Değerli olan taş, kayaç ve minerallere Madenler denmektedir. Yer kabuğunu oluşturan bu madenler büyük bir öneme sahiptir.
A) Ekonomik değeri olan mineral ya da kayaçlar madendir.
Kayaç, çeşitli minerallerin veya mineral ve taş parçacıklarının bir araya gelmesinden ya da bir mineralin çok miktarda birikmesinden meydana gelen katı birikintilerdir. Kayaç terimi eski Türkçede sahre, yeni Türkçede külte ve yabancı dillerdeki rock, roche, gestein sözcükleri karşılığı kullanılmaktadır.
Maden yatakları ekseriyetle küçük hacimli oluşuklardır. Kayaç ise yer küreyi oluşturan elemanlar arasında en yaygın olanı olup ihtiva ettikleri minerallerden metal üretimi yapılamaz. Yani bazı sınırlı alanlar dışında kendilerinden ekonomik bir fayda sağlanamaz.
Magmatik kayaçlar, magmanın veya lavların soğuması ve katılaşması sonucu oluşan kayalardır. Magmanın soğuması ve katılaşması derinlerde meydana gelirse ortaya çıkan kayaçlara plütonik kayaçlar (derinlik kayaçları) denir (Örnek: Granit).
İlgili 27 soru bulundu
Mermer; %95 kalsit (CaCO3) içerir. Masif yapıda ve taneli dokuya sahiptir. Kalsiyum karbonat minerallerinin deniz dibinde çökelip taşlaşmasıyla oluşan bir metamorfik kayaçtır.
Kuvarsit (Fransızca/İngilizce: Quartzite, Almanca: Quarzit), genel olarak kuvars kumu tanelerinin, silisten meydana gelmiş bir çimento ile birbirlerine çok sağlam şekilde bağlanmalarıyla oluşmuş direnci yüksek bir kayaç olup, sedimanter ve metamorfik olmak üzere 2 çeşidi mevcuttur.
Kömür, katmanlı tortul çökellerin arasında bulunan katı, koyu renkli, karbon ve yanıcı gazlar bakımından zengin kayaçtır. taşkömürü torkugillerden oluşur.
Başkalaşım kayaçları ya da metamorfik kayaçlar, magmatik ve tortul kayaçların çeşitli etkilerle (örneğin basınç, sıcaklık) değişime uğraması sonucu oluşurlar. Mermer, başkalaşım kayaçlarına bir örnek olarak verilebilir. Gnays, elmas ve şist de bu kayaçlara verilebilecek diğer örneklerdir.
Kayaç örnekleri şu şekildedir: İç Püskürük Kayaçlar: Gabro, granit ve diorit. Dış Püskürük Kayaçlar: Andezit, bazalt. Tortul Kayaçlar: kum taşı, kil taşı, çakıl, alçı taşı, sarkıt, dikit, kaya tuzu, kömür, tebeşir, kehribar, mercankaya.
Altın adı verilen değerli maden, büyük parçalar yerine daha çok küçük pullar ya da kayaların içinde ince şeritler halinde bulunur. Kayalarda yer alan altın neredeyse her zaman saf halde bulunurken büyük altın parçalarına külçe, küçük parçalara ise altın tozu denilmiştir.
Yer kabuğunun üst katmanını oluşturan her türlü toprak, taş ve kaya parçasına, kayaç denilmektedir.
Yer kabuğunda ve su kaynaklarında tabii olarak bulunan, ekonomik ve ticarî değeri olan petrol, doğal gaz, jeotermal ve su kaynakları dışında kalan her türlü madde bu Kanuna göre madendir. a) İnşaat ile yol yapımında kullanılan ve tabiatta doğal olarak bulunan kum ve çakıl.
Granit, volkanik taştır ve yerkabuğunun diplerinde ergiyen mağmanın, milyonlarca sene de ağır bir biçimde kristalize olması, zelzele, aşınmalar neticesinde yeryüzüne çıkmasıdır. Granit ana mineralleri, kuartz ve feldspat ile amfibole, piroksen ve mika gibi ikincil minerallerdir.
Maden; iç ya da dış etkenlerin etkisiyle kendiliğinden oluşan, yeraltından çıkarılan minerallerdir. Madenler doğada tabakalar arasında damar ya da yataklar halinde bulunurlar.
Ülkemizde en çok bulunan maden çeşidi, kireç taşının bir türü olan dolomittir. Sonrasında ülkemizde en çok bulunan madenler; mermer, linyit kömürü, taş kömürü, kaya tuzu, bor, ponza ve bakırdır.
Beril madeninin bir türlü olarak kusursuz maden çeşitleri arasında Zümrüt taşı gelmektedir. Diğer değerli taşlara göre daha yumuşak huylu olmasının yanı sıra, huzur ve mutluluk getirdiğine inanılan taşlardan biridir.
Cam bir maden olarak tanımlanır. Ama diğer madenlere göre de çok önemli bir değişikliği vardır. O da "erime noktası"nın değil, "yumuşama noktası"nın olmasıdır. İşte bu önemli özellik nedeniyle camın içinde bulunduğu ortamın ısısı artırılırsa gittikçe daha çok sıvılaşır ve akıcılık kazanır.
Mermer genel olarak beyaz ve kırmızı bir renge sahip önemli bir madendir. Ancak yabancı maddelerin araya girmesi ile sarı, pembe, mavimtırak, esmerimsi ya da siyah gibi farklı renkler üzerinden şekil alabilmektedir.
En özel elementler arasındaki civa nadir bulunur. Özellikle birçok değişik sektörde katı ya da sıvı şeklinde kullanılabilmektedir. Değerli doğal madenler arasında yer aldığını söylemek mümkün.
Fiziksel tortullar
Kayaçların parçalanması ile oluşan kırıntılı malzemelerin oluşturduğu kayaçlardır. Başlıcaları: konglomera, kum taşı ve kil taşıdır. İri çakıllardan oluşanlara çakıl taşı (konglomera) denir.
Renksiz, şeffaf kayaç kristali, kuvarsın en saf halidir.
Civa, antimuan ve volframla beraber bulunmaktadır. Püskürük kayaç olarak asidik ve bazik kayaçları mevcuttur. Henüz küçük bir işletme halindedir.
Çakıl taşları da bir çeşit kayaç türü olarak nitelendirilmektedir. Fiziksel tortul kayaçlara örnek olarak gösterilen çakıl taşları doğada en kolay bulunabilen kayaçlardan birisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri