Halk arasında “akan yıldız” ya da “kayan yıldız” diye adlandırılan bu ışık gösterisine bilim insanları meteor der. Meteorların oluşmasına yol açanlar, yıldızlar değildir. Aslında meteor uzayda değil, atmosferde -yerden 75 km ile 100 km arası yükseklikte- gerçekleşen bir ışık olayıdır.
Kuyruklu yıldız ya da kirlikartopu, Güneş'in yakınından geçerken ısınarak gaz açığa çıkarmaya başlayan, buzlu, küçük Güneş Sistemi cisimleridir. Bu gaz çıkışı, görünür bir atmosfer veya koma ve bazen de bir kuyruk oluşturur.
Rüyada yıldız kaydığını görmek kişiler tarafından oldukça sevilen birinin veya büyük bir makama sahip olan birinin ölmesine veya görevini bırakmasına delalet eder. Rüyada bir anda birçok yıldızın kayması toplum içerisinde yaşayan önemli insanların değerinin bilinmemesine işaret etmektedir.
Yıldızların kayması fiziki bir vakadır. Yıldızların kaymasında dini bir gerekçe yoktur. Gelecekte olacak işlerin, mutlaka yıldızların hareketlerine bağlı olduğuna inanmak dinen doğru değildir. Dolayısıyla yıldızlar kayarken dilek tutma batıl bir inançtır İslam'da da yeri yoktur.
Birçok yerde yıldız kayması şans olarak görülse ve bunu gören kişinin dilek tutması gerektiğine inanılsa da Konya'da geceleri yıldız kayması uğurlu sayılmaz. Her yıldız kayması ile bir insanın öldüğüne inanılır.
İlgili 42 soru bulundu
Meteor yağmurunu izlemek için en uygun saat ise gecenin en karanlık olduğu dönemlerdir. Perseid meteor yağmurunun saat 23:00 ile 01:00 saatleri arasında gözlemlenebileceği tahmin ediliyor.
Her yıl Temmuz ve Ağustos aylarında gözlemlenebilen meteor yağmurları halk arasında yıldız kayması olarak adlandırılır.
Yıldız kayması dediğimiz gök taşı yağmuruna neden olan taşlar çok yüksek hızlarda hareket ettiklerinden, genellikle göz açıp kapayıncaya kadar kaybolurlar. Nispeten büyük olanları ise birkaç saniye görebilmek mümkündür.
Perseus Takımyıldızı bölgesinde gözlemlendiğinden dolayı meteor yağmuru Perseid adını taşıyor. Taşların atmosferde iz bırakarak kül olması halk arasında "yıldız kayması" ifadesiyle de anılıyor.
Ancak hatırlayın, her galakside ortalama 200 milyar yıldız bulunduğunu varsayıyoruz. Evren'deki yıldızların toplam sayısını bulmak için, bu rakamları birbirleriyle çarpmanız gerek. Neticede muazzam büyüklükte bir rakama ulaşıyorsunuz, 22 sıfırlı. 10 sekstilyon. Evren'de 10 sekstilyon yıldız var.
Astronomlar gözlemlenebilir evrende en azından 70 seksilyon (7×1022) yıldız olduğunu tahmin etmektedir. Bu Samanyolumuzda bulunan 300 milyar yıldızın 230 milyar katıdır. Güneş'ten sonra Dünya'ya en yakın yıldız 39,9 trilyon (1012) kilometre ya da 4,2 ışık yılı uzaklıkta olan Proxima Centauri'dir.
Markamıza ismini veren Sirius; gökyüzündeki en parlak yıldızdır. Sirius A ve Sirius B olmak üzere iki ayrı yıldızdan oluşan bir çiftyıldızdır. Sirius Yıldızı Osmanlıca'da Şira, Türkçe'de Akyıldız adıyla bilinir. Sirius yıldızı, Kuran'da adı geçen tek yıldız olma özelliğini taşır.
Sirius yıldızı, Orion (Avcı) takımyıldızını takip eden Canis Major takımyıldızının en parlak üyesi. Kış Altıgeni'nin de bir bileşenidir. Kuzey yarımküreden görülebilen en parlak yıldız olan Sirius, tekil değil, bir çift yıldız sistemi aslında.
Aşk Yıldızı (özgün adıyla Sullivan's Travels), Preston Sturges'ün yazarlığını ve yönetmenliğini üstlendiği 1941 yapımı Amerikan güldürü filmidir. Joel McCrea tarafından canlandırılan bir film yönetmeninin yaşamını konu almaktadır. Film, Jonathan Swift'in Gulliver's Travels adlı romanından esinlenmiştir.
Bu bölgeden geçerken döküntüler, etkileyici bir biçimde gökyüzüne yansır. Bu gecelerde saatte ortalama 20-100 adet yıldızın kaydığı görülebilir. Örneğin her yıl 12-13 Ağustos tarihlerinde Perseid meteor yağmuru yüksek etkinliğe ulaşır ve ışık kirliliğinin olmadığı bölgelerde saatte 50 civarı kayan yıldız görülebilir.
Bu sırada meydana gelen sürtünme ile göktaşı ısınır, yanar ve ışık saçmaya başlar. Halk dilinde bu olaya yıldız kaydı denir. Özellikle açık yaz gecelerinde her insanın yıldız kayması olarak gördüğü hatta niyet tuttuğu bu ilginç görüntünün aslında uzaydaki yıldızlarla hiç bir ilişkisi yoktur.
Çaplan birkaç mm ile birkaç cm arasındadır. Daha küçük parçaların oluşturduğu kayan yıldızlar sadece dürbün veya teleskopla gözlenebilir. Gece görülen ışık yolu halindeki kayan yıldız olayı. Yer atmosferine giren küçük taş veya toprak parçasının atmosferde sürtünme sonucu çok ısınarak ışık yaymasıyla oluşur.
Halk arasında “yıldız kayması” olarak bilinen ve yılda 8 kez gerçekleşen meteor yağmurlarının en görkemlisi Perseid meteor yağmuru, 12-13 Ağustos gecesi en yoğun dönemine ulaşacak. Bu tarihlerde saatte 60 ile 100 yıldız kayması görülebilecek.
Türkiye'de 2 Eylül 2023 akşam saatlerinde Doğu ve Güneydoğu'da birçok ilde gözlemlenen göktaşının görüntüleri paylaşılıyor. Olayın Gümüşhane ve Erzurum'dan sosyal medyada paylaşılan görüntüleri Reuters haber ajansı tarafından dünyaya aktarıldı.
Perseid meteor yağmuru 12 Ağustos 2023 ile 13 Ağustos 2023 tarihinde Türkiye saati ile 00.00 ile 04.00'te görülebilecek. Meteor yağmurunu gözlemlemek için yapay ışıklardan uzak bir bölgede, gözlerimizi gök kubbeye çevirerek sahneye odaklanmak yeterli olacak.
Perseid meteor yağmuru, meteor adı verilen parçacıkların Dünya'nın yörüngesindeki bir kuyruklu yıldız olan Swift-Tuttle'nin izlediği yörünge çizgisine yakın bir alanda yoğunlaşması sonucu oluşur. Dünya, bu parçacıkları atmosferine çektiğinde, parçacıklar yüksek hızda yanmaya başlar.
Perseid meteor yağmuru, 2023 yılının en etkileyici gökyüzü olaylarından biri konumunda. Bu ışık şöleni hakkında gözler "Meteor yağmuru ne zaman, saat kaçta?" sorusuna çevrildi. 14 Temmuz'da başlayan meteor yağmuru 1 Eylül'e kadar devam edecek.
Güneş'in etrafında dönüşü sırasında Dünya'nın bu kozmik toz bulutuna rastlaması sonucu gerçekleştiğinden her yıl aynı dönemde gözlemlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri