah noktalara neden olabilir. Ciltte yaşayan bakteriler de gözenek içinde sıkışıp kalır, iltihaplı sivilcelerin çıkmasına neden olur.
Ergenlik sivilceleri 4-6 yıl devam eder. Bazen 40'lı yaşlara kadar sürebilir. Tedaviye başlayan kişilerin bunun uzun süreceği konusunda bilgilendirilmeleri gerekir. Hafif aknelerde cildin aşırı yağını temizleyici ve bakteri üremesini engelleyici ürün kullanılması çoğu kez yeterlidir.
Deri altı sivilce, uygun bir tedavi ile genellikle bir iki hafta içinde geçer. Ancak bazı durumlarda cilt altında birkaç ay kadar kalabilir ve bu durum ağrı ile ciltte tahrişe neden olabilir. Hatta fazla sebum, bakteriler ve ölü cilt hücreleri cilt gözeneklerini tıkayarak enfeksiyona neden olabilir.
Sivilceler genellikle cildin fazla sebum, yani yağ üretmesi nedeniyle oluşur. Bunun dışında hormonal bozukluklar, aşırı yağlı yiyeceklerin tüketilmesi, stres, kullanılan bazı ilaçların yan etkileri ve yanlış cilt bakımı çenede sivilce oluşumuna sebep olabilir.
Sıcak kompres uygulamak, sivilcenin ağrısını hafifletir ve bunun yanında beyaz uç vermesini sağlar. Soğuk kompres ise, yine ağrıyı hafiflettiği gibi sivilce şişliğinin de inmesine yardımcı olacaktır.
Genel olarak roaccutan adı ile bilinen isotretinoin tedavisi aknede “ altın standard” olarak kabul edilen bir tedavidir. Akne oluşumunda rol oynayan dört mekanizmada da etkili tek ilaç olduğundan diğer tedavilere üstündür.
Siyah nokta bandı olarak adlandırılan ufak bantlar sivilceyi kurutmak için iyi bir çözüm olabilirler. Gece yatmadan önce bantları sivilcenin olduğu bölgeye yapıştırmalısınız. Sabah kalktığınızda sivilce kurumuş olacaktır. Siyah nokta bandı sivilcedeki yağı, kiri ve irini emer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri