Klasik iktisatçılardan
Bu teoriye göre, sermaye birikimi ve toprağın mülk edinilmesiyle birlikte işin içine kâr ve rant da girdiğinden, metaların değeri, ücret, kâr ve rantın toplamına eşit olacaktır (Smith, 1985: 52). Toplama teorisinden dolayı Smith, rantın topraktaki tekelden kaynaklandığı sonucuna varmıştır (Schumpeter, 1968: 190).
Korkut Boratav'a göre rant, daha geniş bir yorumla, belki de "avanta" teriminin anlamına da geçerek şöyle tanımlanır: "devletin çeşitli uygulamalarla bireysel, endüstriyel veya sektörel olarak özel teşebbüs lehine herhangi bir çıkar avantajı yaratması; bu avantajın realizasyonu ve paylaşımı"dır.
Farklılık (Diferansiyel) Rantı: Toprağın verimliliği, ulaşımının kolaylığı o toprağın rantını etkiler. Bu rant bireysel üretim fiyatı ve toplumsal üretim fiyatı arasındaki farktan doğar. Yani bir toprak parçasından 5 kilo domates üretilirken; aynı büyüklükteki başka bir toprak parçasından 10 kilo domates üretilsin.
Toprak rantı; toprak sermayesinden elde edilen getiridir. Çiftlik rantından, meliyorasyon, bina ve bitki sermayelerinin faiz karşılığını çıkarmak veya saf hasıladan, toprak hariç, diğer bütün aktif sermayenin faiz karşılığını çıkarmak suretiyle hesaplanabilmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Rantın en klasik örneği derebeylerinin tüccarlardan kendi işgalleri altında olan derelerden (daha doğrusu nehirlerden) geçerken aldıkları ücretlerdir. Bugünlerde Türkiye gündeminde olan bir başka yaygın rant da doğal kaynak (maden çıkarma ve işletme) rantı.
Rant, uygulanan ek bir emek miktarının, öncekine oranla daha az getiri sağlamasından kaynaklanır. Rant artmasının nedeni, daha düşük verimlilikte toprakların üretime açılmasıdır. Bu durum, rantları yükseltir.
Bu koşullarda toprak rantı, genellikle toprak sahibinin, toprağını iyileştirilmesi için kullandığı sermayenin kârı ya da faizinden başka bir şey değildir. Bu durumda rantın miktarı, toprak sahibinin harcadığı ya da kabul edeceği miktar oranında değil, çiftçinin ödeme gücü oranında belirlenir.
Toprağın geliri olan rantı; diğer üretim faktörleri gelirleri olan ücret, faiz ve kârdan ayıran en önemli özellik toprak ve diğer doğal kaynakların sahip oldukları arz esnekliğindeki farklılıktır.
Önceden de bahsettiğimiz gibi rant, üretim faktörlerinden toprağın, üretimden aldığı paya verilen isimdir. Diğer taraftan, toprağın kıt olması nedeniyle, kısa veya uzun dönemde sağlayacağı bir rant söz konusu olacak olup, toprağın sınırlı, kıt olması nedeniyle ortaya çıkan bu ranta "mutlak rant" adı verilir.
(Rent) Doğal kaynakları üretime katan sahiplerinin elde ettikleri gelire rant adı verilmektedir. Rant da ücret ve faiz gibi önceden saptanmış bir tutardır. Doğal kaynakların arzı talebine göre sınırlı olduğundan, bunların kullanılması ile sağlanan yarar karşılığı bunların sahipleri rant geliri elde ederler.
Ricardo'ya göre toprağın farklı kalite ve konuma sahip olması rantın ortaya çıkmasının nedenidir. Ancak burada farklı kalitede topraklar bulunması gerekir ki, rant ortaya çıkabilsin. Çünkü rant, bu farklı kalitedeki topraklarda eşit sermaye ve emek kullanılarak elde edilebilir (Ricardo 1997, 61-65).
Dolayısıyla rant kollama çeşitleri; monopol kollama, tarife kollama, lisans kollama, kota kollama, teşvik kollama, sosyal yardım kollama, bilgi sızdırma ve tüyo kollama şeklinde sıralanabilir.
Klasik iktisatçılardan Ricardo'nun geliştirdiği, toprağın rantının kaynağını açıklamayı amaçlayan kuram. Buna göre, rantın kaynağı, topraklar arasındaki verimlilik farkı ya da doğanın cimriliğidir.
Toprağın ve üzerindekilerin kullanımı için ödenen fiyattır. Rant, üretimde kullanılan tabiat faktörünün karşılığında elde edilen gelir payıdır. Rant, ücret ve faiz gibi önceden belirlenen bir kıymettir. Rantın varlığını toprak ve toprağın kıt olması ortaya çıkarır.
Rant kollama, çıkar ve baskı gruplarının devlet tarafından suni olarak yaratılmış bir ekonomik transferi elde etmek için giriştikleri tüm ekonomik faaliyetler ve harcamalar olarak tanımlanır.
Başka bir ifadeyle rant sermaye birikiminin ve nüfus artışının bir sonucudur. Sermaye birikiminin artması emeğe olan talebin artmasına ve böylece emeğin ücretinin yükselmesine neden olur. Emeğin ücretinin yükselmesi ise nüfusun artmasına ve tahılın fiyatının yükselmesine neden olur.
Üreticinin rantı üreticinin ürünlerini sattıktan sonra elinde kalan miktarı temsil eder. Eğer bir üreticininarz eğrisi S grafikteki gibiyse ve denge noktası P* fiyatı için, üretici Q* kadar satar ve grafikteki taralı alan kadar rantı olur.
Doğal kaynaklara sahip olanların elde ettikleri gelire "rant" adı verilir. Toprağın kullanılması veya hammaddenin elde edilmesi, üretim faktörlerinin ortak faaliyetleri neticesinde ortaya çıkmaktadır.
Ürünlerin ortaya çıkışına kadar süren üretim periyodunda gerekli olan tüm unsurlara üretim faktörleri denilmektedir. Bu faktörler; doğal kaynaklar, girişim, sermaye ve emek olarak örneklendirilebilir.
Bilindi i gibi üretim faktörleri; emek, sermaye, do al kaynaklar, giri imci ve teknoloji (teknik bilgi) olarak be e ayrlr.
Doğal kaynakların ve toprağın getirisi ise, rant olarak adlandırılır. Bedensel ve zihinsel çalışmayı ifade eden emeğin getirisi ise, ücrettir.
(Differential rent) İlk kez David Ricardo'nun topraklar arasındaki verimlilik farklarına dayanarak yaptığı bir rant açıklamasıdır. Rantın kaynağı, kullanılabilir toprakların kimyasal ve tarımsal özellikleri, coğrafi konumları ve toprak verimliliği gibi faktörlerdeki farklılıklar olabilir.
Toprak verimliliği toprağın içerisinde yer alan organik ve organik olmayan maddelerin miktarlarına, bunların birbirleri ile uyumuna ve çevre etkenlere bağlıdır. Verimli bir toprakta %45 oranında mineral madde, %5 oranında organik madde, %25 oranında su (nem) ve %25 oranında oksijen bulunması gerekir.
Verimli bir toprakta %45 mineral madde, %5 organik madde, %25 nem (su) ve %25 oksijen bulunmalıdır. Toprağın dokusunu oluşturan mineral madde miktarında kum, silt(mil) ve kil oranları yaklaşık eşit değerlerde olmalıdır. Toprağın su tutması, havalanabilmesi ve kök gelişimi için bu oranlar önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri