Kayseri Kalesi'ne ait ilk bilgiye M.S. 3 yüzyılda İmparator Gordianus dönemindeki sikkelerde rastlanmaktadır. Romalılar'dan başlayarak Bizanslılar, Danişmentliler, Selçuklular, Dulkadiroğulları, Karamaoğulları ve Osmanlılar Kayseri Kalesi'nin iç ve dış surlarını tamir ve tadil etmişlerdir.
Kale bir krala ait olabileceği gibi, toprak sahibi bir lorda, şövalyeye ve hatta varlıklı bir bayana, kraliçeye ya da kontese de ait olabilirdi.
Coğrafi ve stratejik konumu nedeniyle tarihin her döneminde önemini koruyan Kayseri, bu nedenle çeşitli saldırı ve işgallere maruz kalmıştır. Kayseri Kalesi, bu saldırılara ve işgallere karşı tedbir almak amacıyla inşa edilen şehirdeki en önemli yapıdır.
Kale kuzeyden güneye 800 metre, doğudan batıya 200 metre uzunluğundadır. 19 adet burcu bulunmaktadır. Bu burçların altından devriye yolu geçmektedir. İç kalenin biri kuzey doğusunda, diğeri de Kazancılar Çarşısına bakan güney batısında olmak üzere iki adet kapısı bulunmaktadır.
Kale ya da kermen, düşmanın gelişinin beklendiği yollar üzerine, stratejik öneme sahip olan şehirlere, geçit ve dar boğazlara savunma amaçlı olarak inşa edilen ordusal yapı.
İlgili 21 soru bulundu
Malbork Kalesi, yüzey alanı ile dünyanın en büyük kalesidir. Malbork, Prusya'da Haçlı Katolik Alman tarikatı olan Töton Şövalyeleri tarafından Ordensburg kalesi biçimde inşa edilmiştir. Etrafında gelişen kasaba da Marienburg ismini almıştır.
Kale içerisinde üç önemli yapı bulunur. Bunlar muhafız binası, şapel ve baş kuledir.
Romalılardan Karamanoğullarına kadar çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan, 23 bin 500 metrekarelik alanıyla Türkiye'nin en büyük kaleleri arasında yer alan Mersin'deki Mamure Kalesi, görkemli yapısıyla ilgi odağı oluyor.
Dünyanın en büyük kalesi olan Polonya'daki Malbork Kalesi'nin tarihi 13. yüzyıla dayanıyor. Yapımı 132 yıl süren ve 30 milyon tuğladan oluşan kale Buckingham Palace'ın iki katı boyutlarında. Dünyanın en büyük kalesi olan Polonya'daki Malbork Kalesi UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor.
2013 yılında kale içerisinde bulunan 1983-86 yılları arasında yapılmış olan betonarme yapı yıkılmıştır. 2014 yılında kale içerisinde Kayseri Arkeoloji Müzesi yapım işine başlanılmıştır. 2014 yılında başlayan müze yapım çalışmaları 2018 yılında sonlanmıştır. 2019 yılında ise Kayseri Arkeoloji Müzesi yapıya taşınmıştır.
Şehrin en eski adı olan Mazaka, Roma devrine kadar devam etmiş; Roma devrinde şehre imparator şehri anlamında Kaisareia adı verilmiş; bu isim Araplarca Kaysariya şeklinde kullanılmıştır.
Rakımı 1.071 m ve 16.975 km² yüzölçümü olan Kayseri, İç Anadolu'nun güney bölümü ile Toros Dağlarının birbirine yaklaştığı bir yerde Orta Kızılırmak bölümünde yer alır. 37 derece 45 dakika ile 38 derece 18 dakika kuzey enlemleri ve 34 derece 56 dakika ile 36 derece 58 dakika doğu boylamları arasında bulunmaktadır.
İç kale, bir kentin tahkim edilmiş çekirdek kısmıdır. Tahkimatın dış bölümleri düşman eline geçtiğinde insanlar buraya sığınırdı. Önceleri ahmedek adıyla bilinirdi.
Sözlükte “dedi, söyledi” anlamına gelen kāle kelimesi terim olarak râvinin hadisi hocasından semâ, kıraat, münâvele, icâzet, vicâde gibi tahammül yollarından biriyle aldığını ifade eder ve “kāle fülân, kāle lî fülân, kāle lenâ fülân” şeklinde kullanılır.
Kapı veya köprüyü koruyan kuleye siperli kale önü veya “hisarpeçe” denir. Bazı kalelerde dışarıda dış duvar veya yine hisarpeçe adı verilen koruyucu alçak bir duvar daha vardır.
Türkiye'de seramik sektörünün kuruluşuna ve gelişimine öncülük eden Kaleseramik; Kale Grubu'nun Kurucusu ve Onursal Başkanı Merhum İbrahim Bodur tarafından 1956 yılında kuruldu. 1957 yılında da Türkiye'nin ilk seramik karo üreticisi olarak Çanakkale Seramik Fabrikaları'nın temeli atıldı.
Niksar ilçe merkezinde, Çanakçı çayının oluşturduğu vadinin kuzeyindeki tepede yer alan Niksar kalesi, ilk defa Roma döneminde kurulmuş, Bizans döneminde büyütülmüş, İslami çağlarda da tahkim edilmiştir İlçe merkezine hakim konumundaki Türkiye'nin ikinci büyük kalesinde; medrese, iki hamam, iki mescit, kilise ve ...
Arkeologlar, Sibirya'nın Ob Nehri bölgesindeki dünyanın en eski örneği olabilecek 8.000 yıllık bir kaleyi gün yüzüne çıkardı. Bir nehrin kıyısında yer alan yerleşim, avcı-toplayıcı toplumların erken insan çabalarının bir kanıtı olarak ortaya çıkıyor.
Kapadokya ve kale denince akla gelen ilk isim Uçhisar Kalesi oluyor. Uçhisar Kalesi bulunduğu bölgenin en yüksek tepesidir. Kapadokya'nın neredeyse her yerinden görülen en büyük ve en güzel peribacası olan bu yere mutlaka gelmelisiniz.
Bolu İli, Mudurnu İlçesi, Çevreli Köyü, Cinler Tepesi Mevkiinde, Mudurnu Adapazarı karayoluna hakim konumda ağaçlık bir tepe üzerinde yer almaktadır.
Mersin'in 60 km. güneybatısında, Kızkalesi Beldesi'nde yer almaktadır. Herodotos'a göre kent,Korykos (Gorgos?) adında Kıbrıslı bir prens tarafından kurulmuştur.
Şahmaran Efsanesi:
Adana-Ceyhan arasındaki Yılankale'nin de adı Şahmaran efsanesine karışmıştır. Söylentiye göre Yılankale'de çok yılan yaşarmış.Yılanlar sütle beslenirmiş. Günün birinde sütsüz kalacaklar ve kaleden çıkıp Misis'e inerek orada yaşayanları sokacaklarmış.
Nitekim Seyahatname' de de kale içinde çok sayıda, hatta sürüler halinde yılanların olduğundan, yılan ısırmasından helak olan kişilerden ve boynuzlu, ensesi tüylü bir yılanın varlığından söz edilir. Bir başka rivayete göre ise kalenin içi sütle beslenen yılanlarla doludur.
Yılan Kalesi Adana'nın 40 km. doğusunda, Ceyhan'a 13 km. mesafede ve Ceyhan Nehri kenarında önemli bir kaledir. Bizans döneminde (Doğu Roma İmparatorluğu) Çukurova Ovası'nda bir tepe üzerine inşa edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri