Patlıcanları yıkayalım sonra pijama şeklinde soyup ortadan ikiye yaralım ve arim daire şeklinde kesip sofra bezine yayalım, zaten hemen kuruyor. Patlıcanları incecik doğramayın, çok kuruyor bişeye yaramıyor.
Gaziantep'te patlıcanlar kurutulmaya hazırlanırken önce çekirdeklerinden ayrıştırılır ve iplere dizilerek bol miktarda güneş alan çatılarda, teraslarda veya balkonlarda kurutulmaya bırakılır. Bu şartlarda ortalama 10 veya 12 gün içinde kurumuş olurlar. Gölgede ise bu süre 3 haftaya kadar uzayabilir.
Patlıcan kuruturken rüzgârın da en az güneş kadar etkili olduğunu unutmayın. Eğer hava güneşli değilse havanın rüzgârlı olmasına dikkat edin. Aynı zamanda güneşsiz olan rüzgâr etkisi sayesinde patlıcanların kararmadan kurumasını da sağlayabileceğinizi unutmayın.
Sudan çıkarınca iyice kurutun. Daha sonra güneş alan bir yere temiz bir bez serin ve patlıcanları da bu bezin üzerine serpin. 7-10 gün arasında kavurmalık patlıcanlarınız kuruyacaktır.
Patlıcanların içerisine tuz döküp sallayalım. Tuzlanan patlıcanlar çift kat ipliğe arkalarından ağzı aşağıya gelecek şekilde asılır. İpliğin bittiği yere biber bağlayalım ki ipe geçirilen patlıcanlar kaçmasın. Balkon demirine, pencere kenarına astığınız patlıcanlar 1 hafta – 10 günde kurur.
İlgili 23 soru bulundu
Limonlu ve tuzlu suda bekletmek de patlıcanın kararmasını önleyen bir diğer yöntemdir.
Patlıcanları oyduktan sonra kapalı taraflarından yani bir boş bir bardak gibi düşünün bardağın dibinden pamuklu bir ip ve iğne ile geçirin ve ipe dizin çok güneş alan hafif rüzgarlı bir yerde kurutun. İp dizerken birbirine temas etmemesini sağlayın.
Taze patlıcanlarınız güzelce yukadıktan sonra dilediğiniz boyutlarda dilimleyerek tuzlu suda bekletin. Acı suyu çıkan patlıcanları güzelce kurutun. Temiz bir bezin üzerine serip güneş alan bir yere koyun. Kurumaya bırakın.
Haşlayarak ya da blanşe ederek saklamak patlıcanın muhafazasını uzatacak bir diğer yöntemdir. Patlıcanı sıcak suda şoklayarak haşlayabilirsiniz. Kaynar suda yumuşayana kadar haşladıktan sonra buz dolu kaba alarak şokladığınız patlıcanları porsiyonlayın.
"Kurutulmuş sebzeler nasıl saklanır?" diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Bu noktada özenle kuruttuğunuz sebzeleri; ipe dizili şekilde buzdolabının derin dondurucu bölümünde, konserve yapılarak ya da ufalanıp kavanozlara doldurularak güvenle saklanabilir.
Patlıcan, salatalık ve biber kurutmak isteyen ailelerin, sebzelerin en ucuz ay olduğu ağustosu tercih ettiklerini kaydeden Tunçkaya, "Alınan sebzelerin içleri komşularla işbirliği yapılarak oyulur. Oyulduktan sonra ipe dizilerek güneşe bırakılır.
Geniş bir tencereye en alta biberleri onun üzerine patlıcanları ve en üste de domatesleri koyun kapağını kapatın. Orta ateşte patlıcanlar yumuşayana dek pişirin. Ara ara karıştırın. Çok pişirmeyin dondurucudan çıktığında da tekrar pişeceği için biraz diri kalması önemli.
Alacalı soyuyoruz, ortasına bıçakla çizik atıyoruz ve patlıcanın sapını koparıp kestiğimiz yerlere koyuyoruz ki kuruyunca ortası açık kalsın. İpe saplıyoruz ve güneşte kurutuyoruz. Hem sağlıklı hem de çok lezzetli oluyor arkadaşlar tavsiye ederim.
Kuru sebzeleri haşlıyoruz önce süzgeç içerisine sonra havlu kağıt üzerine alıyoruz suyunu süzdürüyoruz. ***Soğuk suya tutmayın çünkü haşlanmış kuru patlıcanı soğuk suya tutarsanız sertleşir. Fazla suyunu aldığımız sebzelerimizi yağda kızartıyoruz. Fazlalık yağını havlu kağıtla alıp servis tabağına alıyoruz.
Kurutulmuş patlıcan, taze ürünün uygun şartlarda gerekli ön işlemlerden geçirilerek kurutulması ile üretilmiştir. Kurutma sonucunda kurutulan üründeki suyun buharlaşması ile ürünün özü kalır ve doğal kuru patlıcan içindeki besin değerleri , vitaminler, etken maddeler, taze doğal haline oranla çok yükselir.
Karnıyarıklık patlıcanlar piştikten sonra fırından çıkartıp, soğumaya bırakın. Soğuyan kışlık patlıcanları buzdolabı poşetine güzelce yerleştirin. Ardından poşetin havasını alıp, düğümleyin. Hazırladığınız kışlık karnıyarık patlıcanları derin dondurucuda aylarca saklayabilirsiniz.
Patlıcan Ne Kadar Süre Dayanır? Taze patlıcan oda sıcaklığında yaklaşık 2-3 gün dayanır. Patlıcanların raf ömrü çok kısadır ve 2-3 gün sonra bozulmaya başlar.
Patlıcanları közledikten sonra kabuklarını soyun. Soğuduktan sonra buzdolabı poşetine koyun ve ağzını bağlayın. Poşetin ağzını bağlayıp buzdolabında saklayabilirsiniz.
Patlıcanları közleyip soyup doğrayalım bir kenara alalım. Ardından yemeklik doğranmış soğan ve sarımsağı sıvı yağ ile tavaya alalım 2 – 3 dakika orta ateşte kavuralım. Ardından doğranmış kapya biberleri de ekleyelim 2 – 3 dakika daha kavuralım. Patlıcanları , tuzu , karabiberi de ekleyip karıştırıp ocaktan alalım.
Kuru patlıcanları bir tencerenin içerisine alıyoruz ve tuzlu su ekleyip yaklaşık 10 dakika haşlıyoruz.
Patlıcanları yıkayın ve kurulayıp çatal yardımıyla üzerine delikler açın. Patlıcanları fırın tepsisine dizin. 200 dereceye ayarlamış olduğunuz fırının orta bölümüne tepsiyi yerleştirin ve 15.dakikada patlıcanları çevirin. Toplamda 35 dakika kadar patlıcanları közleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri