Kaynak dumanına uzun süre önemli derecede maruz kalmak, bronşiyal astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), toz hastalığı ve diğer pulmoner fibroz (kronik berilyum hastalığı, kobalt akciğer hastalığı) dahil olmak üzere akciğer fonksiyon bozukluklarına neden olabilir.
Uluslararası Kanser Araştırma Derneği (IARC), tüm kaynak dumanının akciğer kanserine neden olabileceği ve böbrek kanserine neden olabileceği sonucuna vararak tüm kaynak dumanını Grup 1 kanserojen maddeler olarak sınıflandırdı .
Ark kaynağında oluşan şiddetli ışık gözdeki retinaya zarar verirken, kızılötesi radyasyon gözdeki korneaya zarar verir ve bunun sonucunda gözde katarakt oluşur. Arktan yayılan görünmeyen ultraviyole ışınları (UV) bir dakikadan az bir süre bile etkidiği takdirde göz kamaşmasına (welder's flash veya arc eye) neden olur.
Bu hastalığın başlıca nedeni, çinko başta olmak üzere, bakır, kadmiyum, manganez, alüminyum gibi metallerin dumanıdır. Kaynak dumanına maruz kaldıktan sonraki saatler içinde ateş, titreme, baş ağrısı, kas ağrıları, kırgınlık, göğüste sıkıntı hissi, öksürük gibi yakınmalara neden olur.
Kaynak sırasında kullanılan kadmiyum, krom, kurşun, vanadyum, mangan, civa, molibden, nikel, titan ve çinko gibi metallerin gazları toksik yani zehirli etkiye sahiptir. Bu nedenle siderosis gibi kalıcı meslek hastalıklarına neden olabilirler.
İlgili 26 soru bulundu
Molibden içeren metal oksit dumanlarının solunması, solunum yollarında tahrişlere neden olur. Eşik değerinin üzerindeki konsantrasyonlarda uzun süreli etkilenmeler karaciğer rahatsızlıklarına neden olabilir.
Alınması Gereken Önlemler:
Uygun kaynakçı maskesi kullanılmalı, deri eldiven, deri önlük ve uygun iş el- bisesi (pamuk) giyilmelidir. Çevredekilerin zarar görmemesi için işin yapıldığı alan paravanla çevrelen- melidir. Gözlük ve maske seçimi; kaynak cinsi ve akım şiddetine göre seçim yapılma- lıdır.
Kuru öksürük için evde uygulayabileceğiniz yöntemler de vardır. Boğazı nemlendirmek ve yumuşatmak için bitki çaylarını deneyebilirsiniz. Ihlamur, Ekinezya, Papatya, Adaçayı, Yasemin çayı içmek iyi gelecektir. Onun yanında ılık su ile bal karışımı ya da süt ile bal karışımı içmek kuru öksürüğe iyi gelen yöntemlerdendir.
Kaynak ve kesme (alevle yakarak) işlemleri esnasında Ar, Cr, Be, Ni, Cd gibi kanser riski içeren kaynak dumanındaki zehirli maddelerin solunmasıyla akciğer, gırtlak ve idrar yolu kanserine yol açar.
Göz rengi hiçbir müdahale ile açılamaz veya değiştirilemez. Son zamanlarda çıkan göz rengi açma ameliyatları ise asla tavsiye edilmeyen ve büyük oranda kör kalma riski olan uygulamalardır. Ayrıca göz temizliği için limon kullanmak da asla uygun değildir.
Gözü kaynak alan kişilerin mutlaka uygulaması gereken adımlardan biri çay poşetleridir. Bunun yanı sıra doğal gül suyu ile göze masaj yapmak da iltihaplı bölgenin iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Bu uygulamaların yanı sıra kullanılan buz küpleri de iyileşme hızında oldukça etkilidir.
Çoklu çalışma ortamında kaynak ışınlarına karşı kaynağa ba lamadan önce sesli olarak “Gözlerinizi koruyunuz” ikazı yapmak. Kaynak cüruflarını (çapaklarını) kırma sırasında kendine veya başkasına sıçramasını engeleyici şekilde kırma yapmak. Topraklama ucunu (şasi) mutlaka kaynak yaptığın noktaya yakın takmak.
Ark kaynaklarından 200 nm – 1400 nm dalga aralığında morötesi (Ultraviyole-UV), görünür ışık, kızılötesi (Infrared-IR) bandlarında optik radyasyon yayılmaktadır.
Makinenin normal çalışma sırasında hiçbir elektrik çarpma tehlikesi yoktur. kaynak esnasında elektrotlardaki gerilim çoğu zaman 4V ile 20 V arasındadır.Bu voltaj makine gücüne göre değişmektedir. Ancak bu makineler, genellikle 2faz 380 V gerilimle çalıştıklarından dolayı tehlike yaratabilir.
Solunum güçlüğü, hiperventilasyon, siyanoz ve bizim hastamızda olduğu gibi bronkokons- trüksiyon ortaya çıkabilir. Maruziyet düzeyinin ağırlığına bağlı olarak kardiyak iskemi, ile- ti bozuklukları, konvülsiyon, apne gözlenebilir; ardından çoklu organ yetmezliği ortaya çı- kabilir.
Renksiz, kokusuz, zehirsiz, inert, parlayıcı olmayan, yüksek basınç altında çelik tüpler içersine sıkıştırılmış gazdır. Tüpler, 45 °C 'nin altında kullanılmalı ve muhafaza edilmelidir. Argon zehirli değildir; fakat yüksek konsantrasyonlarda basit bir boğucu gaz olarak davranır.
Ortamda tütün dumanına maruz kalma, saç köklerinde ve saç gövdesinde nikotin birikmesine neden olur. Alopesi (saç dökülmesi) dermatologlara en sık başvuran hastalık grupları arasında yer alır. En yaygın saç dökülmesi sebebi olan androgenetik alopesinin (AGA) etiyolojisi çok faktörlüdür.
Bebeklerde “öksürüğün ciğere inmesi” olarak aileler tarafından kullanılan deyim , hekim için astım demek olabilir. Bebek ailelerinin öksürüğün ciğere inmesi nasıl anlaşılır sorusuna karşılık ; göğüsten ıslık sesi veya balgam fokurtusu çıkması olarak verilebilir.
Geceleri ortaya çıkan, kuru ve balgamsız öksürük genellikle viral üst solunum yolu enfeksiyonuna ya da alerjiye bağlıdır. Geniz akıntısı, sinüzit ve gastroösefageal reflüye bağlı öksürükler çocuk uykuya daldıktan hemen sonra başlamaktadır.
diye merak ediyorsanız işte bu sorunun yanıtı: Geceleri yaşanan öksürüğe grip, soğuk algınlığı veya alerji gibi faktörler neden olabilir. Bu faktörler yatar pozisyona geçtiğinizde solumun salgılarının boşaltılmasını zorlaştırır ve akıntı birikmesi yaratarak aniden gelen öksürük krizi durumunu tetikler.
Kaynakçının solunum bölgesinden duman ve gazları uzaklaştırmak için yerel egzoz havalandırma sistemleri kullanılabilir. Herhangi bir hava tahliye sistemi girişi, maksimum duman ve gaz miktarını gidermek için duman kaynağına mümkün olduğunca yakın yerleştirilmelidir. Egzoz noktalarını diğer çalışanlardan uzak tutun.
KAYNAK İŞLERİNDE OLUŞAN GAZ, DUMAN VE TOZLARIN TEHLİKESİ
ve hatta yanmasına neden olmaktadır.
Türkiye'de 4857 sayılı çalışma kanununun 63'üncü maddesine göre, haftalık çalışma süresi 45 saat. Buna göre, haftanın beş günü çalışılan bir iş yerinde, mesai günde dokuz saatten fazla olamıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri