Diğer adı da iç cümledir. Aktarma cümlesi tırnak içinde gösterilebildiği gibi tırnak içinde olmadan da gösterilebilir. Örnekler yazalım. Akşam sokakta yürürken yanımdan geçen kişileri duydum, yarın hava yağışlı olacak, diyorlardı.
Bir duyguyu, düşünceyi, isteği, haberi, durumu, olayı vb. ifade etmek için kurulan ve kendi içinde anlam ve yargı bütünlüğü olan sözcüğe veya söz dizisine cümle denir. Bugün hava ne kadar güzel! Senin de benim gibi, otobüste, çalan cep telefonun uzun süre açmayanlara, “Şehir magandaları!” diye bağırasın geldi mi hiç?
Aktarma cümleleri, düz kuruluşlu cümlelerden farklı olarak cümlede ifade edilen oluş ve kılışın tek ve ortak olmadığı karma kuruluşlu cümle türlerindendir.
Tırnak işareti, noktalama işaretlerinden bir tanesidir. " " ile gösterilir. Bu iki noktalama işareti arasına da, soruda verildiği üzere aktarma söz ya da cümleler getirilir. Bu kullanıma cümle bazında örnek vermek istersek, Atatürk, "Geldikleri gibi giderler!" diyerek düşmana duyduğu hissi tarif etmiştir.
Aktarma cümleler, cümle içerisinde iki virgül arasında gösterilebileceği gibi tırnak işareti içerisinde de gösterilebilir. Aktarma cümlenin cümle içerisinde fark edilmesi için mantıksal ya da biçimsel iki türlü yol izlenebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Aktarma cümlesi tırnak içinde gösterilebildiği gibi tırnak içinde olmadan da gösterilebilir. Örnekler yazalım. Akşam sokakta yürürken yanımdan geçen kişileri duydum, yarın hava yağışlı olacak, diyorlardı. Akşam sokakta yürürken yanımdan geçen kişileri duydum, “Yarın hava yağışlı olacak” diyorlardı.
Örnek: Sevgili Teyzeciğim, sizi çok özledim. – Uzun cümlelerde, özneden sonra virgül kullanılır. Örnek: Burak, bu yıl çok farklı bir çocuk oldu. – Tırnak işareti içinde olmayan aktarma cümlelerinden sonra virgül konur.
Aktarma TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Aktarmak işi. Bir taşıttan başka bir taşıta geçme. Bir yolcunun gideceği yere birkaç araç değiştirerek ulaşması
Sıralı cümleler; virgül, noktalı virgül gibi noktalama işaretleri ile birbirlerine bağlanan cümlelerdir. Mart kapıdan baktırır; kazma kürek yaktırır. Sakla samanı, gelir zamanı.
Cevap: 1- Aktarma cümlelerin başına ve sonunda TIRNAK kullanılır. 2- Ara sözlerin başında ve sonunda ya VİRGÜL kullanılır yada KISA ÇİZGİ kullanılır. 3- Tırnak içinde olmayan aktarma cümlelerinden sonra VİRGÜL konur.
Bağlı cümleler birbirine bağlaçlar ile bağlanırlar. Dil anlatım konuları arasında önemli bir konu olmasından dolayı da bağlı cümlelerin öğrenilmesi önemlidir. Bağlı cümleler genellikle birbirlerine ama, fakat, hem, veya, ve, oysa, madem, mademki, ne yazık ki, ancak ya da lakin gibi bağlaçlar ile bağlanır.
Cümle veya tümce; bir ifade, soru, ünlem veya emiri dile getiren; kendi başına anlamlı sözcükler dizisi. Çoğunlukla özne, tümleç ve yüklemden meydana gelir. Bazen yan cümleciklerle anlamı pekiştirilir veya genişletilir. Cümle; düşünce, duygu, oluş ve isteklerin bildirildiği söz dizisidir.
1- Kurallı cümle: Öznenin başta, yüklemin sonda olduğu cümle türleridir. Örnek: Selin, bizi arayarak geç kalacağını söyledi. 2- Devrik cümle: Özne, nesne ve yüklem ögelerinin kurallara uygun bir sıralamada kullanılmadığı cümlelerdir. Örnek: Gözlerim ıpıslak oldu ağlamaktan.
Yapılarına göre basit, bileşik, bağlı ve sıralı cümleler olmak üzere dört cümle çeşidi vardır. Tek yüklemi bulunan, tek yargı bildiren cümleler yapı bakımından basit cümledir. Basit cümleyi belirleyen; tek yüklemin, tek yargının bulunmasıdır. Yüklem dışındaki diğer ögelerin sayısı önemli değildir.
İç içe bileşik cümle, yardımcı cümlenin "tam bir cümle" olduğu bileşik cümle türüdür. Yardımcı cümle ana cümlenin öğelerinden birini meydana getirmekle birlikte kendine ait yüklemi bulunur: Güneş doğdu mu / kalkarım. İş bitiyor / sayılır.
Girişik birleşik cümleler içerisinde iki cümle bulunmaktadır. Her iki cümle içerisinde bir yargı bulunmaktadır. Bunlar yargılardan biri yan cümle içinde diğeri ise temel cümle içinde yer almaktadır. Eğer yan cümle içinde fiilimsi bulunuyorsa bu cümle girişik birleşik cümle olmaktadır.
Türkçenin cümle kuruluşunda yüklemin olması gereken yer cümlenin sonudur. Öge dizilişi, genel olarak özne + tümleçler + yüklem düzeninde oluşur. Bu yapıda, yüklemi sonda olan cümlelere kurallı cümle ya da düz cümle adı verilmektedir.
Doğaya özgü olan kavramların doğaya aktarılması ile doğadan doğaya aktarma ortaya çıkmaktadır. Örnek: Odamın penceresinden karların uçuştuğunu gördüm. Bir duyu ile başka bir duyunun aynı anda kullanılmasıdır. Burada iki duyu aynı anda kullanılabilir.
Mecaz-ı Mürsel (Ad Aktarması): Benzetme ilgisi söz konusu olmadan, başka bazı ilgilerle, bir sözün başka bir söz yerine kullanılmasıyla oluşturulan mecazlardır. “Anne, çamaşır kazanı kaynadı,gel!” “Üstünü çıkarıp yatağa uzandı.” “Ne zamandır evde tencere kaynamıyor.”
Tırnak işareti ile belirtilmeyen aktarma cümlelerini belirtmek için virgül kullanılır. Örn: Mutlaka benim de gelmem lazım, dedi. Diyaloglarda konuşma çizgisinden önce virgül kullanılır.
Cevap ↓ ⚡ Aktarma cümlelerinde tırnak işaretinden önce iki nokta (:) kullanılır.
Cevap : Merhaba hocam, Merhaba arkadaşlar, çünkü bu hitap oluyor. O yüzden virgül arkadaşlar veya hocamın yanına konmalıdır.
Başkasına ait bir sözün hiç değiştirilmeden aktarılmasına doğrudan anlatım denir. Olduğu gibi aktarılan söz genellikle tırnak işareti içerisinde yazılır. Tırnak işaretinin dışında virgül kullanılarak da aktarılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri