Yeni tip sürücü belgeleri için: 1 Ocak 2016 tarihinden sonra alınmış yeni tip ehliyetlerin kaybolması durumunda toplamda 237 TL'lik yenileme ücreti talep ediliyor. Bu ücretin 37 TL'si vakıf hizmet bedeli, 200 TL'si değerli kâğıt bedeli olarak ödeniyor.
Buna göre; Eski tip ehliyetini yeni tip ehliyet ile değiştireceklerin ödeyecekleri ücret 15 TL. Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyenlerin, kaybedenlerin veya çaldıranların ödeyecekleri ücret 769 TL.
Ehliyet Yenileme Ücreti
Yeni tip ehliyetinizi kaybettiğinizde 145 ₺ vakıf hizmet bedeli ve 624 ₺ değerli kağıt bedeli ödemeniz gerekir. Toplamda 769 ₺ ödeyerek yeni tip ehliyet sahibi olabilirsiniz. Eski tip ehliyetinizi kaybettiğinizde ise 2 ₺ vakıf bedeli ve 13 ₺ değerli kağıt bedeli ödemeniz gerekmektedir.
Ehliyet Yenileme Ücreti Nasıl Yatırılır? Kimlik ve ehliyet yenileme ücreti vergi dairesi müdürlüklerine fiziki başvuru ile ödenebileceği gibi internet üzerinden de yapılabiliyor. Ayrıca Akbank, ING Bank, Garanti Bankası, Ziraat Bankası gibi 12 farklı bankaya ait internet bankacılık sistemi üzerinden yapılabiliyor.
Ehliyetini kaybedenler veya çaldıranlar yeni ehliyet çıkarmak için Nüfus Müdürlüklerine başvuru yapması gerekiyor. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü yoğun olduğu için öncesinde ALO 199 hattını arayarak kaybolan veya çalınan ehliyet işlemleriniz için randevu alınıp, daha az süre de beklemiş olabilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
Öncelikle ücreti herhangi bir vergi dairesine ya da bu konu ile ilgili olan bankalara yatırmanız gerekiyor.
Kayıp ehliyet için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne başvuruda bulunulması gerekmektedir. Kayıp ehliyet bildiriminin yapılmasının ardından “Sürücü olur” sağlık raporunun alınması gerekir. Sağlık raporu için göz testi, kan tahlili ve fiziksel yeterlilik testi gibi prosedürler uygulanabilmektedir.
Maliye Bakanlığı vezneleri, anlaşmalı bankalar ve PTT şubelerine, Vakıf payı; Türk Polis Teşkilatının protokol yaptığı bankalara yatırılır.
Ehliyet yenilemek için gerekli evrak nelerdir? - Ehliyet belgesi değerli kağıt bedeli ve hizmet bedelinin ödendiğini gösteren banka dekontu, - Kan grubu kartı (Eski ehliye belgenizde kan grubunuz yazıyorsa herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok.)
Yeni tip sürücü belgesi için ALO 199, "ALO 199 Mobil Uygulama" veya "nvi.gov.tr" adresinden randevu alınabilecek. Ehliyet değişimi için nüfus müdürlüklerinden alınacak olan randevuyla beraber gerekli belgeler ile başvurular alınacak. Ehliyet değiştirme işlemleri için yetkili kurumlar nüfus müdürlükleridir.
– Öncelikle https://randevu.nvi.gov.tr/application/index linkine tıklayın. – Bu sayfada sorgulamalarını yapabilirsiniz. – Sorgulamaları yapabilmeniz için istenen bilgiler kimlik no, adınız, soyad, doğum tarihinizdir. Ardından başvurularınıza dair bilgileri görebilirsiniz.
Sürücü Belgeleri başvurularının alınması sonrası, başvuru sahiplerine verilen "Geçici Sürücü Belgeleri", bürokratik işlemlerin azaltılarak hizmette etkinliği artırmak amacıyla; imzasız, mühürsüz, e-devlet üzerinden alınabilir ve doğrulanabilir şekilde düzenlenecektir.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Evlilik Nedeniyle Ehliyet Yenileme Ücreti 769 TL! Ehliyet yenileme harcı 769 TL kimlik kartı yenileme ise 83 TL!
Dijital Ehliyet Ücreti ve Ödemesi
Takograf kartı ücreti 2023 yılında 217 TL'dir ve bu ücret online başvuru tamamlandıktan sonra sistem tarafından başvuru sahibine bildirilen başvuru numarasıyla birlikte ödenmelidir. Ücret, yalnızca Vakıfbank üzerinden yatırılabilir.
Bu bankalardan Ziraat Bankası ve Halk Bankası, Değerli Kağıt Bedeli ve Vakıf Hizmet Bedelini (13+2=15 TL.)
2023 yılı ile beraber trafik cezası, harç ve diğer vergilerde %122,93 oranında artış yapılmıştır. Bu durum 2023 ehliyet ücreti için de geçerlidir. Ücretler ehliyet sınıfına bağlı olarak değişiklik gösterir. A sınıfı sürücü belgesi için harç ücreti 825 TL, vakıf payı 145 TL ve değerli kağıt bedeli 624 TL'dir.
Ehliyet yenileme işleminde yalnızca değerli kâğıt bedeli ve vakıf katkı payı olarak belirlenen 15 TL'nin bankaya ödemesi yapılmalı ve dekont Emniyet Müdürlüğüne iletilmelidir. Eski tip ehliyete sahip olanlar için kayıp ehliyet işleminde yalnızca değerli kâğıt bedeli ve vakıf katkı payının ödenmesi gerekir.
Ehliyet kaybetmenin herhangi bir maddi cezası bulunmuyor. Ancak, kaybettikten sonra yeni ehliyetin belge numarası dahil tamamı yenilendiğinden, ehliyet bedelini yeniden ödemeniz gerekiyor. Ehliyetler, kimlik belgesi statüsünde olduğu için kaybolmaları halinde önemli bir sorun oluşturuyor.
Bu sebeple kayıp ehliyet başvurunuz sonuçlanmadan ve yeni ehliyetiniz adresinize gönderilmeden önce sürücü belgeniz olmadan trafiğe çıkmamalısınız. Öte yandan, başvuru sonrası verilen geçici sürücü belgesiyle 15 gün süreye kadar araç kullanabilirsiniz.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Alo 199 Çağrı merkezinden ya da randevu.nvi.gov.tr web portalı üzerindeki sürücü belgesi Randevu Sisteminden randevu alınarak yapılmaktadır.
Sürücü belgesi başvurularında başvuru kabul edildikten sonra eski belge alınıp, sürücü belgesi yerine geçen geçici belge verilmektedir. En geç 15 gün içerisinde asıl sürücü belgesi belirttiğiniz adrese teslim edilecektir.
Bu belge ile trafiğe 15 gün boyunca çıkabilirsiniz. Geçici sürücü belgenizisorgulamak için e-devlet sitesine girebilir veyaburaya tıklayabilirsiniz...
Sürücü belgeniz en geç 15 gün içinde adresinize teslim edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri