Bununla birlikte kaya tuzu ile gargara yapmanın pek çoğumuzun bilmediği başka faydaları da var. İçinde kaya tuzunu erittiğiniz gargara suyu hipertonik bir çözelti olduğu için çoğunlukla iltihaplanmayı gidermek için kullanılır. Enfeksiyon veya ameliyattan kaynaklanan ödem (iltihap) içerisinde su bulunur.
Tuz, içeriğinde bol miktarda mineral bulunan bir maddedir. En önemli özelliği suyu tutabilmesi ve kurutabilmesidir. Dişlerde oluşan iltihaplanma da bir çeşit su birikimi olduğu için tuz iltihabına giderilmesinde etkili olabilir.
Ilık tuzlu su ile gargara yapmak ve durulamak, bademcik iltihabının neden olduğu boğaz ağrısını ve acısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca iltihabı azaltabilir, hatta enfeksiyonların tedavisinde yardımcı olabilir. Tuzlu su hazırlarken içerisine koyduğunu tuz miktarı da önemlidir.
Sindirim sistemini rahatlatır, mide ekşimesine, bulantı ve kusmaya iyi gelir. İştah arttırıcı etkisi vardır. Kas krampları, romatizma, kas ve kemik ağrıları için faydalıdır. Damar sağlığını korumada ve kan şekerini dengelemede etkili olduğu düşünülür.
Bu, solunum sistemi ve sindirim sistemindeki enfeksiyon ve virüs riskini bir dereceye kadar azaltmaya yardımcı olur. Bunun için günde 3 defa tuzlu su ile gargara yapmanız gerekmektedir. bu enfeksiyonu yaklaşık yüzde 40 oranında azaltır.
İlgili 20 soru bulundu
Tuz bir yara ile temas ettiğinde, ozmoz adı verilen bir süreçle çevredeki dokulardan nemi çeker. Bu da dokuların susuz kalmasına ve hücrelerin zarar görmesine ya da ölmesine neden olabilir. Ayrıca tuz, yarada iltihaplanma ve tahrişe neden olarak ağrıyı artırabilir ve iyileşme sürecini yavaşlatabilir.
Tuz, antibakteriyel bir bileşiktir. Tuzun mikroorganizmalara karşı antibakteriyel etkisi, et ürünlerine uygulanan diğer antimikrobiyel bileşenler ve işlemlerle desteklenmektedir (Gökalp vd., 2012).
Bunların potasyum içeriği son derece yüksek ve böbrek hastaları için son derece tehlikelidir. Bu tuzların kullanımıyla insanlarda iyot eksikliği gelişme tehdidi vardır.
Kaya tuzu nerelerde kullanılır? Oldukça geniş bir tüketim alanına sahip olan kaya tuzu; gıda maddelerinde, ekmeklerde ve yemeklerde sıklıkla kullanılmaktadır. Aynı zamanda sebze, balık ve eti tuzlama yöntemiyle uzun süre saklamayı sağlar. Kaya tuzu buz, margarin ve tereyağı üretiminde de değerlendirilir.
Bir yaraya tuz basmak can yakıcı olabilir fakat biraz da olsa fayda sağlar. Yaraya düzenli olarak tuz uygulamanın bir diğer etkisi ise yaradaki bakterilerin kendini güçlendirmesini engelleyerek bakterileri yok etmesidir.
Güçlü bir antiseptik olan tuzlu su bakterilere karşı savaşır, boğazınızı temizler ve kolayca yutmanıza yardımcı olur. Öte yandan tuzlu su mucizesi ile burun temizliği ve tedavisi de yapabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, ihtiyaç duyduğunuzda düzenli olarak biraz tuzlu su koklamak ve burnunuza çekmektir.
"Özellikle sonbahar-kış mevsimlerinde gün boyu kapalı ayakkabılar içerisinde kalan ayaklar, haftada bir ya da iki kez tuzlu suda bekletilebilir. Ayakların tamamını içine alacak miktarda suya eklenecek 2 kaşık kaya tuzu, sizi rahatlatacak aynı zamanda enfeksiyon risklerini azaltacaktır.
Aydın, “Tuz ve suyun birlikte özel düzeneklerle elektrolize edilmesi ve elde edilen çözeltinin içerisindeki yoğunlukla olan bileşen hipokloröz asittir. Bu; bakterileri, virüsleri öldüren etkin bir dezenfektan ya da antiseptik bir madde olarak yer alır” dedi.
Aspirin dışında, eczanelerde satılan adları ile Voltaren, Naprosyn, Exen, Endol, Etol, Profenid, Rantudil gibi ilaçlar da bu gruptandır.
Kaya tuzunu doğrudan cilde uygulamak mümkündür. Dirsek ve ayak topuklarında oluşan nasırlar, renk kararmaları bir avuç kaya tuzu ile masaj yapıldığında zamanla yumuşuyor, pürüzsüz ve doğal rengine kavuşuyor. Yüz bakımında tuz kullanımı ise farklı maskelerle değişiyor.
* İçerdiği Potasyum sayesinde kas ağrılarını hafifletir, kas spazmlarını rahatlatır ve romatizmal hastalıkların etkisini azaltır.
Ayak tuzu kullanımı oldukça kolaydır. Ayaklarda oluşan ölü derilerin arındırılmasında kullanılmaktadır. Nasır, mantar gibi ayaklarda kaşıntı ve kötü kokuya sebebiyet veren sorunları gidermek için oldukça kullanışlı bir bakım ürünüdür.
Prof. Dr. Canan Karatay'ın Kristal Kaya Tuzu Önerisi. Yapay Tuz Neden Zararlı?
Erbil, çok özel durumlar dışında iyotlu tuz kullanılmasının gerekliliğinin bilimsel olarak kanıtlandığını dile getirerek, "Sıklıkla gündeme getirilen ve çok yararlı olduğu söylenen kaya tuzu, Himalaya tuzu gibi tuzlarda yeterli miktarda iyot yoktur ve yüksek oranda sodyum mevcuttur.
Kaya tuzu, yeraltındaki tuz damarlarından çıkarılan doğal bir tuz çeşididir. İçerisindeki mineralleri koruyan bir yapıya sahiptir ve rafine edilmediği için sağlıklı bir seçenektir. En saf tuz olarak tanıtılan bir tuzdur ancak aradaki fark, tuzun sadece sodyum ve klorür değil, daha birçok mineral element içermesidir.
Havuz suyu ile kıyaslandığında deniz suyu daha temizdir ancak mikroorganizmalar tuzlu suda hemen yok olmaz.
Tuzlu su, bağışıklığı güçlendirmenin yanı sıra üst solunum yollarına da iyi gelir. Bronşit ve astım gibi rahatsızlıklarda nefes alış verişini rahatlatır, öksürüğü hafifletir. Bunun yanında tiroitleri uyararak hormon dengesini korumaya yardım edebilir.
Tuzlu su gargarası; tuz, su ve karbonat karışımından oluşur. Doğal içeriklerle oluşturulmuş bu gargaralar; boğaz ağrısı ve diğer ağız ağrılarında kullanılan bir nevi ev ilacıdır. Doktorlar ve diş hekimleri genellikle ağız ve boğaz ağrısını hafifletmek için tuzlu su gargaraları kullanımını önerirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri