Yenileme / Sayısallaştırma ile parsel numarası değişmiş olabilir. Sayısallaştırma Yönetmeliği ile parsel numarasının değişebileceği gibi, Teknik hata düzeltmesi ilede değişebilir. Özellikle K.K. 22/A Maddesine dayanarak yapılan yenileme çalışmalarında parsel numaraları kesinlikle değişmektedir.
18. madde uygulaması ile imar sınırları içinde bulunan üzerinde bir yapı olan ya da olmayan arsalar, araziler, maliklerinin rızası alınmaksızın bir uygulamaya tabi tutulmaktadır. Bu uygulama ile mevcut ada ve parseller yeniden düzenlenerek imar planında belirlendiği şekilde ayrılmakta ya da birleştirilmektedir.
Mahalle sakinleri eski ve yeni ada parsel numalarına bakarak değişiklikleri görebilecekler. Eski ve yeni ada parsel yüzölçümlerini konrtol eden vatandaşlar herhangi bir itiraz durumunda Bucak Tapu Kadastro Müdürlüğüne 15 gün içinde itiraz dilekçesi ile müracaatta bulunabilecekler.
TAKBİS ile Tapu ve Kadastro sorgulama, tapu randevu alma gibi işlemler yapılabilir. Milli Emlak Genel Müdürlüğü. Tapu ve Kadastro Müdürlüğü Parsel sorgulama uygulaması (https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/) ile il, ilçe, mahalle, ada ve parsel no seçilerek sorgulama yapılır.
Ada ve parsel, kadastro çalışması yapılarak belirlenir; tapu ve kadastro müdürlüklerinde bu bilgiler toparlanır. Taşınmaz mal alınacağı zaman tapu bilgilerinde yer alan ada ve parsel üzerinden taşınmazın detayları öğrenilebilir.
İlgili 17 soru bulundu
e-Devlet üzerinden TAKBİS sistemini kullanabilirsiniz. TAKBİS uygulamasına giriş yapmak için kimlik bilgisi ve şifre gerekmiyor. parselsorgu.tkgm.gov.tr adresinden de ulaşmak mümkün. Anasayfada istenilen il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgilerini girerek tapu parsel detaylarına ulaşılabiliyor.
Ada nedir parsel nedir: Ada, dört tarafı cadde, meydan, demiryolu, sokak, akarsu gibi yapay ve doğal engellerle çevrilmiş parseller topluluğuna verilen isimdir. Parsel ise sınırlanmış, ayrılmış arazi parçası demektir. Bir parselin bir veya birden çok sahibi olabilir.
Yenileme / Sayısallaştırma ile parsel numarası değişmiş olabilir. Sayısallaştırma Yönetmeliği ile parsel numarasının değişebileceği gibi, Teknik hata düzeltmesi ilede değişebilir. Özellikle K.K. 22/A Maddesine dayanarak yapılan yenileme çalışmalarında parsel numaraları kesinlikle değişmektedir.
Tapu sorgulama işlemi, tapu dairelerine gidilerek yapılabileceği gibi tapuya gitmeden de online olarak da yapılabilir. Tapu bilgileri ise, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile internet üzerinden kolayca şekilde öğrenilebiliyor.
Parsel sorgulama işlemini Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) üzerinden de yapabilirsiniz. Parsel Sorgulama alanı üzerinden ulaşacağınız “https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/” adresinde yer alan ilgili alanları doldurduktan sonra talep ettiğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.
-Tarla ya imar planı içindedir ya da dışında. -İmar planı dışında ise mutlak suretle kadastral yola cepheli bir tarla olması gerekir. Kadastral yola cephe olup olmadığını belediyeden veya kadastro müdürlüğündeki kadastral paftalardan kontrol edebilirsiniz.
Ada/Parsel'den Adres Bulma
Ancak, taşınmaz gayrimenkule ait olan ada parsel bilgilerinden adres bulunabiliyor. Bunun için Tapu Kadastro Müdürlüğünün https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ adresini kullanarak sorgulama gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede analiz, adres, coğrafi bilgiler gibi detaylara erişim sağlayabilirsiniz.
Devlet, kadastro çalışmalarında yapılan sınırlandırma, ölçü, çizim, hesaplama hataları ve kadastro çalışmalarında oluşturulan belgelerde meydana gelen silinti, yırtılma, kopma, kaybolma gibi sorunları çözmek amacıyla bazı taşınmazlarda kadastro yenileme çalışmaları yapmaktadır.
Maliklerin muvafakati tapu müdürlüğünce alınarak hata düzeltilir. Muvafakat verilmemesi halinde ise, düzeltme yapılmaz ve tapu sicilinin beyanlar sütununda hatanın mahiyeti belirtilerek teknik raporun bir örneği kadastro müdürlüğünce ilgili idaresine gönderilir.
Eşdeğer alanın ayrılmasında yüzölçümü ve konum özellikleri korunur" (Madde: 26/3-b). b) “Parsel bazında; nüfusu, yapı yoğunluğunu, kat adedini, bina yüksekliğini arttıran imar planı değişiklikleri yapılamaz”.
Ancak gayrimenkul sektöründe şuyulandırma; var olan bir arsanın belediye tarafından kullanım hakkına bağlı olarak ele alınması ve farklı parseller ile birleştirilerek hisseli bir şekilde mal sahibine ya da başkalarına kat mülkiyeti olarak sunulması durumunu ifade eder.
E-Devlet üzerinden tapu nasıl sorgulanır? E-Devlet şifrenizle www.turkiye.gov.tr adresine girdiğinizde arama butonuna tapu yazdığınızda sayfa sizi tapu sorgulama ekranına yönlendiriyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü adresine giriyorsunuz, orada kimlik numaranıza ait kayıtlı tapu bilgileri geliyor.
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Muris Adına Tapu Bilgileri Sorgulama hizmeti e-Devlet Kapısı'nda açıldı. Söz konusu hizmet ile vatandaşlarımız miras bırakan kişinin tapu bilgilerini listeleyebilecekler.
-Yakınınızdan miras kalıp kalmadığını öğrenmek için ilk olarak 'www.turkiye.gov.tr' internet sitesine girmeniz gerekiyor. -Sonra kullanıcı bölümünden kimlik numaranızı ve şifrenizi yazarak giriş yapın. -Ana sayfada bulunan arama butonuna 'veraset ilami sorgulama' yazmanız yeterli.
Madde 13 - Yenileme çalışmaları, en az bir mevki veya ada biriminde olmak üzere; teknik sebeplerle yetersiz kalan, uygulama niteliğini kaybeden, eksikliği görülen veya zemindeki sınırları gerçeğe uygun şekilde göstermediği tespit edilen paftaların yeniden düzenlenmesi hizmetlerini kapsar.
Bir ülkedeki bütün taşınmaz mülkiyetler için geçerli bir işlem olup bir taşınmazın sınırları, değeri ve hukuki durumunun devlet tarafından tespit edilip kayıt altına alınması işlemine kadastro denir. Bu işlem taşınmazların sistematik olarak numaralandırılıp harita üzerinde belirtilmesi suretiyle gerçekleşir.
Bilgilere erişmek için tapunun fotokopisi ile tapunun bağlı bulunduğu tapu dairesine giderek sorgulama yapılıyor. Bu işlem https://www.turkiye.gov.tr/tapu-harc-sorgulama adresinden online bir şekilde yapılabiliyor.
e-Devlet üzerinden TAKBİS sistemini kullanabilirsiniz. TAKBİS uygulamasına giriş yapmak için kimlik bilgisi ve şifre gerekmiyor. parselsorgu.tkgm.gov.tr adresinden de ulaşmak mümkün. Anasayfada istenilen il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgilerini girerek tapu parsel detaylarına ulaşılabiliyor.
Peki bu içerik ne anlama gelmektedir? Pasife alınması durumunda tapu üzerinde hak sahibi olunan arsayı bölerek yeni tapular ortaya çıkarma imkanı olmaz. Bununla birlikte ifraz işlemi de gerçekleştirilemez. İfraz uygulamalarının gerçekleştirilebilmesi için tapunun aktif durumda olması gerekmektedir.
Ada kavramının tanımlanması için gereken en genel ifade, doğal ya da yapay yollarla dört tarafının sınırlarla çevrilmiş olmasıdır. En basit tanımı ile kadastro adası; yapay ya da doğal etmenlerle etrafı sınırlandırılarak oluşturulan etrafı çevrilmiş olan bölgelere verilen isimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri