İçi su dolu demlik ve su ısıtıcının içine az bir limon tuzu attığınızda kireçlerin hepsi yok olacaktır. Kaya tuzu: En çok kireç çaydanlık ve su ısıtıcıların içinde olur. Çaydanlık ve su ısıtıcılarının içine az bir ölçüde kaya tuzu attığınız vakit kireç mireç kalmayacaktır.
Sadece kimyasal temizleyicilerle değil evde doğal yöntemlerle de çaydanlık kirecinden kurtulmak mümkündür. Evinizde bulunan basit ürünlerle de çaydanlığın içerisinde oluşan kireçlerden kurtulmanız mümkündür. Çaydanlık kireci temizleme işlemi için ihtiyacınız olacak malzemeler limon tuzu, sirke, karbonat ve tuzdur.
Karbonat, limon, bulaşık makinesi parlatıcısı, un, beyaz sirke, diş macunu, balon ve sirke kullanılarak musluk yüzeyindeki kireç sökülebiliyor. Musluk temizliğinde kullanılabilen güvenilir ürünlerden ilki karbonat olarak öne çıkıyor. Karbonat ile musluk kireci temizliğinde, fırça ve karbonata ihtiyacınız oluyor.
Sirke ve su karışımı: Kurumuş kireç lekesini çıkarmak için öncelikle sirke ve su karışımı kullanabilirsiniz. Bir bardak beyaz sirkeyi bir litre suya ekleyin ve karıştırın. Bu karışımı bir sprey şişesine doldurun ve kireç lekesine püskürtün. Karışımı yaklaşık 10-15 dakika lekede bekletin.
Günlük hayatta sıkça kullandığımız limonun parlatma etkisi, karbonatın ise kireç sökücü etkisi vardır. Temizlemek istediğiniz çaydanlığın içine bir paket karbonatı dökün ve üzerine 1 adet limonu parçalayarak karbonatın üstüne atın. Daha sonra çaydanlığı yarısına kadar su ile doldurun.
İlgili 39 soru bulundu
Asit bazlı temizlik kimyasalları da sadece nötr veya hafif alkali bazlı bir temizleyici ile temizlenmesi gereken kireç taşını aşındırır.
SİRKE, LİMON SUYU VE KARBONAT ÜÇLÜSÜ
Bir spreyli şişeye 1 çay bardağı sirkeyi, 2 yemek kaşığı karbonatı ve yarım limonun suyunu döküp karıştırın. Üzerine sıcak su ekleyip iyice çalkalayın. Hazırladığınız karışımı direk kireçli yüzeye sıkıp 15 dakika bekletin. Ardından durulayabilirsiniz.
Kireç giderme işleminde değişik kimyasal maddeler kullanılabilir. Bunlara amonyum tuzları, sülfürik asit, borik asit, hidroklorik asit, formik asit gibi kimyasalları örnek olarak verebiliriz.
LİMON SUYU
Bir bardak limon suyunu birkaç damla en sevdiğiniz esansiyel yağ ile bir sprey şişesinde karıştırın. Karışımı klozetin üzerine püskürtün ve yaklaşık 15 dakika bekletin. Üzerini bol temiz su ile silin ve iyice kurulayın.
Tıkanmış bir lavabo giderine yarım bardak karbonat ile birlikte yarım bardak sirke dökerek bir süre beklemeliyiz. Yaklaşık 10-15 dakika bekledikten sonra kaynamış sıcak suyu lavaboya dökersek lavabo açılacaktır. Tel yardımı ile lavabo tıkanıklık gidermek de bir lavabo açma yöntemidir.
Sirkenin asit etkisi sayesinde kireç temizleme de yardımcı olmaktadır. Bunun yanında kullanılan bir başka ürün ise tuzdur. Tuz veya karbonat sirke ile birlikte kullanıldığı zaman tepkimeye girer ve çok daha fazla etki sağlar. Elma ya da üzüm sirkesi mutfaklarda kullanılan ürünlerdir.
Boraks maddesini çamaşır sodası ile sulandırdıktan sonra bu karışıma bir bez batırıp bu bezle karışımı kireçli olan alanlara sürüyoruz. Çok fazla bastırmadan bu karışımla ovduğumuz alanlardaki kalıntılar kolaylıkla çıkacaktır.
1 çay kaşığı kadar sirkeyi çaydanlığın içine dökün. Ardından 1 yemek kaşığı, eğer kireçlenme çoksa 2 yemek kaşığı sofra tuzunu sirkenin üzerine ekleyin. 10 dakika kadar bekleterek kirecin ortadan kaybolmasını sağlayın. Eriyen kireç, suya dağılacağı için bulaşık süngeri yardımı ile çaydanlığı iyice yıkayın.
Beyaz sirkenin kireç sökücü özelliği vardır. Kireçlenen cihazlara zarar vermeden ve kireçli yüzeyleri yıpratmadan temizler.
Kireçli suyun zararlı olduğunu bilen pek çok kişi suyu kaynatarak kireci önleme yolunu izler. Bu nedenle sürekli kaynamış su içer. Kaynayan suyun içindeki mineraller çöktüğü için su mineralli yapısını kaybeder. Ayrıca su kaynatıldığında içindeki magnezyum ve karbonat kireç halinde çöker.
Sabun lekeleri ve kireç tortularını kolayca çözer. Keskin koku içermez. Gücünü %100 doğal kaynaklı aktiflerden alır. Kalıntı bırakmaz ve mükemmel parlaklık sağlar.
1 çay kaşığı kadar sirkeyi çaydanlığın içine dökün. Ardından 1 yemek kaşığı, eğer kireçlenme çoksa 2 yemek kaşığı sofra tuzunu sirkenin üzerine ekleyin. 10 dakika kadar bekleterek kirecin ortadan kaybolmasını sağlayın. Eriyen kireç, suya dağılacağı için bulaşık süngeri yardımı ile çaydanlığı iyice yıkayın.
Sülfamik asit, kimyasal formülü H3NO3S olan, renksiz ve suda çözünebilen bir tür kimyasal bileşiktir.
Küçük bir kap içerisine bir fincan karbonat koyun ve üzerine bu karbonatı hamursu kıvama getirecek kadar sirke ekleyin. Elde ettiğiniz karışım tamamen homojen bir hal aldıktan sonra temizlemek istediğiniz bölgeye bir sünger yardımıyla sürün ve 15 dakika kadar bekletin. Ardından güzelce yıkayıp kurulayın.
KULLANIM ALANLARI: Çaydanlık, su ısıtıcısı, duşa kabin, duş başlığı, lavabo, tuvalet ve küvetler, fayans ve seramik banyo yüzeyleri, cam eşya ve yüzeyler. Ayrıca inşaat ve moloz artıklı yüzeylerin temizliğinde de kullanılabilir.
Aktif Üye. selam kızlar,kendi kullandığım ve çok memnun kaldığım bir bilgiyi sizinle paylaşmak istedim.Por çöz kullanmak yerine,limon tuzunu çaydanlık ya da kettle in içine 1 yemek kaşığı kadar koyup kaynatın. Kirecin zararsız bir biçimde buhar olup uçtuğunu göreceksiniz.Umarım memnun kalırsınız kolay gelsin.
Birkaç damla limon suyunu suyla karıştırarak da kireçler üzerine kullanabilirsiniz. Bu sayede musluklarınız kireçli görüntüden kurtulacaktır. Musluklarda oluşan kireç lekelerini cif yardımıyla da çözebilirsiniz. Tek yapmanız gereken bir beze az miktarda cif döküp musluğu ovalamak ve bol suyla yıkamak.
Kirecin çözülmesi veya sökülmesi için kullanılan asitler arasında hidroklorik asit (HCl), nitrik asit (HNO3), oksalik asit (H2C2O4) ve bazen sülfürik asit (H2SO4) yer alır. Kalsiyum karbonat (CaCO3) veya kalsiyum sülfat (CaSO4) gibi kireç kaynaklarını çözmek için kullanılır.
Özgül ağırlığı 3,0-3,4 gr/cm³ olan CaO beyaz, amorf bir katıdır. 2580 °C'a doğru erir, elektrik fırınında uçucu duruma gelir. Isıyla bozulmaz. 100 gram kalkerden teorik olarak 56 gram kireç (CaO) elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri