Bu açıdan bakıldığında yapılacak çalışmaların sadece il merkezinde değil kent bütününde yapılmasının önemi ve aciliyeti kendisini açıkça göstermektedir. Ülkemizin çoğu yerleşimleri gibi Kayseri de diri fay üzerinde yer alan ve deprem tehdidi altında yaşayan bir ilimizdir.
Türkiye Deprem riski haritasına göre Kayseri üçüncü derece riskli deprem bölgesinde yer alıyor.
MTA'nın diri fay haritasına göre; Kayseri bölgesine yakın olan Erciyes Fayı ve Erkilet Fay Zonu bulunmaktadır. Kayseri il merkezi kuzeybatısından ve güneydoğusundan geçen fay hatlarıyla sınırlanmıştır. Kayseri, Türkiye deprem haritasına göre üçüncü derece riskli bölgeler arasında yer alıyor.
1940 Kayseri depremi, 21 Şubat 1940 tarihinde Kayseri'nin Develi ilçesinde meydana gelen deprem. Büyüklüğü AFAD VE KOERI tarafından 5.4 Mw olarak ölçülmüştür. Depremden sonra 18 tane artçı şok olmuştur. 37 kişi ölmüş ve 530 evde ağır hasar meydana gelmiştir.
MHP Kayseri milletvekili Baki Ersoy, Kayseri'nin depremin genel hayatı etkilediği iller içerisinde yer aldığını duyurdu. 6 Şubat depremlerinin etkilediği iller arasında yer alan Kayseri deprem bölgesi kapsamına alındı.
İlgili 29 soru bulundu
Bu sabah (24/03/2023) 03.39 da yerin 5 km derinliğinde 4. 7 büyüklüğünde yeni bir artçı deprem olmuştur. Kayseri'de de hissedilen depremde Savrun fayı kırılmış olup Kayseri için herhangi bir tehlikesi yoktur.” İfadelerini kullandı.
Kayseri kent merkezi zayıf bir zemine sahip olmanın, bu nedenle de olası bir depremde şiddetle sarsılacak olmanın yanı sıra il merkezindeki binalarının altından diri fay geçen illerimizden biridir.
Kayseri kent merkezi zemini alüvyon olan illerimizden biridir. Deprem dalgaları bu tür zeminler tarafından büyütülerek binalara iletilir.
Halk arasında da paniğe yol açtığı belirtilen “Kayseri'de büyük deprem bekleniyor” söylentilerine ünlü Jeoloji Mühendisi Dr. Ramazan Demirtaş konuya ilişkin açıklama yaptı. Demirtaş Ecemiş Fayı ile ilgili yapılan birçok açıklamanın gerçeği yansıtmadığını söyledi. Konuyla ilgili yanlış bilgiler verildiğini kaydetti.
Adana'nın Saimbeyli ilçesi Topallar Mahallesi'nde saat 07:48'de yerin 5 km derinliğinde 4.1 M büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Bu büyüklükteki deprem Kayseri'deki fayları etkilemez.
Fay kazılarından elde edilen C-14 yaş tayinlerine göre çalışma alanında meydana gelmiş olan en son depremin bir standart sapma hatayla 1890- 1750 M.Ö ve 2490- 2300 M.Ö tarihleri arasında olduğu sonucuna varılmıştır.
Özdemir, Kahramanmaraş merkezli depremden sonra Ecemiş fay hattına bağlı olarak meydana gelen son depremde İncesu Saraycık arasındaki aktif iki fay hattının kırıldığını, Boğazköprü bölgesindeki üçüncü aktif fay hattının ise kırılmadığını açıkladı.
KAYSERİ'DE EN FAZLA 5.5 ŞİDDETİNDE BİR DEPREM. OLUR. KOLONLARDA VE KİRİŞLERDE SIKINTI YOKSA EVE.
Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, Kayseri'de dün sabah saatlerinde meydana gelen 4.8'lik depremi değerlendirerek, “Gerçekleşen 4.8 büyüklüğündeki deprem tipik, tekil ve Ecemiş fayına bağlı olarak gerçekleşen, bizim için gayet normal niteliği olan bir depremdir. Dolayısıyla bizim için anormal bir durum yok” dedi.
Kayseri'de geçmişte bu fayların üzerinde 3 tane 8 şiddetinde deprem meydana geldiğini aktaran Evsen: “Ecemiş fayının tarihsel ve aletsel dönem kayıtlarına baktığımız zaman 6.2 büyüklüğüne kadar deprem ürettiğini görebiliyoruz. Ecemiş fayı da, Tarsus - Mersin istikametinden başlar.
Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, “Kayseri'nin deprem potansiyeli fazla değildir, bu tür çalışmalara gerek yoktur gibi, bölgenin deprem potansiyelini küçümseyecek yaklaşımlar son derece sakıncalıdır.
2008 yılında meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki depremde 1940 yılından sonra orta şiddetli olarak meydana gelen ve kentimizi etkileyen en büyük deprem olarak kayıtlara geçmişken meydana gelen depremde can kaybı yaşanmamış, yerel bazda bazı hasarlar meydana gelmiştir.
VIII şiddetindeki 1835 depreminde ise Akçakaya, Talas, Aydınlar, Mimarsinan, Bahçeli, Yeşilyurt, Gezibağları, Gömeç, Kayseri il merkezi dahil birçok yerleşim alanı ağır hasar görmüştür. Bu deprem sırasındaki toplam can kaybının ise 600 ile 1064 arasında olduğu rapor edilmiştir.
Kayseri'de 4,7 büyüklüğünde deprem! Kahramanmaraş'tan da hissedildi...
Talas'taki binaların sağlamlığı hakkında bilgiler veren Yalçın, "Kayseri'nin en sağlam binaları Talas'ta, çünkü en sağlam zemin de Talas'ta... Talas'ta herhangi bir kişi ev yaptıracak olsa kırıcı kepçeyle başlaması lazım. Çok sert çünkü zemin. O nedenle de mutluyuz çünkü can ve mal kaybı yok." dedi.
Kayseri ili, “Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası”na göre 3. Derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Kayseri ili ve çevresinde 1881-1986 yılları arasında meydana gelen Akpınar Depremi (6,6 şiddetinde) ve Sarıkaya depremi (6,2 şiddetinde) bölgede görülen en önemli depremleri oluşturmaktadır.
Kahramanmaraş Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğündeki deprem Kayseri'de de hissedildi.
Kuzeyde Kayseri ili Erciyes Dağı ile güneyde Mersin ili arasında uzanan yaklaşık 300 kilometre uzunluğundaki Ecemiş Fay hattı, Orta Anadolu'nun en önemli fay zonlarından yani fay hatlarından biridir. 2021 yılında Niğde merkezli yaşanan 5,1 büyüklükteki depremle iç Anadolu'daki şehirler etkilenmişti.
Fatih Altun, Kayseri'de binaların 'tasarım depremi' olan 6.6 ve 6.7'lik depremleri çok rahat şekilde karşılayabileceğini söyleyerek, 'Küçük depremler daha büyük depremleri ortadan kaldırıyor' dedi. ERÜ Rektörü ve ERÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr.
türkiye'nin en buyuk, aktif 4 fay hattindan biridir. adana ve mersin'den baslayarak gulek bogazi'ndan gecip nigde (camardi ilcesi) uzerinden develi, kayseri, gemerek ve sivas uzerinden erzincan'a dek uzanmaktadir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri