Kaynana dili, çiçeklerinin yanında bir de meyvesi olan bir kaktüs türüdür. Temmuz – Eylül arası meyvesini verir. Son zamanlarda çok popüler olan bu bitki, yazın çoğu yerde artık satılmakta. Yaz meyvesi olduğu ve daha lezzetli olabileceği için genellikle soğuk tüketilmesi tavsiye edilir.
Kaynana dili çiçeği bir kaktüs çeşidi olarak bilinir. Bu kaktüs çeşidi hem çiçek açabilir hem de meyve verebilme özelliği bulunmaktadır. Kaynana dili bitkisinin insan sağlığına pek çok faydası da bulunmaktadır. Bu nedenle insanlar tarafından merak edilen çiçek türlerinden bir tanesidir.
Yıldan itibaren meyve alımı başlar. 8 yılda tam verime ulaşır. Ağacın meyve verme ömrü ise 20 yıl ve üzeridir. Ülkemizde meyve hasadı Temmuz ayında başlar, Ağustos, Eylül, Ekim ayında devam eder.
Hasat ve Pazara Hazırlama
Dikenli incir meyvelerinin olgunlaşması kuzey yarım kürede genellikle haziran ile kasım ayları arasında gerçekleşmektedir. Ülkemizde de yoğunlukla ağustos ve eylül aylarında meyveler olgunlaşmaktadır.
Halk arasında "kaynana dili" ve incirin yabani türü olarak bilinen meyve, sadece yaz mevsiminde olgunlaşan kaktüslerden toplanıyor.
İlgili 29 soru bulundu
Ülkemizde Akdeniz ve Ege kıyı sahil şeridinde de yetiştirilen kaktüs inciri içinde çok sayıda koyu renkli, yuvarlak tohum bulunan yumuşak, sulu eti olan lezzetli bir meyve. Sakız ve karpuz karışımı bir lezzet olarak tarif edilen kaktüs inciri reçel, marmelat ve içecek olarak tüketildiği gibi çiğ olarak da yenebiliyor.
Sulama periyoduna dikkat ederek, bitkinin ömrünü koruyabilirsiniz. Yaz sıcaklarında haftada 2 defa su isteyen kaktüs, kış soğuklarında haftada 1 defa sulama ile yaşayabilir. Sulamadan önce saksı tabağında kalan su varsa, suyun dökülmesi gereklidir. Aksi halde çürümeye neden olabilir.
Kaynana dili, çiçeklerinin yanında bir de meyvesi olan bir kaktüs türüdür. Temmuz – Eylül arası meyvesini verir. Son zamanlarda çok popüler olan bu bitki, yazın çoğu yerde artık satılmakta. Yaz meyvesi olduğu ve daha lezzetli olabileceği için genellikle soğuk tüketilmesi tavsiye edilir.
Yüksek lif içeriği sayesinde bağırsakların çalışmasını düzenleyerek kabızlık gibi problemleri ortadan kaldırır. Yemeklerden sonra meydana gelen hazımsızlık ve şişkinlik gibi rahatsızlıkları da önler. Yüksek potasyum içeriği nedeniyle kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır.
Akdeniz ülkelerinde frenk inciri bahçeleri ya hiç sulanmaz, ya da çiçeklenmede veya meyve gelişimi döneminde hafifçe sulanır (20). Özellikle çiçeklenme ve meyve gelişimini arttırmak için, başta İsrail ve İtalya olmak üzere, sulama konusunda çalışmalar yapılmaktadır.
Ana vatanı Güney Amerika olan kaktüs meyvesi, kuru ve sıcak bölgelerde yetişir. Halk arasında 'dikenli incir, şeytan dili, kaynanadili' gibi isimlerle de bilinir. Ülkemizde Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilen kaktüs meyvesi, pazarlarda buzun içinde bekletilerek satılır.
Kaktüsü çoğaltmak için yavru kökü ile birlikte çoğaltmanız gerekmektedir. Kaktüsü bir bıçak yardımı ile yavru kökünden ayırın. Bu ayırma işleminde olabildiğince hassas olmanızda fayda vardır. Kaktüs için uygun olan toprağı temin ettikten sonra elde ettiğiniz bu kökü iyice derine ekin.
Çiçek açması için kaktüsü doğru bir saksıya koymanız gerekmektedir. Kaktüsün boyutu ile saksı uyumlu olmalıdır. Ayrıca torflu çiçek toprağı kullanmak daha uygun olacaktır. Ayrıca kaktüsün yeterli miktarda güneş almasını sağlamanız çiçek açması için yararlı olacaktır.
Kaynana dili, yüksek oranda lif içerir. Bu özelliği sayesinde su tutarak besinlerin sindirim kanalından daha iyi geçmesini mümkün kılar. Bununla birlikte kolondaki kanserojen riski taşıyan hücrelerin derişimini azaltır. Kaynana dili, içeriğinde bulunan B3 vitamini ve amino asitler sayesinde kolesterolü düzenler.
Kaktüslerin soğuğa en dayanıklı türleri de Opuntia'lardan bazılarıdır. Opuntia türlerini birbirinden ayırt edebilmek zordur. Kaktüsgiller familyasındaki türlerin en tehlikelileri Opuntia cinsinden kaynanadili ve benzeri kaktüslerdir.
Kaynana Topuzu İçin Saksı Tercihi
Kaktüsler gelişim göstermeleri için öncelikle kökleriyle toprağı sarmaları gerekir. Bu yüzden de çok derin saksılar kullandığınızda bitki öncelikle köke odaklanacağı için gelişimi duracaktır. Bu yüzden yavru vermeyecek ve çiçek açmayacaktır.
Dikenli incir kabukları soyulduktan ve temizlendikten sonra bir süre buzdolabında bekletilmelidir. Bu şekilde tüketimi hem daha ferah hem daha sağlıklı olmaktadır. Çekirdekleri çıkarılarak tüketilebileceği gibi, çekirdekleriyle birlikte de tüketilebilir. Bazı bölgelerde dikenli incir kurutularak da tüketilmektedir.
Bunun dışında dikenli incirin bir zararı bilinmiyor ama kesinlikle kontrollü ve aşırıya kaçmadan yemek gerekiyor. Günde 1 tane yendiğinde faydalarından zaten yararlanabiliyorsunuz ancak 5 taneden fazla yenmesi kesinlikle tavsiye edilmiyor.
Mersin'de doğada kendiliğinden yetişen dikenli incirde, adını aldığı sert dikenleri nedeniyle büyük özen isteyen hasat süreci başladı. Halk arasında "kaynana dili" ve incirin yabani türü olarak bilinen meyve, sadece yaz mevsiminde olgunlaşan kaktüslerden toplanıyor.
Ziraa kaktüsler fazla suyu, fazla nemi kesinlikle sevmezler. Fazla sulama ve nem kaktüslerde anından yumuşa başlatır. Bu durumda yapmanız gereken kaktüsleri hemen toprağından çıkarmak ve kuru bir zemin üzerinde 5-10 gün bekletmektir.
Sıcaklık, ışık ve nem: Kaktüs, bolca güneş almayı ve sıcağı seven bir bitki olduğundan onu evin en çok güneş alan yerlerinde yetiştirmeye özen gösterin. Pencere pervazlarında ya da balkonlarınızda yetiştirebileceğiniz kaktüslerin yalnızca öğlen güneşine doğrudan maruz kalmasını engelleyin.
Kaynana topuzu genel olarak güneş ışığı ile beslenir ve sıklıkla sulanma ihtiyacı duymaz. Yalnızca bahar aylarında toprağının kuruduğunu fark ettiğinizde saksının tamamına ulaşacak şekilde sulamanız yeterli olacaktır. Home Garden kaynana topuzu bitkisinin saksı çapı ve boyu bitkinin rahatça büyümesine olanak sağlar.
Kaktüsler bolca güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Kaktüslerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için güneşlenme süreleri uzun tutulmalıdır. Bu nedenle kaktüsünüzü evinizin güney cephesinde en çok güneş alan yere koymalısınız. Güneş alan yerler kaktüsler için en ideal yerdir.
Çok güneş alan bir yerde bakılan, toprağı kaliteli ve istediği gibi olan, suyu yeterli miktarda verilen ve budaması iyi yapılan bir kaktüs kısa sürede büyüyecek ve yavrulayacaktır. Ayrıca kaktüsün sağlıklı bir şekilde büyümesi için rüzgar almayan bir yerde durması gerekir.
Kaktüslerin çok sulanması çiçeğe her zaman zarar verecektir ve onları öldürecektir. Sulama yapılacağı zamanlar genellikle ilkbahar ve yaz aylarıdır. Sürekli olarak kaktüslerin sulanması onlara zarar verecektir. Kaktüsler susuzluğa uzun süre dayanabilen bitkilerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri