Örtülü elektrot ark kaynağı ve MIG kaynağında birçok faktör sıçrantı oluşumuna etki etmektedir. Bu faktörler, kaynak akım şiddeti, ark gerilimi, kaynak ilerleme hızı, tel sürme hızı, serbest tel uzunluğu, kullanılan elektrotun kimyasal bileşimi, kutup bağlantısı, koruyucu gaz türü ve gaz debisidir [13].
«Cüruf kalıntısı» tabiri kaynak dikişinin içinde kalan herhangi metallik olmayan bir maddeye şâmildir. Ark kaynağındaki bu kalıntı, elektrod örtüsünden ileri gelir. Cüruf, kaynak ameliyesi müddetince ark tarafından erimiş banyonun İçerisin. de dağılabilir.
Kaynak metalinin katılaşması sırasında içerde bulunan gazların dışarı atılamaması sonucu meydana gelen bir hasar türüdür. Ana metalin kimyasal bileşimi içinde S(kükürt),P(fosfor) Fazla ise gözenek riski artar. Kaynak metali içerisinde kalmış istenmeyen oksit, sülfit gibi maddelerin bulunmasından kaynaklanan kusurdur.
Kaynak işlemi boyunca ortaya çıkan kaynak hataları; nüfuziyet azlığı, birleştirme azlığı, yanma oluğu, kaynak dikişinin taşması, bindirme dikişlerinde levha kenarlarının erimesi, gözenekler, fışkırma, curuf kalıntıları, çatlaklar, hatalı kaynak şekli ve boyutu, sıçramalar, çarpılma, mikroskopik iç hatalardır [31].
Eğer ille de kaynak %100 CO2 ile yapılacaksa, kaynak hızının artırılması gerekir. Aksi halde parça aşırı ısıya maruz kalacağından berbat bir çapak ve bozuk geometrili olarak üretilecektir. Anlayacağınız, 1 nolu madde için kısa kesersek; CO2 miktarı arttıkça çapaklanma artar diyebiliriz.
İlgili 30 soru bulundu
MAGMAWELD KAYNAK ÇAPAK ÖNLEYİCİ - 20 (Kg)
Nozul, kontak meme ve gaz dağıtıcısının ömürlerini uzatır. İş parçasında kaynak yapılacak metal yüzeyine uygulanarak kaynak sıçrantılarının metal yüzeye yapışmasını önler. Kaynak bölgesine ve torç nozulu üzerine sprey ya da fırça ile uygulanabilir.
Karbonat ve Su Karışımı: Karbonat doğal temizleyici olduğu için camdaki kaynak lekesi temizliği için kullanılabilir. Karbonat ve suyu macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Macunu lekenin üzerine uygulayın ve bir süre bekleyin. Daha sonra lekeyi yumuşak bir bezle silin.
Kaynak bölgesinde parçalararası akım geçişinin sağlanması için baskı kuvvetinin mutlaka belirlenmiş olması gerekmektedir. Baskı kuvvetinin çok düşük olması, parçalar arası direnç yüksek olacağından akım geçişi başlamasıyla beraber patlamalara neden olur.
Çoklu çalışma ortamında kaynak ışınlarına karşı kaynağa ba lamadan önce sesli olarak “Gözlerinizi koruyunuz” ikazı yapmak. Kaynak cüruflarını (çapaklarını) kırma sırasında kendine veya başkasına sıçramasını engeleyici şekilde kırma yapmak. Topraklama ucunu (şasi) mutlaka kaynak yaptığın noktaya yakın takmak.
Bununla birlikte, iki terim arasındaki temel fark, pahın iki yüzü 45 derecelik bir açıyla birleştiren bir kenar olmasıdır; oysa kaynak ağzı açmanın eğimi 45 veya 90 derece dışında herhangi bir açı olabilir.
Kaynağın köpürmesi genellikle gaz korumasının doğru yapılmaması nedeniyle meydana gelir. Gaz debisinin istenenden çok veya az olması kaynak banyosu üzerinde gözeneklenmeye neden olur. Bunun önüne geçmek için yapılacak şeylerin başında kaynak torcu ucundan gaz akış debisi ölçülmesi gelir.
Kaynak Makinesi Kaç Amper Olmalıdır? Kaynak işleminin doğru, emniyetli, sorunsuz şekilde gerçekleştirilmesi için gerilimin en az 25 -55 volt, şiddetinin ise maksimum 10 -600 amper olması gerekir.
Pozisyonda kaynak için boru ile zemin arasındaki mesafe en az 400 mm olacaktır (şek. 319). Tranşelerde kaynakçının rahat hareketine olanak sağlamaya yeterli genişlik bulunacaktır.
Kaynak işlerinde oluşan ışın radyasyondur.
Morötesi radyasyon, cilt tarafından hissedilmez ve tıpkı güneş yanığı etkisi gösterir. Bu ışınların dalga boyu, çalışanların göz sağlığı açısından önem taşır. Bu ışınlardan morötesi ışınlar, çalışanların gözlerinde en fazla hasara neden olmaktadır.
Kaynak dumanına uzun süre önemli derecede maruz kalmak, bronşiyal astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), toz hastalığı ve diğer pulmoner fibroz (kronik berilyum hastalığı, kobalt akciğer hastalığı) dahil olmak üzere akciğer fonksiyon bozukluklarına neden olabilir.
Bir kaynak operatörü kaynak makinesi veya kaynak makinesinin bağlı olduğu elektrik dağıtım sistemi içindeki elektriksel olarak “aktif” parçalara dokunduğunda, daha da ciddi şok olan primer gerilim çarpması meydana gelebilir. Bu eylem 230 veya 460 volt elektrik çarpmasına neden olabilir.
Kaynağın uygulanması esnasında başvurulan çekiçleme, bakiye gerilmeleri azaltmak için bir çaredir. Soğuma sırasında metali uzatarak çekmenin etkisi telâfi edilir ve şekil değiştirmeler azalır. Mamafih, aşırı bir «ezilme»den kaçınmalıdır. Çekiçleme, kalın parçalarda çok pasolu kaynaklarda çok faydalıdır.
Argon gazı, farklı kaynak tekniklerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Argon kaynak gazı, çevresindeki atmosferin korunması için bir kalkan görevi görür. Bu, kaynak işlemlerini daha kesintisiz ve dayanıklı kılan çeşitli avantajlar sağlar.
Kesilen yüzeylere yapışmış oksit kabuklarını çekiç veya tel fırça ile koparmak kâfidir. Aksi halde kesme ameliyesinin taşla bitirilmesi gerekir. - Kaynak ağızları soğuk olarak da taşla, kesici plastik daire (dişsiz) testere ile ve sırf kaynak ağızlarını açmak için imal edilmiş özel frezelerle açılır.
Gözlerinizi kapatarak veya loş bir ortamda dinlenerek iyileşme sürecini destekleyebilirsiniz. Soğuk kompresler uygulamak: Gözlerin üzerine temiz bir bez veya soğuk kompres uygulayarak şişlik ve rahatsızlık hissini azaltabilirsiniz. Göz damlaları kullanmak: Göz doktorunuzun önerdiği göz damlalarını kullanabilirsiniz.
Solox SX ile kaynak izlerini ve lekelerini, fayans, mermer, granit ve cam yüzeylerinizden güvenle çıkarabilirsiniz. Deformasyon veya zarar riski olmadan, yüzeylerinizin parlaklığını korur. Kullanımı kolay ve etkili bir temizleyici olan Solox SX, fayansın, granitin ve mermerin sırrına zarar vermez.
Kaynak arkı sıcaklığı kaynak yöntemine göre değişen yüksek sıcaklıklara sahiptir. Örneğin örtülü elektrodlarla kaynakta kaynak arkı 5500 oC' ye kadar yüksek sıcaklığa sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri