Oldukça iri ve göz alıcı bir kuş türü olan kaya kartalının boyu 1 metreye kütlesi 7 kilograma kadar ulaşabilir. Kanat açıklığıysa 2 metreyi geçebilir. Dişileri, erkeklere göre daha büyük ve ağır olur.
Kanat açıklığı 190-210 santimetre, boyları ise 75-80 santimetre kadar olabilir. Ağırlığı 3 – 5,5 kilogram arasındadır. Ergin bireylerin sırt kısmı siyah ile kahverengi arasında değişen renklerde olur. Ense kısmında pelerine benzer beyaz bir benek vardır.
Atmacagiller ailesinin bir üyesi olan şah kartal dünyada Kıbrıs da dâhil olmak üzere Güney Avrupa'dan Güney Rusya'ya kadar geniş bir alanda yaşar. Türkiye'de ise özellikle İç Anadolu ve Ege taraflarında görülür. Geniş kanat açıklığı ve büyük gövdesiyle kartal türleri içinde en iri olanıdır.
Yaşayan en büyük kartal: Steller Deniz Kartalı, Haliaeetus pelagicus (Pallas, 1811). Ağırlığı 9 kilogram'a, kanat açıklığı 2.45 metreye.
Kel kartal (Haliaeetus leucocephalus) Kuzey Amerika'da bulunan yırtıcı bir kuştur. Dağılımı Kanada ve Alaska'nın çoğu tüm kıta ABD'si ve Kuzey Meksika'yı içerir. Bol gıda bulunan açık su kütlelerinde ve yuvalama için yaşlı ağaçlarda bulunur. Kel kartal aslında kel değildir.
İlgili 43 soru bulundu
Büyük bir kuştur; gövde uzunluğu 71–106 cm arasında değişiklik gösterebilir, kanat açıklığı 1.83-2.34 m arasında değişebilir. Ağırlığı ise 3–7 kg civarındadır. Dişiler ise erkeklerden yaklaşık % 25 daha büyüktür.
Kartallar, atmacagiller familyasından bir hayvandır ve yırtıcı kuşlar kategorisine girer. Ortalama olarak yaşam süreleri ise 20 ile 30 yıl arasındadır. Kel kartallar 20-30 yıl yaşarken taçlı şahin kartalları ise 14-15 yıl yaşarlar.
Harpia kartalı, 8-10 kg ağırlığı ve 2 m'yi bulan kanat açıklığıyla en güçlü kartal türleri arasında yer almaktadır.
Kartallar etçil kuşlardır. Bu sebeple hemen hemen her türden canlıyı yiyebilirler. 24 saat içerisinde daha çok küçük kuşları, keklikleri, tavşanları yemeyi tercih ederler. Lakin yapıları gereği büyük hayvanları avlayıp yemeyi daha çok sevmektedirler.
Kaya kartalı, kayalık ya da ormanlık yüksek dağlarda yaşayan en büyük kartallardan. Üstelik Avrupa'da, Asya'da, Amerika'da ve Kuzey Afrika'da görülen oldukça yaygın bir kartal türü. Ülkemizin hemen her bölgesinde, özellikle İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerimizde görülür.
Bayağı deniz kartalı, büyük bir kuştur, 10–90 cm boyunda ve 200–250 cm kanat açıklığındadır. Dişiler 4 ila 6,9 kg gelirken erkekler 3 ila 5,4 kg olabilirler.
Bolu Kıbrıscık'ta nesli tükenmekte olan Ak Kuyruklu Kartal görüntülendi. Ak Kuyruklu Kartal, Avrupa'nın en büyük kartalı olarak biliniyor. 3 metreye kadar kanat açıklığına sahip olabilen Ak Kuyruklu Kartal, Türkiye'nin nesli tükenme tehlikesinde olan kuşlarından.
Kartallar genel olarak diğer uçan yırtıcılardan daha iri ve daha güçlüdürler ve kafa yapıları daha büyüktür. Şahinler öbür yırtıcı kuşlardan geniş kanatları ve yanlara doğru açılan yuvarlak kuyruklarıyla ayırt edilebilir. Atmaca kanatları geniş ve oldukça kısa, bacakları ve kuyrukları görece uzundur.
Kar yağmaması iz sürmeyi zorlaştırıyordu. Av için uygun bir zaman değildi. Kolundaki kuşun sakin ve tetikte olmasını sağlamak için gözlerini kapatmıştı. Dağın eteğine birkaç et parçası yerleştirdikten sonra kartalın gözlerini açarak uçurdu.
Öksökö, Türk ve Altay mitolojisinde çift başlı kartal. Türklerde önemli bir mitolojik öğedir.
Güney Amerika'ya özgü bir tür olan ve kanat açıklığı iki. metreyi aşan "harpia kartalı", 15 cm'ye varan pençe. uzunlukları ile dikkat çekiyor.
Açık genellikle hafif kurak alanlarda, kayalık, az ağaçlı alanlarda, sık olmayan ormanlarda yaşar. Yuvasını ağaçlara yapar. Beslenmesi sürüngen özellikle yılanlar ve kertenkeleler ile beslenir.
Açık ve ekili araziler, kıraç, taşlık çalılık bölgeler ve kurak bölgeler ve bayırlar yaşam alanlarıdır.
Diğer yırtıcı kuşlar gibi eğri gagaları, kaslı bacakları ve güçlü pençeleri vardır. Eğri gaga yapısı avlarının etlerini söküp almaya yardımcı olurken, kaslı bacakları ve kilitlenebilen pençeleri sayesinde kendilerinden daha ağır avları bile uçarak taşıyabilirler.
İri ve güçlü pençe ve gagaya sahip olan kaya kartalı, adından da anlaşılacağı gibi yüksek dağlarda yaşamaktadır. İri ve güçlü pençe ve gagasını iyi kullanan kaya kartalı; tavşan, sincap, gelengi, kızıl tilki, yılan ve kaplumbağalarla beslenmektedir.
Kartallar tek eşlidir ve ömür boyunca aynı yuvayı kullanırlar. Genellikle erişilmesi zor alanlara yuvalarını inşa ederler. Ülkemizde 11 farklı kartal türü bulunmaktadır.
TÜİK 2019 nüfus sayımına göre 470.626 nüfusa sahiptir. Mücavir alanıyla birlikle 48.000 m² yüzölçümü olan bir ilçedir.
Yırtıcı kuşlar arasında bulunan kartallar, dağlık ve ormanlık alanlarda yaşamına devam eder. Etçil bir kuş türüdür. Uzun ve kıvrık gagalara sahip ve kanatları olan bir canlıdır. Dünya üzerinde uçarak en yüksek noktaya ulaşabilen kuşlardan biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri