6-8 ay arasında 2-3 öğün, 9-11 ay arasında 3-4 öğün, 12 aydan sonra 3-4 öğün ve 1-2 ara öğün şeklinde olmalıdır. Bebeğin hoşlanmadığı gıdalar 2-3 hafta sonra tekrar denenmelidir. Ek gıdalar ilk günlerde daha sıvı daha sonra koyu kıvamda ve pütürlü olacak şekilde hazırlanmalıdır.
İlk ek besinleri öğle öğününde ve aç karna deneyin: tok bebek yeni gıdaları reddedebilir. Bebek, almadığı besinler için zorlanmamalı, bir süre sonra tekrar denenmelidir. Ek besinleri annenin yorgun olmadığı, keyifli olduğu, bebeğine yeni bir şeyler verme heyecanını duyduğu zaman vermek daha uygundur.
Ek gıdaya yeni başlayan bir bebek için 12 aya kadar en önemli besin kaynağı anne sütüdür. Bu demek oluyor ki; bebeğinizin anne sütü ana öğünü, ek gıdalar ise ara öğünüdür. 6 aylık bir bebeğin genellikle 2 veya 3 ara öğün tüketmesi gerekir. 6 aylık bir bebek 2,5-3 saatte bir beslenmelidir.
5 AYLIK BEBEK KAÇ CC MAMA YEMELİ
Ek gıda almaya başlayan bebekler bir öğünde 200 ml olmak üzere günde 4-5 defa mama yiyebilirler.
6 aylık bir bebek 2 ya da 3 ara öğün ile beslenir. 6.ayında mide kapasitesi 180 ml olan bebeğiniz, ek gıdaları küçük miktarlarda tüketebilir. 1 çay kaşığı ölçüsünde tek bir ek gıda vermeye başlayabilirsiniz. 3 gün kuralına uyarak, aynı gıdayı 3 gün boyunca aynı miktarda vermelisiniz.
İlgili 17 soru bulundu
Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir. İlk meyveler ise mevsimine göre elma, armut, muz, şeftali, kaysı, erik ve avokado olabilir. Daha sonrasında ise yoğurt ek gıdalara eklenebilir. Bu sıralama doktorunuzun önerisi ile değişiklik gösterebilir.
(örneğin yoğurt verileceği zaman ilk gün 1 tatlı kaşığı 2.gün 2-3 tatlı kaşığı, 3.gün 4-5 tatlı kaşığı verilir, daha sonra bir öğünde karnını doyuracak şekilde verilebilir). - İlk kez verilecek ek gıdalar 4-5 gün arayla başlanmalıdır.
Ek gıdalar başlandığı zaman da bebekler yine her istedikçe emzirilmelidir. Emzirme ek gıdalar ile birlikte 2 yaşa kadar sürdürülmelidir. Ek gıdalar hiçbir zaman anne sütünün yerini almamalı, anne sütünün tamamlayıcısı olmalıdır. 6-12 aylık dönemde ek gıda öğün sayısı giderek artırılmalıdır.
Başlangıçta günde tek öğün şeklinde ek besin verilmelidir. Doğal ve taze gıdalar tercih edilmelidir. Konserve ya da dondurulmuş gıdalardan uzak durulmalıdır. Ek gıdaya ilk başlandığında havuç, kabak, patates, elma, armut, muz gibi mevsime özgü sebze ve meyvelerin püreleri ya da yoğurt verilebilir.
İlk olarak verilebilecek meyveler mevsimine göre elma, armut, şeftali, kayısı ve muzudur. Allerjik olmaları nedeniyle portakal ve mandalina 7 aydan sonra çilek ve kivi 1 yaştan sonra başlanmalıdır. Bebekler için muhallebi genellikle akşam öğününde tercih edilir.
Ek gıdaya başlangıçta bebeğinize yalnızca 1-2 tatlı kaşığı yiyecek tattırarabilirsiniz.6. aydan sonra bebeğinize ek gıdaları bu şekilde ufak ufak tattırabilirsiniz.
Temiz bir kaseye koyduğunuz, 5-6 adet Eti Cicibebe bisküvisinin üzerine 3-4 yemek kaşığı ılık az yağlı süt, yağsız süt veya meyve suyu ekleyebilir; yumuşamış olan bisküvileri temiz bir kaşığın tersiyle ezip mama kıvamına getirdikten sonra bebeğinize yedirebilirsiniz.
Bebek Ne Kadar Su İçmeli? Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
Bu noktada doktorunuzun tavsiyelerini almalısınız. 3 gün kuralı bebeğin ek gıdalara olan beğenisini-tepkisini de anlamamıza yarar. Böylece hangi tip gıdaları sevdiğini anlayıp, ilerideki beslenme programını ona göre yaparız. Ek gıdaya geçişte 3 gün kuralı 9-10 aya kadar devam ettirilmelidir.
7.Mama ile beslenme daha düşük zeka düzeyi ile bağlantılıdır.. Yapılan araştırmalarda bebekliklerinde anne sütü ile beslenen gençlerin mama ile beslenenlere göre zeka düzeylerinin daha yüksek olduğu ve okulda daha çok başarı gösterdikleri saptanmıştır.
-yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir.
6.Ay. Bebek 6 aylık iken sebze, havuç, tahıl, patates, bal kabağı ağırlıklı gıdalarla beslenmelidir. Bunun yanında armut, şeftali, elma, kayısı, avokado ve erik gibi meyveler de takviye gıda ürünü olarak bebeğe verilebilir. Ayrıca düzenli peynir ve yoğurt tüketimi de ihmal edilmemelidir.
Ek gıdalara başlarken yiyeceklerin protein, kalori, demir, çinko, A ve D vitamini yönünden zengin olmasına özen gösterilmelidir. Eğer bebek yeni tattığı bir besini yemek istemiyorsa asla zorlanmamalıdır. Bir süre ara verilmeli ve daha sonra tekrar denenmelidir.
4-6 arasında bazı bebeklerin iştahı, diş çıkarma ya da yeni kazandıkları hareket becerilerinden dolayı azalır. Dolayıyla bebeğiniz az yiyorsa bunu sorun etmeyin. Altıncı aydan sonra her bebek ek gıda almaya hazırdır.
Yeni doğan bir bebeğin ilk altı ay, eğer emebiliyorsa ve annenin sütü yeterliyse yalnızca anne sütü ile beslenmesi gerekir. 6. aydan sonra ek gıdalara başlamak için bebek hazır olur.
İlk denemelerden sonra bebeğinizi az miktarlarda yeni tatlarla tanıştırabilirsiniz. Elma, armut, şeftali, muz püreleri (ya da taze sıkılmış suları), haşlanmış havuç, pirinç lapası, bezelye ve patates gibi sebzeler onun yemek tercihini geliştirir. Brokoli, balkabağı ve enginar diğer sebze tavsiyeleri arasında bulunur.
Bebeğin gece iyi uyuması için uyumadan önce muhallebi verilmesi ya da gece beslenmesinde cicibebe ilave edilmiş devam sütü / inek sütü verilmesi söyleniyor.
Genellikle 6. Aydan itibaren bebeklere meyve püreleri hazırlanıp verilmeye başlanır. Bu meyvelerin doğal ve mevsiminde yetiştirilen meyveler olmasına dikkat edilmelidir.
Bebeğiniz 2 yaşını bitirene kadar anne sütü vermeye devam edin. 6'ncı aydan sonra sadece anne sütü bebeğin gelişimi için tek başına yeterli olmaz. Bu nedenle anne sütünü kesmeden ek gıdalara başlamak için 6'ncı ay idealdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri