Ölüm izni kaç gündür sorusu çalışanların merak ettiği sorulardandır. Devlet memuru ve işçiler için verilen ölüm izni süresi birbirinden farklıdır. İlgili düzenlemeler uyarınca devlet memurlarına verilen ölüm izni süresi 7 gün iken, işçiye bir yakınının ölmesi halinde verilen ölüm izni süresi 3 gün olmaktadır.
Türkiye'de ise iş kanununa göre, birinci derece yakınların ölümü durumunda 3 gün, eşin anne veya babasının ölümü durumunda 5 gün, eşin birinci derece yakınının ölümü durumunda 3 gün, ikinci derece yakının ölümü durumunda 1 gün, diğer akrabaların ölümü durumunda ise cenaze günü dahil olmak üzere 1 gün süreyle cenaze ...
Memurlar için ölüm izni memurun eşinin, çocuğunun, kardeşinin, anne veya babasının, eşinin anne veya babasının ölümü halinde 7 gün olarak sunuluyor. İlgili kanun çerçevesinde özel sektör çalışanları için ölüm izni ise çalışanın eşinin, çocuğunun, anne veya babasının ölümü halinde 3 gün olarak sunuluyor.
Örneğin 2. derece ölüm izni kaç gün diye bakıldığında 2. derece akrabalardan dede, babaanne, anneanne ve kardeşler için izin süresi aynıdır. Bu sebeple, 2. derece ölüm izni kaç gün özel sektör için 3 gün; kamu personeli için 7 gündür.
Bu kapsama anne, baba, kardeş, eş ve çocuklar birinci dereceden akraba dahildir. Bunun dışındaki akrabalara yani; hala, amca, dayı, nine, dede ve diğer akraba dereceleri ölüm izni kapmasına dahil edilmemiştir.
İlgili 41 soru bulundu
Kayınvalide, kayınpeder; yani kişinin eşinin annesi ve babası birinci derecede sıhri hısımdır.
Devlet memurunun eşinin, çocuğunun, kendisinin anne-babasının, eşinin anne-babasının veya kardeşinin ölümü halinde 7 gün olmak üzere ölüm izni hakkı tanınmıştır. Özel sektör çalışanlarına ise anne-babasının, eşinin, kardeşinin veya çocuğunun ölümü halinde 3 günlük ölüm izni verilir.
Memurlar için ölüm izni memurun eşinin, çocuğunun, kardeşinin, anne veya babasının, eşinin anne veya babasının ölümü halinde 7 gün olarak sunuluyor. İlgili kanun çerçevesinde özel sektör çalışanları için ölüm izni ise çalışanın eşinin, çocuğunun, anne veya babasının ölümü halinde 3 gün olarak sunuluyor.
Ek madde 2'ye göre, işçiye; ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün ücretli izin verilir. İşçinin dedesi ek madde 2'de sayılanlar arasında olmadığından, işçi dedesinin ölmesi halinde 3 günlük ücretli izinden yararlanamayacaktır.
Ölüm İzni Kimlere Hangi Yakınlarının Ölmesi Halinde Verilir? Kanunu açıdan devlet memurlarına tanınan ölüm izni hakkı; devlet memurunun eşinin, çocuğunun, kendisinin anne-babasının, eşinin anne-babasının ya da kardeşinin ölümü halinde 7 gün olmak üzere verilmiştir.
Kamu çalışanları 2. derece ölüm izni hakkıyla eşlerinin anne-babasının vefat etmesi durumunda izin hakkını kullanabilir. Özel sektör çalışanları için bu hak yalnızca birinci derece yakınlarının ölmesi halinde kullanılabilir.
4857 sayılı İş Kanunu ek madde 2 düzenlemesine göre ise özel sektör çalışanının yani işçinin anne-babası, eşi, kardeşi veya çocuğu ölürse 3 günlük izin hakkı verilir.
Cenaze, söz konusu kişilerin haricinde gerçek ya da tüzel kişilerce kaldırılırsa, masraflar gerçek veya tüzel kişilere SGK tarafından ödenmektedir.
İşte bu bağlamda, 657 sayılı Kanunun 104. maddesinde değişiklik yapılarak, amca, hala, teyze ve dayı'nın vefatı halinde en azından iki günlük de olsa bir izin verilmesi, bu konudaki takdir hakkının amirin inisiyatifine bırakılmaması uygun olacaktır.
4857 Sayılı İş Kanunu maddesiyle belirlenmiştir. 4857 Sayılı İş Kanunu'nun Ek Madde 2'de “İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde üç gün, eşinin doğum yapması halinde ise beş gün ücretli izin verilir.” şeklinde düzenlenmiştir.
Özel Sektör Mazeret İzni Kaç Gün 2022
Evlenme durumunda 3 gün, Ölüm durumunda 3, Doğum hallerinde 5 gün, Bakımıyla mesul olduğu bir kişinin sağlık sorunları için ise toplamda 10 güne kadar işçi mazeret izni kullanabilmektedir.
İş kanunu uyarınca özel sektörde çalışanların anne ve babası, kardeşi, eşi ya da çocuğu öldüğünde ölüm izni verilmektedir. Bu izin 3 günlüktür. Devlet Memurları Kanunu'nda düzenlenen ölüm izninin kapsamında memurun eşi, çocuğu, kendisinin anne-babası, eşinin anne-babası, kardeşi öldüğünde ölüm izni verilir.
657'e göre memurların ölüm izinleri şu şekildedir:
2- Madde metninde eşinin anne ve babası da dediği için kayınpeder veya kayınvalidenin vefatı halinde de 7 gün izin verilmektedir. 3- Kardeşin ölümü halinde 7 gün izin verilmektedir. Kayınbiraderin vefatı halinde de aynı şekilde izin verilmektedir.
TSK mensuplarında izin süresi 10 gün olarak belirlenmiştir. İzin çalışanın yakını vefat ettiği gün başlar ve daha sonra kullanılması mümkün değildir. İzin süresinin hafta sonu, resmi tatil veya dini bayramlara denk gelmesi durumunda süresinde bir değişim olmaz.
- 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında özel sektör çalışanı için öngörülmüş olan babalık izni 5 gündür. - "İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde üç gün, eşinin doğum yapması halinde ise beş gün ücretli izin verilir.”
İdare Hukukunda Mazeret İzni Süreleri
Memurlara bu izin 10 güne kadar verilebileceği gibi memurun talebi ve işverenin onayı doğrultusunda bir 10 gün daha izin verilebilmektedir; ancak bu ikinci 10 günlük izin süresi işçinin yıllık izninden düşürülmektedir.
Maddesi ile getirilen mazerete izinleri ücretli izinlerdir. Mazeret izni hallerinde işçinin çalışamadığı günlerdeki ücretinde kesinti yapılmaz ve bu günlerdeki çalışmaları da çalışma günlerinden sayılır. Bu mazeret izinlerinin mazeretin oluştuğu zamanda kullanılması gerekmektedir.
Memura eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin anne, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde isteği üzerine verilir. Memura babalık, evlilik ve ölüm halleri dışında zorunlu sebeplerde mazeretine bağlı toptan veya bölümler halinde 10 gün izin verilebilir. Zorunluluk halinde, on gün daha ek mazeret izni verilebilir.
Doktor raporunun olduğu 2 günden fazla süren hastalıklar ve istirahat süreleri, gebelik izin süreleri, evlat edinme durumunda alınan izinler gibi mazeret izni sayılabilen bu izinlerde ise işçinin ücretini SGK karşılar.
- Şayet emekli memur görevde iken bir kişi belirlememişse vefatında dul eşi ölüm yardımı alır. - Dul eş yok ise çocukları ölüm yardımını paylaşırlar. - Dul eş ve çocuklar da bulunmuyorsa vefat eden emeklinin anne ve babası ölüm yardımını alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri