Su ile temastan hiç mi hiç hoşlanmayan sevimli dostlarımız için banyo yapmak adeta bir kabustur. Kediler, her ne kadar kendilerini temizlemekte usta olsalar da yılda en az 2 defa yıkanmaları gerekmektedir. Peki, kedi nasıl yıkanır ?
Kedileri ne sıklıkta yıkamak gerektiği önemli konulardan bir tanesidir. Genellikle, kedileri sık yıkamak cildinde tahriş ve kuruluğa sebep olabilir. Kediler genel olarak yılda birkaç defa yıkanması mümkündür. Lakin, kedinizin koku sorunu ya da cilt rahatsızlığı varsa bu durum sık yıkama gerektirebilir.
Eğer kedinizin vücuduna pis şeyler bulaştı ise yalayarak temizlik yapan kediniz, bu pis şeylere maruz kalacaktır. Bunun ise çeşitli sakıncaları mevcuttur. Bu nedenden ötürü bu tarz durumlarda kendinizi bir an önce yıkamalısınız. Acil durumlar dışında kedilerin düzenli olarak yıkanması gerekli değildir.
Kedilerin temizliği konusunda kedi sahipleri kedilerin banyo yaptırılıp yaptırılamayacağını merak eder. Kedilerin normal şartlar altında yıkanmaları önerilmez. Düzenli olarak tüylerinin taranması ve kulak içi, göz çevresi gibi temizlikleri yapılır. Banyo mecbur kalınmadıkça kediler için önerilmez.
Sfenks kedisi gibi tüysüz olan kediler için de aksine deri sağlığının korunabilmesi için düzenli aralıklarla banyo şarttır. Nadir olarak beslenen tüysüz kediler haricinde, az veya çok tüye sahip olan kediler için gerekmedikçe kedi banyosu tavsiye edilmemektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Duruladıktan sonra kedinizi kurulamak için yumuşak, sıcak bir havlu bulundurmalısınız. Kediniz sesten korkmuyorsa, onu saç kurutma makinesi ile kurutabilirsiniz. Ya da, yalnızca bir havluya sararak kurulayabilirsiniz.
Soğuk veya sıcak olamayan ılık bir suyla yıkamayı tercih etmelisiniz. Aynı zamanda kedileri akan suyun altına sokmak yerine bir leğende veya küvette duran suyla yıkamanız daha sağlıklı olacaktır. Yüzüne çok fazla şampuan gelmemesine özen göstererek ve iyice durulayarak yıkama işlemini bitirebilirsiniz.
Bilindiği üzere kediler meraklı hayvanlardır. Kapalı kapıları onların ilgisini çeker ve içeride neler olduğunu merak ederler, görmek isterler. Banyodaki kokular sahiplerinin kokusunun daha yoğun olduğu yerler olduğundan kendilerini rahat hissetmelerini sağlar.
Kediniz sizi tırmalayıp ısırıyorsa ona yüksek sesle ve kararlı bir tonda “Hayır” deyin. Bu sırada işaret parmağınızı ona doğru uzatabilirsiniz. Böylece hem ses hem de hareket ile ona bu davranışı istemediğinizi belirtmiş olursunuz.
Evet, kediler banyo sonrasında üşüyebilirler. Kedilerin vücut ısılarını korumak için tüyleri vardır ve ıslak tüylerin vücut ısısını korumada etkili olmaması nedeniyle banyo sonrasında üşüme olasılıkları artar.
Öncelikle kedinizin boynundan başlayarak kuyruğuna doğru tüylerinin çıkış yönünde yıkanması gerekir. Bu aşamada evcil hayvanın gözlerine, burnuna, ağzına ve kulaklarına şampuanın kaçmamasına dikkat edilmelidir. Sonrasında ise şampuan tam anlamıyla durulanmalıdır.
Sağlıklı bir kedinin her gün veya 2 günde bir düzenli olarak dışkılaması gereklidir.
Yukarıda saydığımız maddeler haricinde kedinizi yıkamamaya özen göstermelisiniz. Ayrıca kedinizi ıslak bir mendil ya da bez ile temizleyebileceğiniz durumlarda da yıkamaktan kaçınabilirsiniz. Yalnızca ıslak bir bez ile temizlemek yıkamaktan çok daha sağlıklıdır.
Evde kedi için özel şampuan bulunmaması durumunda, normal şampuanın kullanılmaması gerekir. Normal şampuanlar, kedinin derisini kurutabilir. Bu yüzden kedi şampuanın bulunmadığı durumlarda yalnızca ılık su ile yıkamak daha doğru olacaktır.
yıkanmanın, kedi hayatında belli bir kontörü vardır. her yıkama kedinin derisinin altındaki yağ tabakasını inceltir ve sağlığı için olumsuzdur. özellikle bebek kedilerde banyo sonrası üşütme problemi kedinin cennette soluğu almasıyla sonuçlanabilir.
Kediler 3-4 aylıkken bebek dişlerini dökmeye başlarlar. Neredeyse 6 aylıkken diş değiştirme süreçlerini tamamlarlar. Eğer kedinizin bebek dişleri varsa, 6 aydan küçük demektir. Kalıcı dişleri çıkmış ve renkleri beyazsa kediniz 1 yaşında demektir.
“Gel” sözcüğü kısa olması açısından avantajlıdır. Eğitimin bu aşamasında, yine kedinizin 1m uzağına oturun; dikkati sizde değilken adını söyleyin ve size doğru hareket etmeye başladığı anda “gel” deyin. Bu eğitimi kediniz davranışı güvenilir bir şekilde gösterene kadar tekrarlayın.
Kedinize "otur" komutunu öğretmek için çalışırken yavruya "otur" komutu verip oturmasına yardımcı olun ve ardından ödül maması verin. Kediniz komutu öğrendikten sonra bir clicker yardımı ile hareketi destekleyin. Kediniz oturduğunda clicker aracılığı ile tıklama sesi çıkarın ve ödül maması verin.
"Bir kedi uyuduğunda, potansiyel tehlikelerden kendini koruması zorlaşır ve daha savunmasız olduğunun gayet farkındadır. Bu nedenle kediler kendi güvenlikleri için yatağın ayakucunda uyumayı seçebilir ve hatta sizi de korumak için bir tehdit algıladıklarında sizi uyarabilir.
Kediler İçin Sürtünme Sevgi Gösterisidir
Kediniz evde sizinle karşılaştığında küçük bir temasla sizi selamlamış ve size ilgisini göstermiştir. Zira sürtünme konusunda ısrarlıysa ve uzun süre bu hareketi tekrarlıyorsa yoğun şekilde sevgisini gösteriyor ve sizden de sevgi bekliyordur.
Gözlemlemek İçin Saklanma
Örneğin "kediler neden yatak altına saklanır?" sorusuna verilebilecek yanıtlardan biri de bu durumla ilişkilidir. Kediler rahatsız edilmeyeceklerini garanti altına alıp çevrelerinde olup bitenleri gözlemleyen canlılardır. Saklanarak gözlemleme sürecinde avantaj elde etmeye de bayılırlar.
Kedinizin tüyleri uzunsa tüylerinin tüm şampuandan arınmasını sağlamalısınız. Vücudunu yıkadıktan sonra ise az önce es geçtiğiniz kafa temizliğine geçebilirsiniz. Kedinizin yüzünü doğrudan suyla temas ettirmemeli, temiz bir bezi ıslatarak gözlerini, kulaklarını, bıyıklarını, yanaklarını ve kafasını silmelisiniz.
Kedi dostumuzun kafasını kesinlikle suyla temas ettirmemelisiniz. Duş başlığını gövdesinde ve patilerinde gezdirerek yıkamalısınız. Banyo sonrası havluyla iyice kurutmalı sıcak ve sakin bir yerde tutmalısınız.
Eğer çok küçük bir noktanın temizlenmesi de gerekiyorsa ıslak bez kullanımı ile temizleme yapabilirsiniz. Ancak bu özel bezleri de alanında uzman veterineriniz sizlere önerecektir. Kendi kullandığınız bez veya ıslak mendilleri kedinize sürmeniz oldukça zararlıdır. Hem kedinize hem de tüy yapılarına zarar verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri