Oğuzların Bozoklardan Günhan koluna bağlı “Kayı” boyuna mensup
Kayı boyu, Oğuz Kağan Destanı'na göre Oğuzların 24 boyundan, Kaşgarlı Mahmud'un Divân-ı Lügati't-Türk adlı eserine göre ise yirmi iki Oğuz boyundan ikincisi olup, oğuzların Bozok kolundan bir boydur. Osmanlı Hanedanı bu boydan gelmiştir.
Obasını muhafaza etmek ve yurt edinmek için Anadolu Selçuklu hükümdarı Alaeddin Keykubat zamanında günümüzde Bilecik sınırları içinde olan Söğüt ve günümüzde Kütahya sınırları içinde olan Domaniç'e yerleştiler.
Yaklaşık 70.000 çadır büyüklüğünde olan Kayı boyu içerisindeki en kalabalık kitleyi Türkistan'da Süleyman Şah'a tabi olan Türkmen ve Tatarlar oluşturuyordu.
Kayılar, kökenleri itibariyle 24 oğuz boyundan biri olarak varlıklarını yüzlerce yıldır koruyan güçlü ve önemli bir boydu. Göktürkler ve Karahanlılar dönemlerinde İç Asya'da varlıklarını devam ettiren Kayılar, 9. Yüzyılda Selçuklu Devleti bünyesinde ekseriyetle Horasan bölgesinde varlıklarını sürdürmekteydiler.
İlgili 20 soru bulundu
Ertuğrul Gazi, 1230'da aşiretiyle Bilecik'in Söğüt ve Kütahya'nın Domaniç ilçesi sınırları içinde kalan bölgeye geldi. Kayı Boyu'na liderlik ederek çevresindeki beylik ve devletlerle iyi ilişkiler kuran Ertuğrul Gazi'nin vefatından sonra yerine oğlu Osman Gazi geçti.
Oğuz'un Kayı Türkmenleri Türkçe konuşulardı. Selçuklular döneminde Farsçanın Türkçe içindeki yeri artmış, edebiyat ve ibadetin, devletin protokol dilinin parçası olmuştur. Osmanlı Devletine ismini veren Osman Bey, Arapça ve Farsça ağırlığı daha az olan bir Türkçe konuşurdu.
Oğuzların Bozoklardan Günhan koluna bağlı “Kayı” boyuna mensup Karakeçili aşireti kaynaklarda genellikle Türkmen adı ile geçmesine rağmen “Yörük” adı ile anılmışlardır.
Moğol İmparatorluğunun dağılmasından sonra, batıya gelen Türk çoğunluklu Tatarlar, Altınordu Devleti'ni kurmuşlardır. Tatarların soyu hakkındaki araştırmalar bitmemekle beraber, Tatarlar Türklerin Kıpçak boyundan gelmektedirler.
Osmanlı Ailesi Kayı Boyuna mensup değildir.
Bu iddianın ortaya atılmasının sebebiyse Timur'un oğlu Şahruh'nun İkinci Murat zamanında Murat'a bir 'hilat' adı verilen ve hükümdarların takdir için bir kimseye gönderdikleri bir cübbeyi giyerek egemenliğini tanımasını istemesidir.
Oğuzların Bozok koluna mensup ve etkili boylarından birisi olan Kayı (Kayıg) boyunun Orta Asya'dan Anadolu'ya Oğuz ve Türkmen adlarıyla büyük kitleler halinde gelişleri 11. Yüzyıl başlarına tarihlendirilmektedir (Köprülü 1999: 59,61; Sümer 2002: 77; Kürkçüoğlu 2013:135,140).
Alkaevli (Alkarevli) boyu Oğuz Kağan Destanı'na göre Oğuzların 24 boyundan biridir. Günümüz yerleşkesi Sivas civarıdır.
Kayı Boyu'nun Anadolu'ya ilk göçleri Malazgirt Savaşı sonrasına rastlar. Zira Selçuklu topraklarında konar-göçer bir topluluk olarak yaşayan Kayılar, yeni bir yurt edinmek maksadıyla Anadolu'ya gelmişler ve özellikle Mardin Bölgesi'ni kendilerine mesken tutmuşlardır.
“Osmanlı Devleti'nin kurucusu Kayı boyu, Türkmen ve Alevi inançlı bir boydu.
IYI kuvvet, erdem ve güç anlamları taşımaktadır. Kayı boylarının güçlerini ifade ettikleri ok ve yay simgelerinden oluşan bayrak olarak adlandırılmaktadır.
KAYI BOYU NEDİR? Kayı Boyu, Oğuz Kaan Destanı'na göre Oğuzların 24 boyundan ikincisidir. Ancak Kaşgarlı Mahmud'un Divan-ı Lügati'i Türk adlı eserinde ise Kayı Boyu, 22 Oğuz boyundan ikincisi olarak ifade edilmiştir. Osmanlı Hanedanı'nın da Kayı Boyu'ndan gelmektedir ve Kayı Boyu, Oğuzların Bozok kolundan bir boydur.
Kırım, Ukrayna yasalarına göre Kırım Anayasası tarafından yönetilen özerk bir parlamenter cumhuriyettir. Yarımadanın merkezinde bulunan Akmescit idari yönetim merkezinin bulunduğu başkenttir. Kırım'ın yüzölçümü 26.200 kilometrekaredir ve nüfusu 2021 yılı itibarıyla 2,416,856'dır.
Oldukça eski bir tarihî geçmişe sahip olan Tatar halkının ataları VI. asrın başında İdil-Ural Bölgesine göç eden Bulgar Türkleridir. Şimdiki İdil-Ural Tatarları Suvar, Sibir, kısmen Hunlar ve İdil Bulgarları ile XII. asırda Türkistan'dan gelerek bu bölgeye yerleşen Kıpçak Türklerinin torunlarıdır.
Moğollar arasındaki “Tatar” adı bir Moğol boyunu ve Moğolistan sahasındaki Türk-Moğol boylarını ifade etmekteyken Türk dünyasında, özel olarak Kıpçak bozkırlarında, ortaya çıkan “Tatar” adı ise Kıpçak Türklerini ifade etmektedir.
Anadolu'ya gelen boylardan biri olmakla beraber önce Ahlat bölgesine yerleşmişlerdir. Anadolu Selçuklu sultanı I. Alâeddin Keykubad bu sırada göçebe hayatını yaşayan Kayıları; Viranşehir, Halep ve Karacadağ yöresine yerleştirmiştir.
Yörükler, göçebe olan, çoğunlukla Anadolu dağlarında ve kısmen Balkan Yarımadası'nda yaşayan Oğuz kökenli bir Türk alt grubudur.
Yörükler, Türkmen/Oğuz boylarıdır. Yörük, göçebe hayat tarzını benimsemiş insandır. Yörük sözü, Anadolu'da yaylak-kışlak hayatı yaşayan Türkmen aşiretleri (obaları) için de kullanılır. 1990'lara kadar azalarak devam eden bu yaşama biçimi, günümüzde çok az da olsa hâlâ devam ettirilmektedir.
Bu bilginin II. Murat emriyle, Yazıcı Ali tarafından kaleme alınan Oğuzname'ye dayandığını yazan İnalcık; “Osmanlı hanedanının Kayı boyundan gelmiş olmaları dolayısıyla tüm Türk ve Tatarlar arasında hanlığa en çok hakkı olan hanedan olduğunu kanıtlamaya çalışmaktadır” diyor. İnalcık, II.
'KAYI BOYU' UYDURMASI
Osmanlı üzerine yaptığı araştırmalar ve yazdığı kitaplarla herkesin taktirini toplayan ve “tarihçilerin kutbu” olarak bilinen duayen tarihçi Halil İnalcık, Osmanlı hanedanlığının kökeninin belli olmadığını ve “kayı Boyu” iddiasının siyasi bir uydurma olduğunu söyler.
Öz Türkçe bir sözcük olan Kayı kelimesi ''kadmak'' fiilinden türetilmiştir. Kadmak kelimesi endişe etmek anlamına gelirken kayı sözcüğü de kaygı ve tasa demektir. Kişinin gerçekte var olmayıp da öyle olduğunu sandığı tüm kuruntular da kayı olarak nitelendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri