Yoğurdun kurutulmuş formu olan keş peyniri, Bolu yöresinin eşsiz lezzetlerinden birisidir. Bolu Kurut Keş Peyniri, menemene verdiği tat ile kahvaltılarınızın vazgeçilmez lezzeti olacak. Keş peyniri, kahvaltıların yanı sıra erişteye ve makarnalara da ayrı bir lezzet katmaktadır.
Kurut, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi'n- de genellikle köy ve kasabalarda sütün fazla miktarda olduğu yaz aylarında yapılan koyu kıvamlı bir süt ürünüdür. Kurutun, Türk mutfağında özellikle Doğu Anadolu'nun yöresel yemeklerinde kullanıldığı bilinmektedir.
Orta Asya kökenli lezzetlerden olan Kahvaltı Dünyası kurut (keş) peyniri, sert ve tuzlu bir besindir. Yağsız süzme yoğurdun kaya tuzu ile harmanlanması ve güneşte kurutulması ile oluşur.
Yoğurdun kurutulmuş formu olan keş peyniri, Bolu yöresinin eşsiz lezzetlerinden birisidir. Kurut keş peyniri, kahvaltıların yanı sıra erişteye ve makarnalara da ayrı bir lezzet katmaktadır. Keş peynirini yaptığınız çorbanın içerisine rendelediğinizde misafirlerinize eşsiz bir ziyafet sunabilirsiniz.
Kahvaltılarda keş peynirinin içine çörek de eklenerek servis edilebilmektedir. Bu şekilde ekmekle beraber yenilebilir. Bunların yanında börek içlerinde de rende ile ufalanarak kullanılan keş peyniri, makarnaların da içerisinde katılmaktadır. Ayrıca çorbaların içerisine rendelediğinizde lezzet ve sağlık katmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Kurut doğrudan tüketilmek için oldukça sert olduğu için, küçük parçalara ayrılarak tüketilmesi gerekmiştir. Kurut ezilip toz haline geldikten sonra, buğday da eklenerek çorba şeklinde değerlendirildiği bilinmektedir.
Kurut yoğurt ya da yayık altı ayranından elde edilen ve uzun süre saklanabilen fermente bir süt ürünü olarak ifade ediliyor. Kurut yoğurdun süzülüp koyulaştırılarak, tuz, yağ/ krema ile karıştırılıp güneş altında kurtularak yapılmaktadır.
Tüm insanlığın paylaştığı lezzetlerden olan peynir, insanlık tarihi kadar eskidir. Kaşar peynirinin tarihi ise, o kadar da eski değildir. Bundan yaklaşık 110 yıl önce, Selanik'te yaşayan ve babası beyaz peynir üreticisi olan Raşel isminde bir Yahudi kızı tarafından bulunmuştur.
Kurutlar ezilerek ayran kıvamına gelinceye kadar karıştırılır,pişen dövmenin üzerine boşaltılıp kaynatıldıktan sonra çorba kıvamına gelinceye kadar pişirilir, kâseye boşaltılır. Kurut tuzlu olduğundan tuza ihtiyaç olmaz.
1- Ezine Beyaz Peyniri – Çanakkale
Şimdilerde, inek ve keçi karışık olanları üretilse de , gerçek bir Ezine Beyaz Peyniri sadece koyun sütünden üretilir. Kendine has sert yapısı, yoğun dokusu, şirdenden gelen ekşi bir aromasıyla sadece Türkiye'nin değil bize göre dünyanın da en iyi peynirleri arasında yer almaktadır.
Yoğurdun kaya tuzu ile yoğurularak kıvama getirilmesi ve ardından bez ile sarılarak güneşte kurutulmasıyla üretilmektedir. Yoğurdun kurutulmuş formu olan keş peyniri, Bolu yöresinin eşsiz lezzetlerinden birisidir.
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
1877 sonrası Rus Çarı II. Aleksandr tarafından Kars'a yerleştirilen Malakanlardan miras kalan iki peynirden biridir. Ekim ayı ile mart ayı arasında, ineklerin doğum yapmadan önceki dönemindeki sütünden yapılır. Bu peynirde mayalama, olgunlaşma süreci peynir kazana girip pişirilmeden önce yapılmaktadır.
Kurut kemik yapısı, kas büyümesi, kas gerginliği, sinir iletimi, kalbin düzenli çalışması, gebelikte süt artırımına yardımcı olması gibi faydalar da sağlamaktadır. Özellikle düşük gelirli halkın yiyeceği olan kurutun kadınlar ve çocuklara faydası fazladır.
Keş süzme yoğurdun kurutulmasıyla elde edin bir gıdadır. Bolu mutfağıyla özdeşleşmiş olsa da Zonguldak ve Beypazarı gibi farklı coğrafyalarda da bilinir ve kullanılır. Aynı zamanda jameed adıyla Ürdün mutfağında da yer bulur.
Bugün Kars ilinde modern tesislerde geleneksellik korunarak üretilen Kars Kaşarı ülkenin dört bir yanına pazarlanarak, yöre ekonomisinin en önemli sektörü olmuş, ülke genelinde ünü Kars ili ile özdeşleşmiştir.
Kars Gravyer peyniri veya kısaca Kars gravyeri, İsviçre kökenli Gravyer peynir ailesine ait Türk peynir çeşidi. Genellikle saf inek sütü veya inek ve keçi sütü karışımı ile yapılır.
Doğallığı lezzetine yansımış olan bu peynire farkını veren de Kars ilinin yüksek rakıma sahip yaylalarıdır. Yalnızca buralarda beslenen ineklerin sütünden imal edilmektedir, çeşitliliğe sahip dağda yetişen birçok bitkinin aromasını da böylece içerisinde barındırmaktadır.
İnek sütünden üretilen süzme yoğurdu , doğal yollardan kurutarak elde edilir. Kars halkı olarak mantı, hangel, haşıl ve makarnada yoğurt olarak kullanırız. Ilık suya kendiniz miktarını ayarlayacağınız şekilde su içine katıp karıştırarak ve ezerek homojen karışım elde edilir ve yoğurt elde edilir. Tadı yoğun olmalıdır.
Kurut nedir nasıl yapılır? Kurut yoğurt ya da yayık altı ayranından elde edilen ve uzun süre saklanabilen fermente bir süt ürünü olarak ifade ediliyor. Kurut yoğurdun süzülüp koyulaştırılarak, tuz, yağ/ krema ile karıştırılıp güneş altında kurtularak yapılmaktadır.
Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile... YAPILIŞI: Çökelek ve tuzu karıştırarak, yumurta büyüklüğünde yuvarlıyoruz. Bir tepsiye dizerek güneşte kurutuyoruz. Tüketirken de suya yatırıp elle ovarak yumuşatıyoruz.
Kurut: İçi su dolu vezikül ve bül lezyonlarının üst tabakası kuruduğunda ortaya çıkan sert lezyonlardır. Ekskoriasyon: Derinin en üst tabakası olan epidermisin kaşıntı gibi müdahaleler sonucunda çizilerek kalkması ile oluşan lezyonlara ekskoriasyon adı verilir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kurut nasıl saklanır? Cam kavanoz, bez torba ya da ağzı kapalı hava almayan kaplar kullanabilirsiniz. Gün ışığından uzak gölge bir yerde serin bir ortamda saklayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri