Kaymakamlar, İçişleri Bakanlığı Müdürler Encümeninin intihabı ve Bakanın tasvibi üzerine müşterek karar ve Cumhurbaşkanının tasdikiyle tayin olunur.
Kaymakamlar 3 yıl süren bir eğitimden sonra (bu süre bakanlık tarafından değiştirilebilir) atamaları İçişleri Bakanlığının Cumhurbaşkanına sunması ile Cumhurbaşkanlığı onayı ile olur.
Kısaca kaymakamı Kim Atar cevabı; Cumhurbaşkanı ülkeyi yönetir. Vali ve kaymakamı İçişleri Bakanlığı Bakanlar Kurulu'na önerir. Cumhurbaşkanı da uygun olan kişiyi vali veya kaymakam olarak seçer, göreve alır.
Kaymakam (Osmanlıca: قائم مقام), Osmanlı Devleti'nin son dönemi ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında kullanılan miralay ile binbaşı rütbeleri arasında olan ve günümüz rütbelerinden yarbaya denk bir askerî rütbedir.
L) Kaymakam, Cumhuriyet Bayramında ilçede yapılacak resmi törenlere başkanlık yapar ve tebrikleri kabul eder. Madde 32 – A) Kaymakam, ilçe sınırları içinde bulunan genel ve özel kolluk kuvvet ve teşkilatının amiridir; B) Suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumak için gereken tedbirleri alır.
İlgili 18 soru bulundu
VALİ VE KAYMAKAMIN KOLLUĞA DOĞRUDAN EMİR VERME YETKİSİ
Vali ilde kaymakam ilçede kolluk kuvvetlerinin amiridir (İİK m. 11/1, 32/1).
3) Kolluk Kuvvetleri Denetler
Kaymakamlar doğrudan belirli periyotlar ve düzen eşliğinde bu kuruluşları kontrol eder ve denetler. Bu kuruluşlarda ki herhangi bir yanlış söz konusu ise kurumların atamasını yapar. Aynı zamanda kolluk kuvvetlerine doğrudan emir veren kişi yine kaymakam olarak bilinmektedir.
İktisat'da yatay kuvvetler ayrılığı vardır. Kaymakam mulki açıdan en üst amir'dir.Savcı mulki irade'den bağımsızdır.İdari olarak başsavcıya bağlıdır. Eksikiğim varsa düzeltin.Sonuç olarak iki ayrı erk'in mensupları oldukları için birbirlerine üstünlükleri yoktur ! Kaymakam mülki amirdir ve bir ilçenin en üst memurudur.
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Kaymakam maaşı aylık ortalama 95.000 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Kaymakam maaşı 76.000 TL iken, en yüksek ise 199.200 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır. Maaş verilerini nasıl oluşturuyor ve güncel tutuyoruz?
Vali ya da ilbay bir ili ya da federal devletlerde bir eyaleti devlet tüzel kişisini temsilen yöneten en üst düzey idari amirdir. Valiler, yürütme erkinin bir organı olup, devlet hiyerarşisinde devlet başkanının hemen ardından gelir.
Kaymakam, ilçede Hükümetin temsilcisidir. İlçenin genel idaresinden kaymakam sorumludur. Bakanlıkların kuruluş kanunlarına göre ilçede lüzumu kadar teşkilatı bulunur. Bu teşkilat (Dördüncü maddenin son fıkrasında belirtilen adli ve askeri teşkilat hariç) kaymakamın emri altındadır .
Vali yardımcılığına atanmak için mülakatların sayısı 4 olmakla birlikte hepsinden geçerli bir puan almak gerekiyor. Valilik emrine atanan kaymakamlar, bir süre başarı ile görev yaptıktan sonra vali yardımcısı unvanı olabiliyor.
Vali bir devlete bağlı olan üst kademe bir memurdur. Genel olarak bir görev tanımı yapılacak olursa vali; devlete bağlı şekilde görev yapan bütün kurumlar ve kuruluşların denetimini yapmak ile özel olarak görevlendirilmiştir.
Görüldüğü üzere Valiler, istisnai memur olarak Cumhurbaşkanınca atanmakta, cumhurbaşkanının görev süresi dolduğunda görevleri sona ermekte, görev süreleri dolmadan da “görülen lüzum üzerine” görevden alınabilmektedir.
Peki, valiyi kim atar? Kanun gereğince, valiler İçişleri Bakanlığının önerisi, Bakanlar Kurulunun kararı, Cumhurbaşkanının onayı atanıyor (Bakanlar Kurulu kararnamesi).
c) 18.09.1998 gün ve B050PGM0060002/ 18054 sayılı genelge. Bilindiği üzere Valilerin yıllık veya görev-izin talepleri Bakanlığımızca, büyük ölçüde Valilerin istekleri doğrultusunda karşılanmaktadır.
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Vali maaşı aylık ortalama 47.100 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Vali maaşı 37.700 TL iken, en yüksek ise 146.400 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Sınavda yaş şartı var mı? Sınava girebilmek için sınavın yapıldığı yılın 1 Ocak tarihi itibariyle 35 yaşını doldurmamış olma şartı vardır. 2022 yılında yapılması planlanan sınava 01.01.1987 ve daha sonraki tarihlerde doğanlar başvurabilecektir.
Kaymakam Muhammet GÜZEL 1993 yılında Konya'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini aynı şehirde tamamladı. 2016 yılında Hacettepe Üniversitesi İİBF Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. Aynı yıl girdiği Kaymakam Adaylığı sınavını kazanarak Mülki İdare Amirliği mesleğine katıldı.
Savcı Olmak İçin Gerekenler
Adalet Bakanlığı ve ÖSYM'nin ortaklaşa düzenlediği sınavda başarılı olan hukuk mezunları, stajyer savcı olarak çalıştıktan sonra asli görevli olarak atanır. İl ya da ilçe cumhuriyet savcıları, mesleki ilerleyişlerine ve yeteneklerine göre yargıtay gibi kurumlarda da çalışabilir.
(Değişik:RG-1/3/2014-28928) Cumhuriyet savcılarınca, adlî görevler ile ilgili emir ve talimatlar, kolluk birimlerinin aralarındaki işbölümü ile kolluk teşkilâtlarının görev ve yetki alanlarına göre verilir. Adlî kolluk, adlî görevlerin haricindeki hizmetlerde üstlerinin emrindedir.
Yargıtay cumhuriyet başsavcısı ve Yargıtay cumhuriyet başsavcıvekili, Yargıtay Büyük Genel Kurulunun kendi üyeleri arasından gizli oyla belirleyeceği beşer aday arasından cumhurbaşkanı tarafından 4 yıl için seçilir. Süresi bitenler tekrar seçilebilir.
Mülki amir yani illerde vali, ilçelerde kaymakam tarafından verilebilecek olan koruma tedbirleri, kanunda sayıldığı haliyle şunlardır: Şiddet mağdurunun kendisine ve gerekiyorsa beraberindeki çocuklara, bulunduğu yerde veya başka bir yerde uygun barınma yeri sağlanması.
Kaymakamların 6 ncı sınıf ilçe hizmeti 2 yıldır. Yer değiştirme zamanı, 6 ncı sınıf ilçe hizmetinde ikinci yılını tamamlayan meslek mensuplarının tamamının 6 ncı sınıf hizmet süresi, hizmet gerekleri ve ihtiyaç bulunması halinde bir yıl daha uzatılabilir.
Kişilerin Kaymakam Adaylığı Sınavı'na girerek başarılı olması gerekmektedir. Kaymakam olarak tecrübe kazanan kişi, İçişleri Bakanlığı tarafından vali olarak önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri