Yeşil pasaport olarak da adlandırılan hususi damgalı pasaport; birinci, ikinci ve üçüncü derece kadroda bulunan devlet memurları veya kamu görevlilerinin alabileceği pasaport türüdür.
Yalnızca Dışişleri Bakanlığı tarafından TBMM üyelerine, bakanlara, belediye başkanlarına, orgenerallere, valilere ve bunlar gibi üst düzey devlet yöneticilerine görev süreleri boyunca verilen pasaport türüdür. Siyah pasaport almak için hiçbir harç bedeli ödenmemektedir.
Bu hesaba göre 1., 2. ve 3. dereceden kadrolu memurlar yeşil pasaport almaya hak kazanır.
Siyah (Diplomatik) pasaport, yurt dışında kongre ve konferanslara katılmak üzere gönderilmiş devlet görevlilerine ve ailelerine verilmektedir. Siyah renklidir, 28 sayfaya sahiptir ve hiçbir harca tabi değildir.
İlgili 15 soru bulundu
Hâkimler ve Savcılar Kurulu ile Bilgi İşlem Daire Başkanlığı arasında yürütülen çalışmalar neticesinde, halen görev yapan hâkim ve Cumhuriyet savcılarımızın YEŞİL ve HİZMET damgalı pasaport taleplerine ilişkin UYAP personel ekranlarından başvuru yapabilecekleri ekran açılmıştır.
Pasaport Kanunu uyarınca, 15 yıl ve üstünde meslek kıdemi olan avukatlar hususi damgalı pasaport alma hakkına sahip kılınmıştır.
2023'ün başında Japonya 193 ülkeye vizesiz erişim ile en üst sırada yer alıyordu. Bu sayı şimdi 189 ülkeye düşerek Singapur'u birinci sıraya taşıdı. Güneydoğu Asya ülkesi son 10 yılda 25 ülkeye daha vizesiz erişim hakkı kazanarak sıralamada beş basamak yukarı çıktı.
5) Yabancılara mahsus damgalı pasaportlar:
Yabancılara mahsus damgalı pasaportlar 60 sayfa ve dış kapak rengi lacivert olup, umuma mahsus pasaportlar ile aynı ebattadır. Yabancılara mahsus pasaportlar Pasaport Kanununun 18'inci maddesine göre tanzim edilmektedir.
Siyah pasaport, devlet büyüklerine verilen pasaport türüdür. Meclis üyeleri ve bakanlar bu pasaporta sahip başlıca kişilerdir. Ayrıca bu pasaport görev bitimine kadar geçerliliğini sürdürür. Siyah pasaport sayesinde pek çok ülkeye vizesiz giriş çıkış yapılabilmektedir.
Hizmet pasaportunun süresi, görev süresini kapsayacak şekilde olmak üzere düzenlenir. Gri pasaportu olanlar, hizmeti süresini sona erdikten sonra bu pasaportu kullanamazlar. Gri pasaport, çoğunlukla 5 yıllık olarak çıkarılır ve göreve çıkılacak ülkenin vizesini de kapsar.
Hususi(Yeşil) Pasaport,
Büyükşehir Belediye Başkanları ile İl ve İlçe Belediye Başkanlarına, görevleri süresince Hususi Damgalı Yeşil Pasaport verilir. Hususi Damgalı Yeşil pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine de aynı nevi pasaport verilir.
Diplomatik pasaport sahiplerinin, umuma mahsus pasaport ve diğer pasaport sahiplerine oranla ayrıcalıkları fazladır. Örneğin siyah pasaport sahibi kişiler, birçok ülkeye vizesiz bir şekilde girebilmektedir.
Benzer acil durumlarda da Türk elçiliği tarafından yapılacak değerlendirmeye göre verilebilen geçici pasaport; pembe renklidir, tek sayfadır ve Türkiye'ye giriş yaptığınız anda sizden geri alınır.
Pasaport türleri içinde en avantajlı olanı siyah pasaport olarak da bilinen diplomatik pasaporttur. Dışişleri Bakanlığınca sadece üst düzey devlet yetkililerine ve diplomatlara verilen diplomatik pasaport, birçok ülkeye vizesiz giriş sağlar.
Türkiye Cumhuriyeti'nde üst düzey görev yapan kişilere verilen türdür. Bürokrat, devlet görevlileri bu pasaporta sahip olabilirler. Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı yardımcısı gibi devlet üyelerinin yanı sıra büyük elçi ve konsolosluk görevlileri diplomatik pasaport sahibi olabilir.
Yeşil (Hususi) Pasaport
1, 2 ya da 3. dereceden devlet memurlarına ve eski bürokratlara verilir. Yeşil yani hususi pasaport sahibi olan bir kişinin ailesinin bazı üyeleri de yeşil pasaport sahibi olabilir. Yeşil pasaporta sahip olan vatandaşlar emekli olduklarında da bu pasaportu koruyabilirler.
Yeşil Pasaport Kimlere Verilir? (Hususi Pasaport)
Yeşil pasaport çıkarma hakkı olan kamu personeli arasında, devlette çalışan doktor ve öğretmenler de var ama kadro derecelerinin 1, 2, ya da 3 olması şartı gözetiliyor.
Umuma mahsus pasaport; İçişleri Bakanlığı, yetkilendirilmiş valilikler ya da Türk konsoloslukları tarafından belirli şartları yerine getiren Türk vatandaşlarına verilen pasaport türüdür. Bordo renklidir, bu nedenle bordo pasaport olarak da bilinir.
Türkiye, kendi sınırlarından vizesiz girişe izin veren ülkeler sıralamasında ise, 90 ülkeden gelen ziyaretçilerin ön vizesiz ülkeye giriş yapmasına izin vererek dünya genelinde 45. sırada yer aldı.
WSA'ya göre Özel kapağı ile on beş yıl için geçerli olan “Dünya Donör Pasaportu”, en az 400 $ bir bağış karşılığında verilir ve mülteciler ve vatansızlar için ücretsiz belgeler vermek için kullanılır.
Esasen mesleğini kamuda yapan (yani memur olan) eczacılar belirli hizmet yılını doldurup üçüncü derece üzeri kadrolara atandıklarında yeşil pasaport hakkını elde edebiliyor.
(Bu durumu resmi sağlık kurumlarından alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelenmek şartıyla, yaşlarına bakılmaksızın) ÇOCUKLAR anne veya babasının haklarından yararlanarak hususi pasaport alabilir.
CHP İstanbul Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Dr. Ali Şeker, Meclis Başkanlığı'na sunduğu kanun teklifi ile özel sektörde 10 hizmet yılını dolduran hekimlere kamuoyunda 'yeşil pasaport' olarak bilinen 'hususi damgalı pasaport' verilmesini önerdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri