3.916 metre yüksekliğe sahip Erciyes Dağı, bulutları delen zirvesi, tepesinden eksik olmayan karı ve insana ilahi duygular sunan azametiyle, Kayseri'nin sembolüdür.
Bu sıradağlar üzerinde Akkışla ilçesinde Hınzır Dağı (2.500 m.), Pınarbaşı ilçesinde Dumanlı (3.024 m.) ve Bey Dağı (2.054 m), Sarız ilçesindede Binboğa (2.856 m.), Tahtalı (2.100 m.), Soğanlı (2.100m.) ve Rostan (2.100 m.) dağları bulunmaktadır.
Erciyes Dağı, İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan sönmüş bir yanardağ. Kayseri'nin 25 km güneybatısındaki Sultansazlığı ovaların yanından yükselen büyük kütleli bir stratovolkandır.
Bunun tarihi de takriben, 2 ya da 2,5 milyon yıl önceye rastlar. Bu yeni volkanik hareket, Ali Dağı, Yılanlı Dağı, Beşparmak Dağını meydana getirdi. Bu dönemdeki patlamalarda küçük taş parçaları dağın etrafındaki volkanik tepelerin oluşmasını sağladı.
İlgili 22 soru bulundu
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bu soru yeniden gündeme geldi. Jeoloji Mühendisi ve aynı zamanda Jeoloji Mühendisleri Odası eski Başkanı Adnan Evsen, yıllar önce yaptığı açıklamada “Erciyes yanardağı 800 yıl önce patladı. Böyle bir tehlike yok.
Büyük kız küçük dağ, küçük kardeş ise büyük, üzeri karlı bir dağ olmuş. İşte bu yüzden Erciyes Dağı hep karlıdır. Bu efsanenin bizim yaşımızda yani küçükken doğru olduğu söylenir; ama ben hep doğru olduğuna inanmışımdır. Kaynak: GÜNDÜZ AKTÜRKLER, İmran (2013).
Erciyes Volkanik Dağı'nın en az onlarca kez patladığı ve en son patlamanın Holosen başlarında olduğu yani günümüzden yaklaşık 800 yıl önce son defa patladığı yine bilim adamları tarafından yapılan çalışmalarla netlik kazanmıştır.
Erciyes'in patlaması için gerekli şartların oluşmadığını belirten Evsen, “Vatandaşların Erciyes'in patlamasıyla ilgili herhangi bir endişeye kapılmasına gerek yok. Erciyes'in patlamasını gerektirecek şartlar henüz gerçekleşmiş değil. Erciyes aktif bir volkanik dağdır. Ancak uykuda olan aktif bir volkanik dağ.
Girekol Tepe, Gölcük, Kars Platosu, Süphan Dağı.. Kenanoğlu, verilere göre Türkiye'de yaşanan son volkanik patlamanın 1855 yılında Tendürek Dağı'nda gerçekleştiğini, ondan 15 yıl önce 1840'ta Ağrı Dağı'nda gerçekleşen patlamada 1900 kişinin öldüğünün iddia edildiğini kaydetti.
(1474) Kayseri 1476'dan itibaren Karaman eyaletine bağlı bir sancak merkezi oldu. 1839 tarihinde Bozok Eyaletinde, 1867 tarihinde de bağımsız sancak merkezi olarak Osmanlı idari taksimatında yerini aldı.
İç Anadolu Bölgesi'nin birinci, Türkiye'nin 5. büyük dağı unvanına sahip olan Erciyes Dağı, hem kış turizmi, hem dağ tırmanışı, hem de yayla turizmi bakımından yılın her döneminde önemini korumakta ve ziyaretçi akınına uğramaktadır.
Karadağ, Karaman ilinde bulunan sönmüş volkanik bir dağ. Konya ilinin güneyinde Karaman ilinin kuzeyinde Konya ile Karaman arasına yer alır. Dağ Hotamış bataklığı ile Karaman ve Çumra ovaları arasındadır.
Kayseri ve çevresi Asur, Hitit, Pers, Roma, Bizans, Emevi ve Abbasilerden sonra XI. yüzyılda Türklerin eline geçmiştir. 1174 yılında ise Danişmentlilerden Anadolu Selçuklu Sultanı II. Kılıç Arslan'ın hâkimiyetine geçen şehir, XIII. yüzyılın sonlarına kadar en parlak devirlerini yaşamıştır.
Orta Anadolu illerimizden biri olan Kayseri ilinin 30 km güney batısında yer alan Erciyes Dağı, bu bölgenin en yüksek noktasıdır.
İlde yer alan göletler; Karakuyu, Efkere, Selkapanı, Zincidere, Şıhlı, Tekir, Kepiç, Darılı ve Paşalı göletleridir.
Türkiye Deprem riski haritasına göre Kayseri üçüncü derece riskli deprem bölgesinde yer alıyor.
Hendeklerde saptanan son depremin günümüzden yaklaşık 15.000 yıl önce, bir önceki depremin (penultimate event) günümüzden yaklaşık 17.000 yıl önce ve en eski depremin ise günümüzden yaklaşık 22.500 yıl önce meydana geldiği ve Erciyes Fayı'nın düzenli olmayan bir deprem tekrarlanma periyoduna sahip olduğu yorumlanmıştır ...
Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, Kayseri'yle ilgili korkuya gerek olmadığını söyledi. Kayseri'nin deprem riski açısından en kötü senaryoyu atlattığını belirten Evsen, kente en yakın fay hattının Ecemiş fayı olduğunu ve üreteceği depremin ise 6 büyüklüğünde gerçekleşebileceğini kaydetti.
erciyes dağı faaliyetini 800 yıl önce durdurmuş pasif bir volkanik dağdır. etkilenme ihtimali yoktur.
Son olarak ise yaklaşık 2 veya 2,5 milyon yıl önce faaliyete geçtiği bilinen volkanik dağ böylelikle bölgedeki Yılanlı Dağ, Ali Dağı ve Beşparmak dağlarını meydana getirmiştir. Bu dönemden sonra ise Erciyes buzul dönemine girmiş ve tamamen buzul tabakaları ile kaplanmıştır.
MİLATTAN ÖNCE 6600 YILINDA PATLAMA OLDU
Prof. Dr. Yılmaz, Hasan Dağı'nda en son milattan önce 6600 yılında volkanik patlama yaşandığını belirterek, ''O zamandan beri olmamış. Ama Dünya Volkanoloji Birliği (IAVCEI), burayı aktif volkan olarak kabul ediyor.
Toros orojenez kuşağı ile İç Anadolu masifleri arasındaki alanda, püskürmelerle ortaya çıkan kuzeydoğu-güneybatı doğrultulu dağların en önemlisi olan Erciyes, özellikle pontiyen, pliyosen ve pleistosendeki yanardağ püskürmeleri sonucu bir stratovolkan (tabakalı volkan) olarak yükselmiştir.
Erciyes Dağı 3917 metre yüksekliği ile İç Anadolu Bölgesi'nin en yüksek, Türkiye'nin ise beşinci yüksek dağıdır.
Ağrı Dağı (Ermenice: Արարատ, Ararat ya da Մասիս, Masis; Kürtçe: Çiyayê Agirî; Selçuklular döneminde: Eğri Dağ), 5.137 metrelik rakımıyla, Türkiye'nin en yüksek dağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri