Doğal kaynak suyu yeraltındaki kayaçlar veya mağaralar sayesinde yerin alt tabakasına toplanır ve doğal şekilde toprağın üzerine çıkarak "memba"lardan çıkar. Tamamen kendiliğinden çıkan bu sular hiç müdahale etmeden akar. Yeraltında süzülen bu su temiz hale gelerek ortaya çıkar.
Kaynak suyu yeraltında varolan geçirgen kayaçlar sayesinde yerin alt tabakalarında toplanarak Kaynak haline gelen sulardır. Yeraltı kaynak suları belirli bir alanda birikerek başka bir alanda kayna oluşturan ve ortaya çıktıkları yere ise kaynak adı verilen sulardır.
Yeraltı suları yerüstünden yer altına sızan suların buradaki gözenekli tabakaların(kumtaşı, çakıltaşı) veya, kırıklı, çatlaklı (kireçtaşı) kayaçların içerisindeki boşlukları doldurmasıyla oluşur.
Doğal kaynak sularının içilir olduğunu ise herkes bilir. Fakat doğal kaynak suları yüksek mineral içerikli sular olduğundan dolayı bu suların taze tüketilmesi ve depolanmaması tavsiye edilir.
-Hidrostatik basıncın atmosfer basıncından yüksek olduğu nokta topoğrafik yüzeyin üzerinde kalıyorsa su belirli bir debiyle yüzeye çıkar. Su Kuyuları: Su kuyularında çekilen su nedeniyle su seviyesinde, düşüm konisi adı verilen bir alçalma meydana gelmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Bu sebeple kaynak, köken itibariyle bir yeraltı suyudur. Kaynakların arazi malikinin mülkiyetinde olduğu kanunda açık olarak yer almaktadır.
Kaynak veya pınar, Mağaralarda veya yeraltı dehlizlerinde toplanan suların hidrostatik basınç altında ve bazen sanki büyük bir akarsu oluşturmak istercesine yüzeye çıktıkları bu kaynaklara da su çıkan adı verilir. Yeraltı sularının yüzeye çıktığı alanlara kaynak denir.
Çeşitli sağlık koşulları itibariyle Eskişehir Kalabak Suyu'nun Niğde'den çıkan Tekir Markalı sudan sonra Türkiye'nin en sağlıklı doğal kaynak suyu olduğu belirlendi.
Saf su, çoğu zaman kaynak suyu ile karıştırılır. Ancak kaynak suyu demek saf su demek değildir. Aynı zamanda temiz suyu da saf su olarak nitelendirmek doğru olmaz. Saf su, esasında kimyasal bir madde olarak ifade edilir.
Şişelenmiş Kaynak Suyunun Faydaları
Kaynak suyu, yeraltı kayaları, kil ve kireçtaşı arasında akarken doğal olarak arıtılır. Bu, suya yüksek mineral içeriğini kazandırırken, aynı zamanda onu toksinlerden ve kimyasallardan arındırılmış bir şekilde zenginleştirir.
Doğal kaynak suları, parametre değerleri kaynağından çıktığı şekilde korunarak şişelenir. Damla Doğal Kaynak Suyu'nda olduğu gibi, doğal kaynak sularının etiket zeminleri mavi ve tonlarındadır ya da etiketlerinin alt ve üst kenarlarında mavi ve tonlarında bantlar bulunur.
Bir alanda su bulunması için, örneğin vadi gibi bir arazide çakıl ya da kum katmanlarında kil tabakasının olması en büyük işarettir. Böyle yerlerde sondaj yapılması gerekmekte ve araştırmalar sonunda suya kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Suyun araştırıldığı bölgede zemin incelemesi alçak yerlerde yapılmalıdır.
Yer altı suları yer yüzünden yer altına sızan sularında bu alandaki kum taşı, çakıl taşı ya da kırıklı ve çatlaklı kireçtaşı gibi gözenekli kayaçların içerisinde bulunan boşluklarda birikmesiyle oluşmaktadır. Yer altında suyun oluşabilmesi gözenekli kayaçların yeryüzüyle bağlantısının olması gerekmektedir.
Kısaca, kuyu suyunun kullanımı, doğal bir kaynak olmasına rağmen bazı riskler taşıyor. Bu riskleri azaltmak için, su filtresi kullanımı gereklidir.
Bu kapsamda yer altı suları, her bölgede farklı derinliklerde olabilmektedir. Sondaj yöntemiyle ulaşılabilen sular bazen 1000 metre, bazen ise 100 metrede çıkabilmektedir. Bu derinliklere göre de uygulanan sondaj teknikleri değişiklik gösterebilmektedir.
Doğal kaynak ve doğal mineralli suların güvenli ve sağlıklı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Müfit Zeki Karagülle, su tüketimi için doğal kaynaklardan elde edilen ve içeriğinde faydalı mineraller barından doğal kaynak ve doğal mineralli suların tercih edilmesini öneriyor.
Musluk suyunun kaynatılması durumunda suyun içindeki kalsiyum, magnezyum, karbonat kireç halinde çökeceğinden ve su mineralini kaybedeceğinden musluk suyunun kaynatılarak içilmesi önerilmemektedir.
Sağlık Bakanlığı'nın İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik'ine göre Doğal Kaynak Suları, jeolojik koşulları uygun jeolojik birimlerin içinde doğal olarak oluşan bir veya daha fazla çıkış noktasından yeryüzüne kendiliğinden çıkan veya teknik usullerle çıkartılan yeraltı sularıdır.
Doğal kaynak suyu, kaynağından alınarak hiçbir işleme tabi tutulmadan tüketime sunulan sulardır. Doğal kaynak suyu, işlenmiş su gibi biyolojik, kimyasal işlemler ile yapısal hiçbir özelliğini kaybetmez; doğadaki en saf hali ile size ulaşır. Tıpkı bir yağmur damlasının gökyüzünden şişenize damlaması gibi.
Erikli doğal kaynak suyu İnsani Tüketim Amaçlı Sular Yönetmeliğine uygun şekilde şişelenmektedir. Doğal kaynak suyu şişeleme işleminde filtrasyon sistemleri kullanılmaktadır. Erikli su ilave bir katkı maddesi içermemektedir.
Zemzem su olarak özel kayaçlar arasından ortaya çıkar. Kristal düzeni ve yapısı çok farklı olduğu için diğer su ürünleri gibi değildir. Dolayısıyla zemzem suyu normal bir suyla karıştırıldığında kimyasal olarak mayalanma olmaz. Zengin bir içeriğe sahip olan zemzem suyu ph derecesi 10 olarak ölçülmüştür.
Sırma Su doğal kaynak suyu mu? Türkiye'nin en çok doğal kaynak suyu ve doğal mineralli su kaynaklarına sahip markası Sırma Su, çıktığı kaynağa göre doğal kaynak suyu veya doğal mineralli su olarak paketlenmektedir.
Komisyon 1899 yılında çalışmalara başladı. Yapılan fizibilite çalışmaların sonucunda Kemerburgaz'ın güney kısmında bulunan Karakemer ve Korukkemer'de bulunan suyun nitelik açısından tam da aranan su olduğuna karar verildi.
Bol miktarda kireç içeren bu kaynakların suları genellikle sürekli değildir. Yağışlarla beslendikleri için karstik kaynakların suları soğuktur.
Yer altı suyu içmek için güvenli midir? Hava kirliliğinin yaşandığı bölgelerdeki yer altı sularının içilmemesi önerilmektedir. Şehirleşmenin arttığı, atık ve kimyasal maddelerin yoğunluğu olduğu bölgelere yakın olduğunda da içilmesi güvenli olmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri