Allah Teâlâ tarafından Meş'aru'l-Haram olarak vasıflandırılan Müzdelife'de namazlar kılınır, vakfe yapılır, ibadet kasdıyla, Haccın menâsikinden olarak orada gecelenir ve Allah Teâlâ çokça zikredilerek, dua ve niyazda bulunulur.
Peygamber, Arafat'tan dönünce Müzdelife'de akşam namazı ile yatsı namazını birleştirip kıldırmıştır. Bu yüzden Hacılar da Arafat'tan gelirken akşam namazını yolda kılmayıp Müzdelife'de yatsı namazıyla cem ederek kılarlar. Geceyi Müzdelife'de geçirerek vakfe yapılmış olurlar.
Kutsal kabul edilen mekânları dinî maksatla ziyaret etme, İslâm'ın beş şartından biri. Müzdelife'de vakfe yapılması müstehap olan bir tepe. Hac menâsikinin ifa edildiği yerlerden biri. Mekke'nin doğusunda, haccın en önemli rüknü olan vakfenin yapıldığı yer.
Ancak umre ibadeti için Mekke-i Mükerreme'ye gelenler, Hac ibadetinin en önemli rüknü olan Arafat vakfesinin yapıldığı yeri ve Haccın vaciplerinden olan Müzdelife vakfesinin yapıldığı yer ile cemeratın icra edildiği Mina'yı ziyaret etmek isterler.
Hanefîler'e göre Müzdelife vakfesinin zamanı kurban bayramının birinci günü fecir vaktinin girmesiyle başlar ve güneş doğuncaya kadar devam eder, gece boyu Müzdelife'de kalınsın veya kalınmasın bu süre içerisinde orada bulunmak vakfenin sıhhati için yeterlidir.
İlgili 40 soru bulundu
Güneş battıktan sonar Arafat'tan ayrılacak olan hacılar önce Müzdelife'ye gidecek gece yarısı da Mina'ya geçecekler.
Müzdelife (Arapça: مزدلفة), Hac'da Arafat vakfesinden sonra ikinci vakfenin yapıldığı ve Arafat ile Mina arasında yer alan ve Muhassır Vadisi'ne kadar olan bölümdür.
Gerek Diyanet İşleri Başkanlığı, gerekse hac organizasyonu yapan bazı ülkeler, izdiham sebebiyle yaşanabilecek ölümlerin önüne geçebilmek için Müzdelife vakfesini gece yarısından, hatta hemen yatsı namazından sonra yaptırmaktadırlar.
Hacda Kâbe ziyaret edilir, tavaf yapılır, Safâ ile Merve arasında say yapılır, Arafat'da vakfe yapılır, Mina'da şeytan taşlanır ve kurban kesilir.
İlk olarak Mescid-i Haram ziyaret edilir. Buranın ardından ise en kutsal yerlerden olan Kabe-i Muazzaam ziyaret edilir. Burada gerekli olarak ibadetleri yerine getirdikten sonra Peygamber efendimizin doğduğu eve gidilir.
Müzdelife, Harem sınırları içinde Arafat ile Mina arasında kalan bir bölgenin adıdır. Haccın vaciplerinden Müzdelife vakfesi burada yapılır. Kur'ân-ı Kerim'de geçen Meş'ar-i Haram da buradadır. Hacılar, Arafat dönüşü gece Müzdelife'de akşam ve yatsı namazlarını birleştirerek kılarlar.
51 Ebû Dâvûd, “Menâsik”, 57; Tirmizî, “Tefsir”, 3; İbn Mâce, “Menâsik”, 57. Bu fakihlere göre hadiste geçen “haccı tamamlanmış olur” ifadesi, Müzdelife vakfesinin vacip olduğunu gösterir. Zira vacipler, farzı tamamlar.56 Hz. Peygamber'in “Hac Arafat'tır.
3) Müzdelife vakfesi sünnettir.
Hac ibadetini yerine getiren kişiler, küçük çakılları Mina'da ya da Müzdelife'de topluyor. Hac mevsiminde kullanılan çakıl taşlarının toplam birkaç ton ağırlığa ulaştığı tahmin ediliyor. Taşlar atıldıktan sonra birkaç aşamadan geçiyor.
Müzdelife vakfesi İslamiyete ve Diyanete göre vacip olarak kabul edilmiştir. Geçerli olma şartları arasında hac için ihramlı olmak, Arafat vakfesini yapmış olmak, Müzdelife sınırları içerisinde yapmak, belirli zaman içinde yapmak yer almaktadır.
Müzdelife - Mina arası 16 km yerine 3.5 km ile arşı inlettik - YouTube.
İfrad haccı, aynı yılın hac mevsimi içinde umre yapılmaksızın eda edilen hacdır. İfrad haccı yapmak isteyen kişi, hac mevsimi içinde; Mekke'de ikamet ediyorsa, bulunduğu yerde, mîkât dışından geliyorsa mîkâtta sadece hacca niyet ederek ihrama girer.
Hacıların birinci ve orta cemreye yedişer taş attıktan sonra her birinin yanında Kâbe'ye dönerek dua etmeleri, Akabe cemresine taş attıktan sonra ise beklemeden ayrılmaları sünnettir.
Arafat'ta vakfeye duran Müslümanlar 18 kilometrelik Müzdelife ve Mina yolunda çok büyük zorluk yaşıyordu... Binlerce otobüs ve yoğun izdiham arasında saatlerce süren yolculuk Hacı adaylarını bedenen çok yoruyordu...
Arafat Vakfesi ise belirlenen zamanda hac için ihramlı olarak Arafat sınırları içinde bulunmaktır. Arafat vakfesi, haccın en önemli rüknüdür. Çünkü süresi içinde orada bulunamayanlar o sene hacca yetişememiş sayılırlar. Hz.Peygamber "Hac Arafattır" buyurmuştur.
Günümüzde Harem bölgesinin bittiği ve Hil bölgesinin başladığı sınırlar uyarıcı levhalarla belirgin hale getirilmiştir. Vakfenin yerine gelmesi için Arafat'ın herhangi bir yerinde bir süre beklemek yeterlidir. Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîler'e göre Urene vadisi üzerinde yapılacak vakfe geçerli değildir.
Hac ziyaretinin ibadetlerinden biri olan vakfe bu dağda yapılır. Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen Müslümanlar bu dağda buluşurlar. Günahlarının affını hep bir ağızdan dua ederek isterler. Ayrıca bu ziyaretten sonra doğdukları gün gibi arınmış kabul edilirler.
Öğle namazını öğle vaktinde ikindi namazı ile birlikte cem-i takdim ile kılar. Namazdan sonra ayakta kıbleye dönerek “Arafat Vakfe”si yapar. Güneşin batmasına kadar Arafat 'ta kalır, vaktini ibadetle geçirir. Güneş battıktan sonra Müzdelife 'ye hareket eder.
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş "Vakfe duası" yaptı
Hacı adayları Arafat'ta vakitlerini Kur'an-ı Kerim okuyarak, namaz kılarak ve dua ederek geçiriyor.
Müzdelife, Peygamber Efendimiz'e üzerinde kul hakkı olanların da bağışlanacağına dair müjdenin verildiği, şeytanların ise perişan olduğu yerdir. Efendimiz (a.s.) Arafat'ta ümmetinin affı için yaptığı duayı burada da tekrarlamış ve bunun ardından gülümsemişti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri