(Zeka testi, odiometrik inceleme veya snellen scale görme testi) yapılan inceleme sonucunda özel eğitime veya kaynaştırma eğitimine alınacak öğrenciler belirlenir, okul idaresiyle işbirliği yapılarak bu öğrenciler uygun sınıflara yerleştirilir.
Yaygın bir görüşe göre de, özel gereksinimli öğrencilerin sorumluluğunun özel eğitim öğretmenlerine ait olduğuna inanılmaktadır. Ancak bu sorumluluk aynı zamanda başta okul yönetimi ve öğretmenler olmak üzere tüm okul personeline ve aileye aittir (Bateman and Bateman, 2001).
BEP Dosyasının saklanmasından BEP Ekibi Başkanı ve Sınıf/Sınıf Rehber Öğretmeni sorumludur. Kaynaştırma raporu olan her bir öğrencinin destek eğitimi(bep) planı yapılsa da yapılmasa da kaynaştırma raporlu öğrenci için bep dosyası oluşturulmalıdır.
Öğrencinin kaynaştırma öğrencisi olmasına, okulların bağlı olduğu Rehberlik ve Araştırma Merkezleri (RAM) ve psikiyatrik değerlendirmelerin yapıldığı hastanelerden alınan raporun seviyesiyle karar veriliyor. Raporda ağır düzeyde zihinsel engelli olanlar kaynaştırma öğrencisi olamıyor.
CEVAP : Okulda kaynaştırma öğrencisi de diğer öğrencilere verilen hizmetlerden faydalanırlar. Bu nedenle okul yönetimi ve öğretmenlerin sorumluluğundadır.
İlgili 42 soru bulundu
Şöyle ki; Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği gereği hem de 2017/28 nolu Genelge (Kaynaştırma Bütünleştirme Yoluyla eğitim uygulamaları) gereğince, okul ve kurumlarda özel eğitime ihtiyacı olan öğrenciler ile özel yetenekli öğrenciler için, Destek Eğitim Odası açılması zorunludur. Bu zorunluluk yasa gereğidir.
bireylerin tam zamanlı kaynaştırma, yarı zamanlı kaynaştırma veya ayrı okula yönlendirmeleri de RAM'da ilgili kurum tarafından yapılmaktadır. Eğitim Raporu Nereden Alınır? İkamet edilen ilde veya ilçede bulunan Rehberlik Araştırma Merkezlerinden (RAM) alınır.
Kaynaştırma raporu; Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Rehberlik Araştırma Merkezleri'nin, IQ düzeyi 60-90 arasında olan, dikkat dağınıklığı ve özel öğrenme güçlüğü çeken atipik otizm tanılı öğrenciler için verdiği bir belgedir. Bu belge; öğrencinin ilköğretim hayatı boyunca tüm sınıflardan geçmesini sağlar.
Kaynaştırma raporu, çocuğun TC kimlik numarasına işlenir. İleride devlet dairesi, askeri işlerde ve inceleme gerektiren durumlarda çocuğun önüne çıkabilir. Ehliyet alma, özel işyeri açma gibi daha şahsi işlerde engel değildir. Çocuk eğer hafif düzeyde sorun yaşıyorsa düzenli özel eğitim ile bu belge kaldırılabilir.
ÖĞRENCİMİZİN KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNE DAİR ÖZEL EĞİTİM KURUL KARARI DÖNEM ORTASINDA GELDİ. BEP YAPILMASI ZORUNLU MUDUR? Evet, yapılması gerekmektedir. En kısa sürede BEP Geliştirme Birimi oluşturulur ve öğrencinin yetersizlik türü, ihtiyaçları ve eğitsel performansı göz önüne alınarak öğrenci için BEP hazırlanır.
Her dersten BEP hazırlamak zorunlu değildir. Çünkü BEP'in amacı, öğrencinin geliştirilmesi gereken yönlerini kendi öğrenme kapasitesine ve gelişim düzeyine uygun olarak geliştirmektir. Dolayısıyla öğrencinin iyi olduğu alanlarda BEP hazırlamak doğru olmayacak ve eğitim süreci yeterince verimli geçmeyecektir.
Eğer ram raporuyla kaynaştırma öğrencisi ise ve bep yapıyorsanız. Sözlü ve uygulamalı çalışmalar yapıyorsanız. Derslerdeki notları da BEP E Göre veriyorsanız. Sınıfı geçmek zorunda.
Kaynaştırma eğitimine alınan öğrencilerin yeterli ve yetersiz oldukları yönler birlikte değerlendirilmeli, fiziksel, sosyal, duyusal vb. özellikleri tanınmaya çalışılmalıdır. Kaynaştırma eğitiminde normal sınıf içinde tek bir yetersizlik türüne yönelik yerleştirme yapılmalıdır.
Kaynaştırma öğrencisi, ilköğretim süresince tüm sınıflardan geçme hakkına sahiptir. Özel davranış sorunları var ise, rehber öğretmen tarafından desteklenir. Kendi yaş grubundaki diğer çocuklarla beraber olarak sosyalleşmeleri sağlanır. Kaynaştırma öğrencisi olabildiğince ön sıralara oturtulmalıdır.
BEP GELİŞTİRME EKİBİ Adı-Soyadı / İmza BEP'i inceledim, bu şekilde uygulanmasını onaylıyorum. NOT: Değerlendirme tablosu ,Bireyselleştirilmiş Öğretim Planı yapıldıktan sonra (tüm derslerin yıllık planı yapıldıktan sonra) dosyaya eklenecek. BEP ekibi ve aile tarafından imzalanacak.
Kaynaştırma uygulamaları yapılan okullarda sınıf mevcutları; okul öncesi eğitim kurumlarında özel eğitime ihtiyacı olan iki(2) öğrencinin bulunduğu sınıflarda 10, bir(1) öğrencinin bulunduğu sınıflarda 20 öğrenciyi geçmeyecek şekilde düzenlenir.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNE ALINACAK ÖZÜRLÜ ÖĞRENCİLER
Kaynaştırma eğitimine alınacak özel eğitime muhtaç öğrencileri ve özür türlerini şu şekilde sıralayabiliriz : 1. Zeka özürlü çocuklar: Bunlar eğitilebilir zihinsel özürlü olarak belirlenen, zeka bölümleri (IQ) 45-75 arasında bulunan öğrencilerdir.
Ram raporu bireyin yaşamının ilerleyen dönemlerinde herhangi bir olumsuzluğa yol açamayacaktır.
RAM RAPORU SÜRESİ NE KADARDIR? RAM raporları genellikle 1 yıllık olarak düzenlenir. Bireyin ekstra bir özel durumu var ise 6 aylık, bazı durumlarda da 2 yıllık olarak düzenlenebilir. Fakat RAM raporlarının standart süresi 1 yıldır.
Olumsuz Öğretmen Tutumları: Olumsuz öğretmen tutumları, kaynaştırmanın en önemli engellerinden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kaynaştırma öğrencisi, özel eğitime ihtiyacı bulunan bireylerin kendi akranları ile birlikte eğitim ve öğretim görmesine imkan tanıyan bir sistemdir. Bir diğer ifade ile kaynaştırma öğrencisi engelli ve engelli olmayan bireyleri yan yana getirmektedir.
RAM'a ilk müracaatlarda okulun yazılı başvurusu (Eğitsel Değerlendirme İsteği Formu) ya da veli- nin/vasinin bizzat randevu başvurusu ile RAM'larda RAMDEVU sistemi üzerinden randevu verilir. 18 yaşından büyük ve zihinsel yetersizliği olmayan bireyin kendi başvurusu ile randevu verilir.
Çocuğunuzla ilgili özel eğitim ( zihinsel yetersizlik, otizm, görme kaybı, işitme kaybı, bedensel yetersizlik vb. ) veya rehberlik ve psikolojik danışmanlık konularında yardıma ihtiyaç duyulduğunda başvurulabilecek Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ücretsiz destek veren kurumlardır.
Eğer öğrenci de özel öğrenme güçlüğü, otizm ve dil konuşma güçlüğü olduğuna dair şüpheler varsa öğrenci ilk olarak hastaneye yönlendirilir. Hastane de alınan heyet kurulu raporu sonucunda öğrenci ram'a yönlendirilir.
Sağlık kurulu raporu “Olumsuz” olan adayların, sağlık kurulu işlemlerine itiraz etme hakları bulunmaktadır. İtiraz işlemleri için; adayların “Olumsuz” olarak aldığı sağlık raporu ile (3) gün içinde İl Sağlık Müdürlüğüne başvuru yapması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri