HMK m. 122 ve 317 uyarınca ise dava dilekçesinin asıla tebliği emredici hüküm olarak düzenlenmiştir. Dolayısıyla dava dilekçesinin vekile değil asıla (borçluya) tebliğ edilmesi gerekmektedir.
Davalı icra takibine vekil vasıtasıyla itiraz ettiğinden, takibe yapılan itirazın iptali davasında da, dava dilekçesi ile duruşma gün ve saatini bildirir tebligatın davalının vekiline yapılması gerekmektedir.” (EK-6 Y. 9. HD. 06.05.2019, 2016/617 E. - 2019/9986 K.)
İtirazın Kaldırılması ve İtirazın İptalinde Dava Dilekçeleri Kime Tebliğ Edilir? (2 Karar) Özet: İtirazın kaldırılması dava dilekçesi, icra itirazı vekille yapılmışsa; davalı vekiline tebliğ edilir.
İsticvap, yemin gibi şahsa bağlı işlemlerde,tebligat vekile değil, bizzat asile yapılır. Vekâletname sunulduktan sonra tebligatların vekile yapılması gerekir. Vekil ile takip edilen davada, asil duruşmada bizzat bulunsa dahi tebliğin vekiline yapılması zorunludur.
Tüzel kişilere tebligat yetkili kişilere yapılır.
Eğer birden fazla yetkili temsilci varsa bunlardan birine yapılan tebligat yeterlidir. Yetkili temsilcinin evrakı teslim alamaması halinde tebligat o iş yerinin memur veya çalışanlarına yapılır.
İlgili 38 soru bulundu
6. Adresimde hazır bulunmadığım takdirde tebligatım kimlere teslim edilebilir? Tebligat yapılacak kişi adresinde bulunmaz ise tebliğ o adreste muhatapla aynı konutta oturan kişiye veya muhatabın aynı adreste oturan hizmetçisine de yapılabilir.
Adliyeden Bir Kâğıt Geldi! Mahkeme, Cumhuriyet Savcılığı veya icra dairelerinden size gelen her “kâğıt” resmi bir işlem hakkında size bilgi vermek için gönderilmiştir. Bu kurumlar tarafından gönderilen kâğıda da “Tebligat” adı verilir.
Tebligatı almaya yetkili kişi muhatabın adresten geçici olarak ayrıldığını bildirerek tebligatı almaktan kaçınırsa tebligat yine muhtara yapılır ve buna ilişkin ihtarnameyi içeren kağıt kapıya yapıştırılır. Bu durumda tebligat ihtarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarihten itibaren 15 gün sonra yapılmış sayılır.
Mahkemeden evrak gelmiş ama muhtara verilmiş, bu tebligat geçerli mi? Tabii ki geçerli!
Dolayısıyla dava dilekçesinin vekile değil asıla (borçluya) tebliğ edilmesi gerekmektedir. Bu gerekçeler uyarınca itirazın iptali davasında dava dilekçesinin davalı borçlu yerine vekiline tebliğ edilmesi, HMK'nın emredici hükümlerine aykırılık teşkil edecektir.
Kiracının, taşınmazı taahhüt edilen tarihte tahliye etmemesi üzerine kiraya veren İcra ve İflas Kanunu'nun 272 ve 273 maddeleri uyarınca icra takibi ile taşınmazın tahliyesini sağlayabilir. Takip talebi üzerine icra dairesi ihtaratlı tahliye emri hazırlayarak kiracıya tebliğ eder.
Kiraya veren bu takibi başlatabilmek için tahliye talebi ile birlikte yazılı kira sözleşmesini de icra dairesine vermelidir. Tahliye talebini alan icra dairesi kiracıya örnek no:14 tahliye emri gönderir.
İtirazın iptali davası, takip alacaklısı tarafından itiraz etmiş olan takip borçlusuna karşı açılır. İcra takibinde yer alan ve borçlu tarafından itiraza uğrayan kısım davanın konusunu oluşturur.
Bilindiği üzere, 7201 sayılı Tebligat Kanunu'nun 11'inci, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 41 ve nihayet 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 73, 81, 82 ve 83 üncü maddeleri gereğince; vekil ile takip edilen işlerde tebligatın vekile yapılması zorunludur.
İtirazın iptali davasında mahkeme, itirazın iptali talebinin kabulüne karar verdiği takdirde borçlu, yani davalı; talebin reddine karar verdiği takdirde ise davacı, yani alacaklı temyiz kanun yoluna başvurabilir.
Borçlu ödeme emrine itirazı, takip talebinin kendisine tebliğinden itibaren yedi gün içerisinde icra dairesine bildirmelidir. Ödeme emrine itiraz üzerine takip itiraz bertaraf edilene kadar durur. Süresi içinde itiraz bertaraf edilirse takibe kaldığı yerden devam edilir.
Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılmaması halinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır.
Tebligat sorgulama işlemi hem PTT hem de E Devlet'in resmi internet sitesi üzerinden yapılmaktadır.
Tebligatı alacak kişinin muhatap ile aynı konutta yaşaması gerekir (Komşu veya bina görevlisi aynı konutta oturan kişi sayılmayacaktır. Bu kişilere tebligat yapılması tebligatın usulsüz olması sonucunu doğurur.)
Bilinen adreste tebligat MADDE 16 – (1) Tebligat, öncelikle tebliğ yapılacak şahsın bilinen en son adresinde yapılır. Bilinen en son adresin tespitinde, tebliğ isteyenin beyanı, muhatabın veya diğer ilgililerin bildirimleri ya da mevcut belgeler esas alınır.
Muhattabın Bilinen En Son Bilinen Adresine Mernis Şerhi Verilerek Tebligat Kanununun 21/2. Maddesi Uyarınca Doğrudan Tebligat Çıkartılması Muhtara Tebliğ İçin Yeterlidir.
Tebligatın Kanun'da ve Yönetmelik ile belirlenen esaslara göre yapılması ve bu usule göre yapıldığının belgelendirilmesi halinde usulüne uygun yapılan bir tebligat söz konusu olacaktır. Aksine, teb- ligatın Kanun'da ve Yönetmelik'te öngörülen usule göre yapılmama- sı halinde ise tebligat usulsüz yapılmış olur.
Tebligat Kime Yapılır? Kısaca bahsetmek gerekirse, tebligat kural olarak muhatabına yapılır. Muhatap gerçek kişilerde, davanın veya takibin tarafı olan bireylerdir. Tüzel kişilerde muhatap ise tüzel kişinin yetkili temsilcisidir.
Bu maddeye göre, adli tebligat, ilgilinin bilinen en son adresine yapılır. İlgilinin bilinen en son adresinin bilinmediği takdirde, tebligat, ilgilinin son yerleşim yeri adresine yapılır. İlgilinin son yerleşim yeri adresinin de bilinmediği takdirde, tebligat, ilgilinin nüfusa kayıtlı olduğu yer adresine yapılır.
Buna göre bir kişi kendisine ait isim ve adresi ya da başkasına ait ismi adresi yanmış bildirilirse 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Madde 54: Tebliğ evrakının muhatabına verilmemesi ve tebligatı kabulden kaçınma suçları için 1 yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri