Kan tahlilinde negatif anlamı başta kolorektal kanser olmak üzere, birçok değişik hastalığa yakalanma ihtimalini düştüğünü gösterir. Aynı zamanda kişinin eğer herhangi bir rahatsızlığı var ise, bu hastalığın azalmış olduğunu da anlatır.
Patolojik incelemeler sonucunda negatif sonuç elde edilmesi, biyopsi yapılan dokuda kanser bulgusuna rastlanmadığı anlamına gelmektedir.
Patoloji sonucu temiz çıkması durumu, hastadan alınan örnekte hastalıkla ilişkilendirilebilecek bir bulgunun olmaması demektir. Patoloji sonucu çoğu hastalık için kesin tanıdır veya bir tanıya yönlendiricidir.
Yapılan patolojik incelemenin sonucunda, hastanın doku ya da organında var olan değişiklikler ve anormallikler, patologlar tarafınca incelenerek raporlanır. Böylece uygun tedavi için gerekli olan tanı netleşmiş olur.
Patoloji raporu, patoloji incelemesinin sonuçları hakkında bilgi içeren bir belgedir. Genelde bir hastalığın türünü ve evresini, ayrıca tanı ve tedavi ile ilgili diğer bulguları içermektedir. Raporu bir patoloji uzmanı hazırlanmaktadır. Bu bilgileri kullanarak hasta için uygun tedavi yöntemini belirlemektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Cerrahi patoloji kesin teşhis için kullanılan bir yöntemdir. Şüphe duyulan bölgeden alınan doku örneğinin mikroskop altında incelenmesinden yararlanılır.
Gerek tarama ve tanı testleri sonrasında, gerekse serviksten alınan veya dökülen parçaların patoloji laboratuarına gönderilmesi sonrasında gelen patoloji raporunda KARSİNOM tanısının olması rahim ağzı (serviks) kanseri tanısı koydurur. Artık kanser durumu oluşmuştur.
Şüphe duyulan meme dokusuna yapılan biyopsi işleminde alınan parça laboratuvara gönderilmektedir. Uzman patoloji doktoru tarafından gerekli incelemeler yapılmaktadır. Doktor, biyopsi sonucunu pozitif saptarsa kanserin varlığı söz konusudur. Sonuç negatif ise kanser yok demektir.
Biyopsi örneğine 1'den 3'e kadar bir derece verilir. Normal meme dokusuna daha çok benzeyen kanserlerin daha yavaş büyüme ve yayılma eğilimleri vardır. Genellikle, düşük derece yavaş büyüyen kansere, yüksek derece ise hızlı büyüyen kansere işaret eder. Derece, sonucun (prognoz) tahmin edilmesine yardım eder.
Patoloji sonucunu öğrenmek isteyen kişiler sağlık ocağı ya da hastane üzerinden sonuçlarına ulaşmaktadır. Daha kısa ve hızlı bir yol isteyen kişiler ise web sitesi olan e-nabız üzerinden patoloji sonucunun ne olduğunu görebilmektedir.
Patoloji raporunda hastanın bilgileri yanında, alındığı yer, makroskopik/mikroskobik özellikleri ve uygulanan laboratuvar metodlarına dair bilgiler yer alır. Ayrıca incelemeyi yapan patoloji uzmanı/patolog bilgileri de raporda belirtilir.
Patoloji sonuçlarınıza ulaşmak için işlemin yapıldığı hastaneye gitmenize gerek yok. İnternete erişebileceğiniz her yerde T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile e-nabız sisteminize girerek tahlillerim sayfasından sonuçlarınıza ulaşabilirsiniz.
Patolojik incelemelerde de radyo- lojik incelemelerde olduğu gibi hem negatif hem de pozitif yanlış sonuçlar verilebilir.
Raporun sonunda bazen Malignite bulgusuna rastlanmadı şeklinde bir yazı olabilir. Bu inceleme sonucu kanser ile ilgili hiçbir bulgunun görülmediği anlamını taşır. Eğer memede patoloji incelemesi sonucu kanser ile ilgili bir bulgu var ise bu malignite var demektir.
Patoloji raporlarında yazan ER (+) , PR (+) anlamı , kanser hücrelerinin östrojen ve progesteron reseptörlerini taşıdığı anlamına gelir. Bu reseptörlerin varlığı kanserin nispeten daha iyi huylu olduğunu ve daha iyi seyredeceğini gösterir.
Patoloji materyalinin incelenme süresi, birçok faktöre bağlı değişiklik göstermektedir. Bu süre sitoloji materyali için 2-3 gün, doku içeren materyaller için 2-7 gündür.
Biyopsi sonucu şüpheli gelen olguların %90 ına, tekrar ince iğne biyopsisi ve/veya kalın iğne biyopsisi yapılarak iyi huylu olduğunun tanısı konulabilir. Bu nedenle, sonuç şüpheli geldiğinde hemen ameliyat olunması hiç de doğru bir yaklaşım değildir.
Biyopsi kanserin tanısında kullanılan en kesin yöntemdir. Bununla birlikte var olan kanserin yayılıp yayılmadığı, evrelenmesi ve tedavi planlamasının yapılmasında da büyük rol oynar.
Kanserin kesin tanısı biyopsi yani tümörden parça alınarak konur. Alınan doku parçası patologlar tarafından incelenir, kanserin hangi organdan çıktığı ve tipi belirlenir. Bu yapılmadan hiçbir hastaya yüzde yüz kanser olduğu söylenemez.
IHC sonucu 0 veya 1+ ise, kanser HER2-negatif olarak kabul edilir . Bu kanserler, HER2'yi hedefleyen ilaçlarla tedaviye yanıt vermez. IHC sonucu 3+ ise kanser HER2 pozitiftir . Bu kanserler genellikle HER2'yi hedefleyen ilaçlarla tedavi edilir.
Biyopsi ince iğne ile yapılması nedeniyle bazen az miktarda hücre alınabilmesi, dokunun içerisinde ölü hücrelerin olması, örnek içerisine kan karışması bazen patolojik tanının konmasını zorlaşabilmektedir. Dokunun yetersiz alınması durumlarında işlemin tekrar edilmesi gerekmektedir.
Malignite şüphesi: Tiroid nodülünün çok büyük olasılıkla kanser olduğunu ifade eder. Bu durum cerrahi işlem yapılmasının gerektiğini gösterir. Malign: Nodülden alınan biyopsi örneğinin kanser olduğunu ve cerrahi işlem yapılması gerektiğini gösterir.
Bazı kadınlarda hiçbir belirtiye neden olmazken bazılarında yerleşim yerleri, sayıları ve büyüklükleri nedeniyle kansızlık, vajinal kanama, adet düzensizliği ve ağrı gibi semptomlara yol açabilen iyi huylu rahim tümörleri diğer bir deyişle myomlar; hayat kalitesini düşürebilen ancak hayati tehlike arz etmeyen ...
CA-125 rahim kanseri ve yumurtalık kanseri hücreleri tarafından kan akımına salınan bir maddedir. Rahim kanseri olan bir hastada aynı zamanda yüksek CA-125 değerleri olması bu hastalığın rahim dışına çıktığının bir göstergesi olabilir.
Anormal rahim kanaması rahim kanserinin en sık görülen belirtisidir. Anormal rahim kanamasının yanı sıra vajinal akıntı, özellikle alt bölgede olmak üzere karın ağrısı, karında bası hissi ve/veya huzursuzluk rahim kanserinin diğer belirtileri arasında yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri