Hatalar, umumiyetle esas veya kaynak ilave metalinin (elektrod ve kaynak teli) yanlış seçilmesi neticesinde zuhur eder. Ayrıca kaynak ağzının iyi hazırlanmaması, münasip bir kaynak usulünün seçilmemesi ve kaynakçının acemiliği de hataların meydana çıkmasına sebep olur.
Makinenin normal çalışma sırasında hiçbir elektrik çarpma tehlikesi yoktur. kaynak esnasında elektrotlardaki gerilim çoğu zaman 4V ile 20 V arasındadır.Bu voltaj makine gücüne göre değişmektedir. Ancak bu makineler, genellikle 2faz 380 V gerilimle çalıştıklarından dolayı tehlike yaratabilir.
Mesala 4 mm çapındaki bir elektrod el ark kaynağında 150 ila 190 amper arasında akımla kaynak yapılırken, tozaltı ark kaynağında 400 ila 600 amper arasında bir akım ile kaynak yapılabilir. Tozaltı kaynağında yüksek kaliteli çelik teller kullanılır. Bu teller genellikle elektrik ark ocaklarında üretilir.
Görünür Işık: Kaynak sırasında çıkan ışık, güneş ışığından çok daha parlak ve göz kamaştırıcıdır. Doğrudan kaynağa bakmak, gözbebeğini daraltarak retinaya daha fazla ışık girmesine neden olur. Bu durum, göz yorgunluğuna, baş ağrısına ve geçici görme kaybına yol açabilir.
bazı makinelerde yapışma akım koruması diye bir özellik var. elektrod yapıştığında akımı kesiyor. siz de ; doğru amper ayarlamadıysanız, malzeme ortam çok soğuksa, elektrod nem kaptıysa yada makineye uygun olmayan (selülozik elektrod gibi) bir elektrod seçtiyseniz ark almayıp elektrod ısınamadığından yapışır.
İlgili 31 soru bulundu
Amper yükseldikçe makinenin ısı enerjisine çevirebildiği elektrik akımı daha fazla olur. Bu bakımdan ince kalınlıkta ve düşük erime sıcaklığı olan malzemeler için alt sınır olan 160-180 amper kaynak makinesi türleri gereken ihtiyaçlara cevap verir.
Ark kaynağında oluşan şiddetli ışık gözdeki retinaya zarar verirken, kızılötesi radyasyon gözdeki korneaya zarar verir ve bunun sonucunda gözde katarakt oluşur. Arktan yayılan görünmeyen ultraviyole ışınları (UV) bir dakikadan az bir süre bile etkidiği takdirde göz kamaşmasına (welder's flash veya arc eye) neden olur.
Gözlerinizi kapatarak veya loş bir ortamda dinlenerek iyileşme sürecini destekleyebilirsiniz. Soğuk kompresler uygulamak: Gözlerin üzerine temiz bir bez veya soğuk kompres uygulayarak şişlik ve rahatsızlık hissini azaltabilirsiniz. Göz damlaları kullanmak: Göz doktorunuzun önerdiği göz damlalarını kullanabilirsiniz.
Yanan bölgeyi hızlıca soğuk suya tutmak veya buz olmamak kaydıyla soğuk kompres uygulanmalıdır. Daha sonra yaranın üstüne aloe vera, antibiyotik kremler veya bal sürülebilir. Ağrıyı dindirmek için de parasetamol veya ibuprofen gibi ağrı kesiciler alınabilir.
Kaynak köpürmesi sanayide kullanılan bir tabir olup, çok sayıda gözenek oluşumu anlamına gelmektedir. Kaynağın köpürmesi genellikle gaz korumasının doğru yapılmaması nedeniyle meydana gelir. Gaz debisinin istenenden çok veya az olması kaynak banyosu üzerinde gözeneklenmeye neden olur.
Kaynak akımı çok uzun süre uygulanırsa tüm nokta erir, malzeme tükenir veya başka şekilde başarısız olur ve "kaynak" yeri delinir.
ELEKTROD, KOÇANINDAN, YANİ ÇEKİRDEK TELİNİN ÇIPLAK UCUNDAN PENSEYE TAKILIR.
Topraklama ucunu (şasi) mutlaka kaynak yaptığın noktaya yakın takmak. Kapalı ortamlarda çalışma sırasında ortamın kaynak dumanından temizlenmesini ve ortama taze hava gelmesini sağlamak.
Islak zeminde kesinlikle kaynak yapılmamalıdır.
Tele tutunan ve toprakla hiçbir teması olmayan bir insanı elektrik çarpmaz. Çünkü akım devresini tamamlayamaz.
Gözü kaynak alması durumu, kaynak uygulaması esnasında gerekli önlemler alınmadığında, gözlerin oluşan ışığa direkt olarak maruz kalması sonucu oluşan bir sağlık sorunudur.
OFNOL %0.1 steril oftalmik çözelti Göze damlatılarak uygulanır.
Kaynak işlerinde oluşan ışın radyasyondur.
Morötesi radyasyon, cilt tarafından hissedilmez ve tıpkı güneş yanığı etkisi gösterir. Bu ışınların dalga boyu, çalışanların göz sağlığı açısından önem taşır. Bu ışınlardan morötesi ışınlar, çalışanların gözlerinde en fazla hasara neden olmaktadır.
Kaynak dumanına uzun süre önemli derecede maruz kalmak, bronşiyal astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), toz hastalığı ve diğer pulmoner fibroz (kronik berilyum hastalığı, kobalt akciğer hastalığı) dahil olmak üzere akciğer fonksiyon bozukluklarına neden olabilir.
Siyah ve yeşil çayda bulunan kafein göz kapaklarına temas ettirildiğinde göz kapaklarında bulunan damarların çaplarının daralmasına neden olarak iltihabi reaksiyonu azaltır ve ödemin çözülmesine yardımcı olur. Bunun yanında yine çayda bulunan flavonoid ve taninlerin itihap dağıtıcı etkisi olduğu bilinmektedir.
Göze soğuk su çarpmak, göz yanması rahatsızlığına karşı evde uygulanabilen doğal yöntemler arasında en yaygınıdır. Soğuk kompresle birlikte alerji ilaçları, göz damlaları, bebek şampuanı, balık yağı ve keten tohumu takviyesi de göz yanmasına iyi gelen yöntemler arasında yer alır.
Kaynak besleme kablolarının sağlam ve iyi izole edilmiş olması gerekmektedir. Uygun giysi ve uygun maskeler kullanılmalıdır. Ağır parçaların kaynatılması işlemi varsa önceden tedbirler alınmalıdır. Eğer kırma işlemi uygulanacaksa hem kendi hem de çevre emniyetinin alınması gerekmektedir.
Çoğu kaynak işlemi sırasında açığa çıkan demir oksitler, hali hazırda sağlam olan, sigara içmeyen, başka bir hastalığı olmayan akciğerlerde kalıcı hasar bırakmaz. Ancak krom içeren dumanlar, nefes darlığına ve vücutta kanser oluşumuna yol açarlar.
❌ Göze limon sıkmak göz için faydalıdır göz tansiyonunu düşürür. ✅ Limon asidik bir yapıya sahiptir, göz yüzeyini bozar gözyaşı düzenini etkiler. Göze hiçbir faydası yoktur. Kızarıklık yanma batma yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri