Kaynar su yanıklarında ilk yapılması gereken yanık bölgesinin hızlı bir şekilde soğutulmasıdır. Bunun için de 10-15 dakika kadar soğuk su altında tutulmalıdır. Böylece ağrıda hafifleme ve oluşmuş yanık hasarının ilerlemesine engel olunmaya çalışılır. Daha sonra yanık bölgesi temiz bir bez ile kurulanır.
Serin su yeterlidir. Yanık bölgesinin üzerine yerleştirilen serin bir kompres veya temiz ıslak bez, ağrıyı ve şişmeyi hafifletmeye yardımcı olur. Serin kompresleri 5-15 dakikalık aralıklarla uygulayabilirsiniz. Aşırı soğuk kompresleri kullanmaya çalışmayın çünkü bu yaklaşım, yanıkları daha fazla tahriş edebilir.
Kişi, yanık etkenlerinden hemen uzaklaştırılmalıdır. Yanmış cildi, soğuk suya tutun veya bölgeye soğuk kompres yapın. Yanığın derinliğini artırmamak ve ağrının dindirilmesi için çeşme suyuna batırılmış (ıslatılmış) bezler tatbik edilmelidir. Buz kullanmaktan kaçının, çünkü buz koyulması daha büyük hasara yol açabilir.
Bölge bol tazyiksiz suyla, en az 15-20 dakika yumuşak bir şekilde yıkanmalıdır, Giysiler çıkarılmalıdır, Hasta/yaralı örtülmelidir, Tıbbi yardım istenmelidir (112).
Eğer elbisenizi çıkaramayacak durumdaysanız çayın döküldüğü yere soğuk su dökmelisiniz. Ardından da varsa buz çıkarmanız ve bir beze sararak buzu yanık olan bölgeye tutmalısınız. Diğer yanıklarda da olduğu gibi çayın döküldüğü ve yandığınız bölgeyi soğuk tutmanız önemlidir.
İlgili 27 soru bulundu
Bepanthol krem, cildinizin hassaslaştığı dönemlerde, cildin ihtiyaç duyduğu nemi kazanması için yardımcı olacaktır. Leke, kızarıklık ve yanıklar için önerilen bir diğer krem ise Advantan kremdir. Mutlaka doktor tavsiyesiyle kullanılması gerekir. İçeriğindeki kortizon sayesinde yanıklara çok iyi gelir.
Yüzeysel sıcak su yanıklarında iz kalmaz. Derinleşmiş 2. Derece Yanıklarda ve daha ileri seviye yanıklarda iz kalma ihtimali vardır. Yanık bölgesinde oluşan su dolu kabarcıkların patlaması engellenmelidir.
Birinci derece yanığa aloe vera içerikli kremler veya antibiyotikli yanık merhemleri iyi gelebilir. İkinci derece yanıklarda özel yanık yara örtüleri ile pansuman yapılması gerekebilir. Diğer yanıklar için müdahale direkt hastanede yapılmalıdır.
Bunun için yanık bölgesinin yağlı pomatlar ile örtülmesi yeterli olacaktır. -Ağrıyı gidermek için yanık bölgesine lokal anestetik içeren pomat veya kremlerin sürülmesi son derece tehlikelidir.
Yanan bölge sabunlu su ile dikkatlice temizlenir. Su toplayan yerler patlatılmaz. Yanan bölgelere (el,ayak gibi) birlikte bandaj yapılmaz. Yanık üzeri temiz ve nemli bezle örtülür, yanık üzerine hiçbir madde sürülmez.
Deride kızarıklık, ağrı, yanık bölgede ödem oluşur. Yaklaşık olarak 48 saatte iyileşir.
Aygıt, şunları kaydetti:''Yanık bölgeye buz konulmasının dolaşımı bozucu etkisi var. Bu nedenle yanıkların üzerine buz konulmaması gerekiyor. Yanık bölgeyi buzlu ya da soğuk suda tutmak fayda sağlar. Soğuk suda da uzun süre tutulmaması gerekir.
Yanık ve güneş yanıkları da yine kantaron yağı ile tedavi edilebilir.
Yanık yaraları belirli süre içinde günlük, gün aşırı veya 3 güne 1 pansuman yapılmak üzere kapatılır. Açık bırakılan yanık yaraları kurur ve bu da yaranın iyileşme sürecini yavaşlatır.
Çizik ya da yanıkların giderilmesinde de etkin bir şekilde vazelin kullanılır.
Tuz: Yanık oluştuğu anda soğuk su tutun ve sonrasında üzerine tuz koyarak bekletin. Acısını hemen aldığını hissedeceksiniz.
SİLVERDİN PLUS; yara ve yanıklarda ortaya çıkan iltihaplanmaların (enfeksiyonların) önlenmesinde ve tedavisinde kullanılır. alerjiniz var ise, Gebeliğinizin son döneminde iseniz, Prematüre (erken doğum) veya iki aylıktan küçük bebeklerde.
Sıcak su, buhar veya çay nedeniyle oluşan ufak yanıklar için patates suyu uygulaması yapılabilir. Bunun için yanık oluşan bölgede patates suyunu veya rendesini 15 dakika sürüp bekletilebilir. Ayrıca aloe vera da cildi yatıştırıp iyileşmesine yardımcı olabileceği için tercih edilebilir.
Çok ağrılıysa başta yanığa önce ANESTOL® POMAD (anestezik) sürülür. Sonra SİLVERDİN® KREM (Dünyada en sık tercih edilendir.) veya FUCİDİN® KREM/POMAD gibi antibakteriyeller yaraya sürülür.
- Yanık bölgesi soğuk suda bekletilmelidir. Ardından kuruması için sabredilmelidir. - Steril olan bir pomat yardımı ile beraber yanık yerine antibiyotik krem sürülebilir. - Yanık bölgesi bandaj yardımı ile örtülebilir.
Birinci derece yanıklarda kızarıklık olan bölgenin kapatılmasına gerek olmadığını söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman, “Akut durumda ıslak pansuman ile yanma hissi giderildikten sonra nemlendirici kremler sürülmesi ve yanık bölgenin açık bırakılması yeterli olur.
- Bebeklerin ve küçük çocukların pişiklerinde - 1. ve 2. derece yanıklarda / güneş yanıklarında - Çizik ve kesik gibi yüzeysel deri lezyonlarında - Emziren annelerde meme başı çatlaklarının bakımı ve korunmasında - Kurumuş, çatlamış, yarılmış derinin bakımı ve korunmasında [yaşlı kimselerin derisi dahil ] kullanılır.
Yüzeyel olarak etkili ağrı kesici ve deriyi yumuşak tutucu kremler ve pomatlar ile tedavi edilebilir. 1-2 hafta içinde yanık bölgesindeki deri soyulur ve hafif kızarık deri görülür. Zaman içinde deri normal haline gelir ve iz kalmaz.
Kaynar Su Yanıkları
Kaynayan su ya da içeceklerin vücuda dökülmesi sonucu oluşan yanık türüdür. Bu tür yanıklarda, yanan bölge musluktan akan suyun altında 15 dakika kadar bekletilir. Kaynayan suyun sıcaklığı, deriyle temas süresi ve alanına göre üçüncü derece yanığa neden olabilir.
Yanığın kısa sürede geçmesi için derin izler olmaması gerekir. Aksi halde kırmızı yanığın geçmesi hayli zaman alacaktır. Kırmızı yanık izinin dereceleri ve geçme süreleri; derecede oluşan kırmızı yanık: Bu yanığın geçme süresi ortalama olarak 1-2 haftadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri