Fukahanın bu mesele hakkında tespitleri şöyledir: Baş, saç, boyun, göğüs, kulak, bilek ve kol, bacak ve ayak kadının süs yerleridir. Nikâhı kendisine haram olanların yanında bu gibi yerlerini açık bulundurmasında dinen bir sakınca yoktur.
Değerli kardeşimiz, Kayınvalide anne hükmüne olduğu için damadının yanında saçını açması caizdir. Nur sûresi 31. âyette geçen "kocalarının babaları" ifadesi ile Nisa sûresinde geçen "hanımlarınızın anneleri" ifadeleri bu meselenin aslını teşkil ediyor.
Hanefî mezhebine göre cemaatle kılınan namazda, bir kadın veya ergenlik çağına gelen ya da yaklaşan bir kız, bir erkeğin önünde veya yanında kılacak olursa, aralarında bir örtü ve benzeri bir engel veya bir adam boyu kadar yükseklik farkı bulunmazsa arkasındaki ve yanlarındaki erkeğin namazı bozulur (İbn Âbidîn, Reddü' ...
Hiçbir şekilde oğlu ölse veya hanımını boşasa da kayınpeder geliniyle, damat da kayınvalidesi ile evlenemez. Kadının kayınpederi babası gibidir; onun yanında baş açık oturması caizdir. Kayın valide de anne gibidir; bu bakımdan kayınvalidenin elini öpmek caizdir. Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kayınpeder gelini için baba hükmündedir ama gelin onun yanında babası gibi serbest olamaz davranamaz. Caizdir, denildiğinde doğacak mahzurların önüne geçilmesi günümüz için şibhu mustahildir.
İlgili 32 soru bulundu
Nişanlılar mahremiyet bakımından birbirlerine yabancı hükmündedirler. Bu durum- da müstakbel kayınpeder, evlenmesi ebediyen haram kılınan erkelerden olmadığı için kadının onun elini öpmesi caiz de- ğildir.
Kadın oğlu, babası, dedesi, kardeşi, amcası, dayısı, kayınpederi ve damadı gibi kendisine nikâhı ebediyen haram olan mahremleri yanında, ziynet yeri sayılan saçını, başını, boynunu, gerdanını, dirsekten aşağı kollarını, ayaklarını ve bacaklarının diz kapağından aşağı kısmını açık bulundurabilir.
Cevap. Kılabilir. Bir kadını namaz kılarken, elbisesi harice karşı mütesettir ise, bir başkası bile görebilir.
Kadınların namazda el, yüz ve ayakları dışında kalan bütün bedenleri avrettir (Mevsıli, el-İhtiyar, İstanbul, ts. I, 46). Dolayısıyla vücut hatlarını belli etmeyen ve teni göstermeyen kıyafetlerle namaz kılmaları gerekir. Buna göre dar ve şeffaf olmayan pantolonla bayanların namaz kılmalarında bir sakınca yoktur.
-Gelinin, kaynana ve kayın babaya bakma zorunluluğu yok... Bakmazsa günahı da yok... Bu bakımdan kendi oğulları sorumludur... Gelinin bakması ise tamamen insaniyeti ile ilgili bir durum...
“Bir gelin kendi kocası ve hatta çocuğuna bile bakma zorunluluğu yoktur. Dolayısıyla bir kayınpedere bakma sorumluluğu da yoktur." İşte bu hüküm farziyet noktasından değerlendirilerek verilmiştir. Yani bir gelin kayınvalidesine bakmamakla haram işlemiş olmaz.
Buna göre kadın cenazeyi babası, oğlu, kardeşi, amcası, dayısı ve yeğenleri gibi bir yakınının, bir mahreminin mezara indirmesi tercih sebebidir. Bu açıklamalardan kocanın ölen karısını mezara indiremeyeceği hükmü çıkarılmamalıdır. Çünkü bu durumu yasaklayan ne bir ayet, ne de bir hadis vardır.
Hz. Peygamber'in (s.a.s.) çorapsız olarak namaz kıldırdığı kaynaklarımızda sabittir (Ebû Dâvûd, Salât, 89 [653]; İbn Mâce, İkâmetü's-salavât, 66 [1038]). Bu sebeple çorapsız olarak namaz kılmakta bir beis yoktur.
Seccadesiz namaz kılınması şartların el vermemesi durumunda yapılabilir. Ancak bununda şartları vardır. Namaz kılınacak olan mutlaka temiz olmalıdır. Eğer seccade benzeri temiz bir örtü var ise onunla da kılınabilir.
Üzerinde hiç bir örtü olamadan vücut hatlarını belli edecek şekilde olan pantolon veya eşofmanla kılınan namaz geçerli olsa da bu şekilde namaz kılmak mekruhtur. Ancak pantolon veya eşofmanın üzerine dize kadar uzun olan gömlek veya tunikle namaz kılmak mekruh olmaz.
Kadınların ayakları Hanefî mezhebinde tercih edilen görüşe göre avret mahalli olmadığından, topuklarından yukarısı açık olmamak kaydıyla çorapsız namaz kılabilirler (Merğinânî, el-Hidâye, 1/45; Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/46).
Namaz kılarken Allah'ın emrettiği şekilde örtünen, fakat sokağa çıkarken başını açan bir kadının, namazının kabul olmaması diye bir durum bahis mevzuu değildir.
Kişinin kayınbabası öz babası gibidir. Bu bakımdan gelinin kayınbabası ile yalnız kalması ve onun hizmetinde bulunması caizdir. Kayınbabanın yanında saçın ve kolların açık olması caizdir.
Kadının kadına avret yeri, diz ile göbek arasıdır, buralar kadınlara da gösterilmez. Yani kadınlar kendi aralarında mayo giyip denize giremezler. Göbek ile diz arası kapalı olmalıdır.
Kanbağı olan akrabalardan torun, evlat, anne, baba, dede, nine, kardeş, teyze, dayı, hala, amca, yeğen. Evlilik yoluyla edinilen (sıhrî) akrabalardan kaynana, kayınbaba, eşlerin başkalarından olan çocukları, evlatların eşleri.
Bu sebeple müslüman kadın, dilediği renkte elbisegiyebilir (hicabı dilediği renkte olabilir). Ancak giydiği elbisenin rengi, erkeklere âit olan elbiselerin renginde olmaması ve zînet olan yani erkeklerin bakışlarını üzerine çeken (cezbeden) nakışlı ve süslü elbise giymemesi gerekir.
Peygamber'in elinin ve başının öpüldüğü rivayeti (İbn Mâce, “Edeb”, 16; Ebû Dâvûd, “Edeb”, 144, 147-149; Tirmizî, “İstiʾẕân”, 33) bu görüşü desteklemektedir. Ancak Mâlikî mezhebinde el öpme mekruh sayılmış, hatta bazı fakihler bunu “küçük secde” olarak adlandırmıştır.
El öpme; çeşitli kültürlerde sevgi, saygı ve nezaket belirtisi olarak yerleşmiş geleneksel bir davranış. Batılı toplumlarda el sadece öpülürken, Müslüman toplumlarda ve bazı diğer Doğulu toplumlarda el öpüldükten sonra öpen kişinin alnına değdirilir.
Değerli kardeşimiz, Nikah yapmadan kız arkadaşınızla, nişanlınızla, sevişmeniz, öpüşmeniz günahtır. "(Ben) kadınların elini tutup tokalaşmam." buyurdu (Neseî, Bîyat, 18; İbni Mâce, Cihad: 43).
Bu sebeple, kılık kıyafeti düzgün olmalıdır. Eskiden kolları sıvamak kibir alameti sayıldığı için kolu kıvrık namaz kılmak mekruh kabul edilmiştir (el-Fetâva'l-Hindiye, 1/106). Ancak günümüzde böyle bir algı söz konusu değildir. Öte yandan erkeklerin, kısa kollu gömlekle de namaz kılmalarında bir sakınca yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri