Kaya balı; insan müdahalesinin çok az olduğu ve tamamen arılar tarafından üretilen bir baldır. En büyük özelliği, arıların dışarıdan beslenmeden üretildiği bir bal olmasıdır. Balın üretildiği karakovanlar ise, tamamen doğal ortamlarda bulunan ve kayaya oyuk açıp içerisinde yapılmaktadır.
Bal, araç egzozu dahi görmüyor. Kaya balını almak için 13 kilometre atlarla çıkıyoruz. Nefes darlığı, astım, KOAH gibi birçok rahatsızlığa karşı faydalıdır. İlaç gibi sabah ve akşam tüketildiği zaman 3 gün içinde nefes alışverişiniz değişir.
Fiyatı altınla yarışan balın kilosu 4 ile 6 bin TL arasında değişiyor. Hakkari'de Hamdi Akdoğan, her yıl 4 bin 135 rakımlı Cilo Dağı'na tırmanıp, kaya balı topluyor. Bölgede kaya balını 8 yıl önce gezerken keşfettiğini söyleyen Akdoğan, "Balımızın kilosu 4 ile 6 bin TL arasında değişiyor.
Kaya balı, arıların kendi buldukları kayaların arasında insan eli değmeden yaptıkları baldır." dedi. Kaya balının gerçek bir şifa kaynağı olduğunu vurgulayan Semo, "Bu balı yuvalardan topluyoruz ama buraya yerleşen arıların kışın yaşamlarını sürdürebilmeleri için yeteri kadar balı bırakıyoruz.
Kaya Balı, Doğu Toroslar ve Binboğa Dağları'nın yüksek yaylalarında, 1700 ila 2500 metre rakımlı bölgelerde bulunan çeşitli çiçek ve endemik bitki türlerinin bulunduğu bölgelerde yaşayan arılar tarafından üretilen özel bir bal çeşididir.
İlgili 30 soru bulundu
Gerçek kaya balı koyu renklidir. Sahte bal ise sarımsı ve açık tondadır. Hakiki balın kıvamı koyudur, akışkandır ve boğazda hafif bir yanma hissi bırakır. Ayrıca bilinenin aksine gerçek bal şekerlenir ve donar.
Özellikle balıktan çok anlamıyorsanız, avladığınız kaya balığının zehirli olup olmadığını bilmediğiniz için tüketmemeniz önerilir. Ancak balıkçılardan alınan kaya balıkları güvenli bir şekilde tüketilebilir. İsteğe göre tulum çıkarma veya pullarını temizleme işlemlerinden geçirebilirsiniz.
Van'ın karakovan balı ve cevizi ile ünlü Bahçesaray ilçesinde, arıların binlerce metre yükseklikteki dağların oyuklarında ürettiği "kaya balı", binbir güçlükle toplanıp satışa sunuluyor.
Ödüllere doymayan Eğriçayır balı, İtalya'da yapılan organik bal yarışması BİOLMİEL 'de altın madalyayı kazanmıştır. 46. Dünya Arıcılık Kongresi “Dünyanın En İyi Balı” Ödülü sahibi olan Eğriçayır balını tadanlar, tadına doyamıyor.
Dünya Arıcılık Kongresi'nde Eğriçayır Balı, "Dünyanın En İyi Balı" ödülüne layık görüldü. Kongrenin son günü düzenlenen törenle büyük ödülü alan Eğriçayır Balı'nın sahibi Celal Çay, "Duygularımı anlatacak kelime bulamıyorum. Mersin Toroslarında organik arı ürünleri üreten bir işletmeyiz.
Türkiye'de arı kolonilerinden uzakta ve deniz seviyesinden 2 bin 500 metre yükseklikteki mağaradan çıkarılan kantaron balı, kilosu 10 bin Euro ile ( 96 bin TL) ile 'dünyanın en pahalı balı' olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Lezzetiyle dünyaya nam salan Türk balı Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.
Arılar Hayatları Boyunca Ne Kadar Bal Üretir
Bir bal arısı hayatı boyunca sadece çay kaşığının 12 de 1 'i (1/12) kadar bal üretebilir. Sofralarımızda tükettiğimiz bir çay kaşığı bal, 12 arının tüm hayatı boyunca üretebildiği baldır.
TikTok. bu balın fiyatı tam olarak €10,000. dünyanın en pahalı balı ve türkiye'de satılıyor. ve kimse tam olarak nereden çıkarıldığını bilmiyor. peki neden bu kadar pahalı. ve nası bi yerden çıkarılıyor. hemen anlatıyorum.
Canan Karatay, bal hakkındaki düşüncelerini tekrarladı ve balın bir sıvı şeker olduğunu ve sık acıkmaya neden olduğunu belirtti. Karatay'ın daha önce yaptığı 'Kesinlikle, bal eşittir şeker eşittir zehir' açıklamasına Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli'den de tepki gelmişti.
Kestane balının olumlu etkilerinden biri midedeki sindirimi kolaylaştırmasıdır. Özellikle reflü ve ülsere bağlı olarak meydana gelen mide yanmalarında etkilidir. Dolayısıyla kestane balı, mideye iyi gelen bir bal türüdür.
Sabahları aç karnına bal yemek, mide asidinin dengelenmesine yardımcı olarak mide ağrılarını hafifletir. Kronik mide rahatsızlığı çekenlerin düzenli olarak sabahları bal tüketmeleri tavsiye edilir. Balı direkt olarak yemek ağır geliyor ise de balı ılık su ile seyrelterek içilmesi önerilmektedir.
1- ASTIM: Kestane balı astım hastalığının tedavisinde kullanılır ve hasta ergenlik çağına girmemiş ise hastalığı 1 yılda tedavi edilebilir.
Karabuğday Balı
İçerdiği yüksek mineral ve aminoasitler bakımından en değerli bal türleri arasında sıralanmaktadır.
Balparmak'ın tüketicilerine sunduğu ballar, Türkiye'nin yedi bölgesinden toplanan balların harmanlanması ile elde edildiği için özellikle belli bölgelerden bal edilemediği senelerde tüm doğal ürünlerde olduğu gibi Balparmak ürünlerinde de farklılıklar gözlemlenebilir.
Türkiye'de arı kolonilerinden uzakta ve deniz seviyesinden 2 bin 500 metre yükseklikteki mağaradan çıkarılan kantaron balı, kilosu 10 bin Euro ile ( 96 bin TL) ile dünyanın en pahalı balı olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.
Hakiki Kestane Balı (1Kg) - 907.41 TL + KDV.
Ardahan'ın 2000 rakımlı yaylalarında bulunan 1400'den fazla çiçek türüyle kaplı bitki florasından gelen doğal lezzetimiz Karakovan Balı tamamen organiktir ve Kafkas Arı ırkı tarafından üretilmektedir. Karakovan balları genelde rakımı yüksek yaylalarda üretilir.
Geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde yapılan önemli araştırmalarda ise kanser hastalarında Kırklareli Meşe Balı (Siyah Bal) kullanımının son derece faydalı olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca kanser önleme özelliği sayesinde de antioksidan deposu olarak bilinen siyah balın (meşe balı) faydaları tıp hekimlerince onaylanmıştır.
Deli bal, arıların Beyaz ormangülü ve Kafkas ormangülü (Komar - Rhododendron ponticum ve Rhododendron flavum) çiçeklerinden elde ettiği, halk arasında 'bal tutması' denilen olaya (deli bal zehirlemesi) sebep olan arı ürünü.
Balda çiçek tozu aranması diğer bir metoddur. Kimyasal muayenede ise bal önce kloroform ile ekstre edilir, kloroform ekstratının uçurulmasından sonra sarı-pembe renkli bir artık kalır. Bir miktar asit eklenerek ısıtılır. Eğer bal zehirli ise koyu renk oluşur ve otuz dakika içinde koyu kahverengine dönüşür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri