OPUNTİA - KAYNANA DİLİ - 5,5 CM PLASTİK SAKSIDA Opuntia - Kaynana Dili cinsi kaktüslerin anavatanı kuzey ve güney Amerika kıtalarının hemen her yeridir. En çok Meksika ve civarında yaygındırlar. Kaktüslerin soğuğa en dayanıklı türleri de Opuntia'lardan bazılarıdır.
Ana vatanı Güney Amerika olan kaktüs meyvesi, kuru ve sıcak bölgelerde yetişir. Halk arasında 'dikenli incir, şeytan dili, kaynanadili' gibi isimlerle de bilinir. Ülkemizde Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilen kaktüs meyvesi, pazarlarda buzun içinde bekletilerek satılır.
Bağışıklık sistemini güçlendirerek zararlı bakterilerin vücutta oluşum göstermesine engel olur. Cilt üzerinde meydana gelmesi muhtemel enfeksiyonları engeller. Kan damarlarında meydana gelmen plakların oluşturduğu iltihaplanmanın tedavisine yardımcı olur. Güçlü bir antioksidan ve iltihap sökücüdür.
Kaynana dili, çiçeklerinin yanında bir de meyvesi olan bir kaktüs türüdür. Temmuz – Eylül arası meyvesini verir.
Mersin'de doğada kendiliğinden yetişen dikenli incirde, adını aldığı sert dikenleri nedeniyle büyük özen isteyen hasat süreci başladı. Halk arasında "kaynana dili" ve incirin yabani türü olarak bilinen meyve, sadece yaz mevsiminde olgunlaşan kaktüslerden toplanıyor.
İlgili 29 soru bulundu
Hint inciri (Opuntia ficus-indica), kaktüsgiller (Cactaceae) familyasında sınıflanan Opuntia cinsinin tipik türüdür. Türkçede bu kaktüs türü için frenk inciri, frenk yemişi, dikenli incir ya da halk ağzında kaynanadili adları da kullanılır.
Gövdesi yaşlandıkça olgunlaşır. Bol güneş alan yerlerde fazla suya gereksinim duymadan yetişir. Her türlü toprağa uyum sağlayabilir.
Kaynana dili olarak da adlandırılmasında anlatılanlara göre, yenildiği zaman bünye de yaptığı etkiden ilham alınmış. Tehlikelerine gelince, kökü yenildiği taktirde, damak kabarır ve yanar. Yine hayvanlardan ve çocuklardan uzak durmalı. Bu masum görünümlü çiçek de tehlikeli zehir depolarından.
Kaynana dili çiçeği dikenli bitkiler kategorisine girmektedir. Bu bitki Hint inciri, dikenli incir, dikenli armut kaktüsü ya da Frenk inciri isimleri ile de bilinmektedir.
Eğer çölde susuz ve mahsur kaldıysanız kaktüsün suyunu içip susuzluğunuzu giderebilirsiniz. Yanlış! İlk olarak su sandığımız şey kaktüsün suyu değil, kaktüsün posasıdır. İkinci olarak o posa zehirli alkaloidler içeriyor olabilir ve bu yüzden ishal olup su kaybından ölebilirsiniz.
Son dönemlerde sıkça talep göre dikensiz kaktüsler 'skulent' olarak adlandırılmaktadır. Kaktüslerin doğal ortamı çöl olsa da evlerde daha uzun yaşamaları ve çürümemeleri için evde de bakılabilecek halde üretildiklerinden güneşe direkt olarak maruz kalmaları halinde tepki verdikleri görülmektedir.
-Tarih boyunca askerler tarafından, açık yaralarını tedavi etmek için kullanılan kaynana dili, antioksidan yapısı ile ezilip açık yara bölgesine sürüldüğünde, bölgedeki enfeksiyon tehlikesini gidermektedir. İyi bir yara temizleyicisi olmasının yanı sıra, iltihap kurutucu özelliği de vardır.
Kaktüsler bolca güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Kaktüslerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için güneşlenme süreleri uzun tutulmalıdır. Bu nedenle kaktüsünüzü evinizin güney cephesinde en çok güneş alan yere koymalısınız. Güneş alan yerler kaktüsler için en ideal yerdir.
İçi bol çekirdekli olan kaktüs meyvesi, özellikle çok iyi bir C vitamini deposudur. Kabukları soyulduktan sonra yenebileceği gibi, suyu da içilebilir.
Meyveli taze olarak tüketilebilen dikenli incir reçeli, marmelatı, pestili ve lokumu da yapılır. Ayrıca kurutulan dikenli incir çayların, salataların ve sosların içine eklenebilir. Aromatik yağ asitleri içeren bitkiden çıkarılan dikenli incir yağı haricen kullanılabildiği gibi küçük miktarlarda içilebilir.
Sarı, turuncu ve kırmızı renklerde kabuğu vardır. Etli bir meyve türüdür. Kabuk kısmı soyularak yenir.
Kaynana dili olarak da adlandırılmasında anlatılanlara göre, yenildiği zaman bünye de yaptığı etkiden ilham alınmış. Tehlikelerine gelince, kökü yenildiği taktirde, damak kabarır ve yanar. Yine hayvanlardan ve çocuklardan uzak durmalı. Bu masum görünümlü çiçek de tehlikeli zehir depolarından.
Bazı bitki uzmanları kaktüsün evinizde ya da işyerinizde teknolojik aletlerinizden yayılan radyasyonu emdiğini söylemektedir. Kaktüsün Yararları konusunda bir diğer yaygın bilgi de kaktüsün diğer süs çiçeklerine oranla daha fazla oksijen ürettiği bilgisidir.
Kaktüs çiçeğinin anlamı genel olarak; sadakat, dayanıklılık, mücadele, savaş gibi anlamlarla yorumlanır. Kaktüslerin bakım istemeyen çiçekler olması, yapraklarındaki sulardan kendisini beslemesi, kaktüslerin mücadele eden ruhunu temsil eder.
KAKTÜS ÇÜRÜMESİ
Kaktüsün fazla nemli ortamlarda bulunması veya aşırı sulanması kaktüs köklerinde mantar enfeksiyonu oluşmasına neden olmaktadır. Kök çürüklüğü, köklerinde kaktüs zararları mantar enfeksiyonu ise önce bitkinin köklerinde lekeler görülmeye Daha sonra kökler çürümeye ve ölmeye başlar.
Kaktüsün evdeki negatif enerjiyi temizlediği bilinmektedir. Eğer iç mekanda pozitif bir enerji oluşturmak istersen her odaya kaktüs bırakabilirsin. Henüz bilimsel bir çalışma olmamasına rağmen kaktüsün radyasyonu temizlediğine dair de ifadeler yer alıyor.
10. Dracena Massengena (Dracena Fragrans) Dracena Massengena (Dracena Fragrans), hava temizleme özelliğine sahip bir bitkidir bu nedenle bir çok alanda bakılabildiği gibi yatak odası için de oldukça uygun bir bitkidir.
Ziraa kaktüsler fazla suyu, fazla nemi kesinlikle sevmezler. Fazla sulama ve nem kaktüslerde anından yumuşa başlatır. Bu durumda yapmanız gereken kaktüsleri hemen toprağından çıkarmak ve kuru bir zemin üzerinde 5-10 gün bekletmektir.
Koyu turuncu renkte çiçekler açmakta olup, oldukça dekoratif çiçek yapısına sahiptir. Tüm sezonu çiçekli geçiren bu kaktüsün dikenleri yumuşaktır ve diğer kaktüs dikenleri gibi batmaz. Yaz aylarında bol sulanır ise güzel gelişim göstermektedir.
Eğer ele batan bir kaktüs dikeni çıkartılmaya çalışılıyor ise mutlaka kesici ve delici malzemelerin kullanımından kaçınılmalıdır. Bunların taşıdığı risklerden korunmak ve daha etkili çözüm sağlamak için yalnızca elin sıcak su altında bir süre tutulması yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri