1717 Kayseri depremi VIII şiddetinde orta büyüklükte bir depremdir. Bu depremde özellikle Erkilet, Molu, Güneşli ve Kayseri il merkezi ağır hasar görmüş ve çok sayıda can kaybı vermiştir. Bu depremde Kayseri il merkezindeki tarihi Ulu Cami ağır hasar görmüştür.
Kaynak ara: "1940 Kayseri depremi" – haber · gazete · kitap · akademik · JSTOR Bu madde Kasım 2023 tarihinden bu yana işaretli olarak durmaktadır. 1940 Kayseri depremi, 21 Şubat 1940 tarihinde Kayseri'nin Develi ilçesinde meydana gelen deprem. Büyüklüğü AFAD VE KOERI tarafından 5.4 Mw olarak ölçülmüştür.
Şunun altını defaatle çizmek isterim ki Kayseri'yi tehdit eden faylar, Kuzey Anadolu Fayı ve Doğu Anadolu Fayı gibi çok büyük depremler oluşturma potansiyeline sahip değildir.
Bu yayınlanmış rapora göre her iki depreme de Kayseri 6 şiddet ölçeğine göre hissetmiş oldu. Altı şiddet ölçeğinin rehber ya da mal müdür karşılığı 5.1 olarak gerçekleşmektedir. İki depremi Kayseri'miz 5.1 olarak yaşamış oldu. ' ifadelerini kullandı.
AFAD'dan son dakika deprem açıklaması geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) sitesinde yer alan bilgiye göre, Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde 4 büyüklüğünde deprem oldu. Saat 09.05'te meydana gelen deprem 18,98 kilometre derinlikte gerçekleşti.
İlgili 35 soru bulundu
Kayseri'de saat 05.28'de merkez üssü Hacılar ilçesi olarak kaydedilen 4,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD'dan son dakika deprem açıklaması geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre; Kayseri'nin Hacılar ilçesinde, saat 05.28'de, 4,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
4.7 büyüklüğündeki sarsıntı, yerin 7.06 kilometre derinliğinde gerçekleşti.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 09.05'te merkez üssü Yahyalı olan 4 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.
Kayseri. Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem Kayseri, Sivas, Nevşehir ve Niğde'de de hissedildi. Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, kentte şu ana kadar mal ve can kaybı ihbarı gelmediğini bildirdi.
Halk arasında da paniğe yol açtığı belirtilen “Kayseri'de büyük deprem bekleniyor” söylentilerine ünlü Jeoloji Mühendisi Dr. Ramazan Demirtaş konuya ilişkin açıklama yaptı. Demirtaş Ecemiş Fayı ile ilgili yapılan birçok açıklamanın gerçeği yansıtmadığını söyledi. Konuyla ilgili yanlış bilgiler verildiğini kaydetti.
Bu sabah (24/03/2023) 03.39 da yerin 5 km derinliğinde 4. 7 büyüklüğünde yeni bir artçı deprem olmuştur. Kayseri'de de hissedilen depremde Savrun fayı kırılmış olup Kayseri için herhangi bir tehlikesi yoktur.” İfadelerini kullandı.
Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, Kayseri'de dün sabah saatlerinde meydana gelen 4.8'lik depremi değerlendirerek, “Gerçekleşen 4.8 büyüklüğündeki deprem tipik, tekil ve Ecemiş fayına bağlı olarak gerçekleşen, bizim için gayet normal niteliği olan bir depremdir. Dolayısıyla bizim için anormal bir durum yok” dedi.
KAYSERİ DEPREM BÖLGESİ Mİ? MTA'nın diri fay haritasına göre; Kayseri bölgesine yakın olan Erciyes Fayı ve Erkilet Fay Zonu bulunmaktadır. Kayseri il merkezi kuzeybatısından ve güneydoğusundan geçen fay hatlarıyla sınırlanmıştır. Kayseri, Türkiye deprem haritasına göre üçüncü derece riskli bölgeler arasında yer alıyor.
VIII şiddetindeki 1835 depreminde ise Akçakaya, Talas, Aydınlar, Mimarsinan, Bahçeli, Yeşilyurt, Gezibağları, Gömeç, Kayseri il merkezi dahil birçok yerleşim alanı ağır hasar görmüştür. Bu deprem sırasındaki toplam can kaybının ise 600 ile 1064 arasında olduğu rapor edilmiştir.
Kahramanmaraş Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğündeki deprem Kayseri'de de hissedildi.
Kayseri ili, “Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası”na göre 3. Derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Kayseri ili ve çevresinde 1881-1986 yılları arasında meydana gelen Akpınar Depremi (6,6 şiddetinde) ve Sarıkaya depremi (6,2 şiddetinde) bölgede görülen en önemli depremleri oluşturmaktadır.
AFAD'ın açıklamasında, "7,7 büyüklüğündeki ilk depremin etkili olduğu süre 65, ikinci depremin etkili olduğu süre 45 saniye. İki depremle bölge yaklaşık 2 dakika boyunca çok ciddi şekilde sarsıldı." denildi.
Ecemiş Fayı, Orta Anadolu'nun en önemli neotektonik unsurlarından biri olup sol yanal atımlı bir Eosen yaşlı faydır. Kuzeyde Erciyes Dağı'ndan güneydeki Mersin'e kadar 300 km uzanır. Tarihte bu fayın üzerinde büyük depremler gerçekleşmiştir. Örneğin 1717 ve 1835 Kayseri depremleri.
Türkiye Deprem riski haritasına göre Kayseri üçüncü derece riskli deprem bölgesinde yer alıyor.
NACİ GÖRÜR DEPREM AÇIKLAMASI NEDİR? Kahramanmaraş depremlerinin her şeyi etkilediğini, fayların stres alanını değiştirdiğini söyleyen Prof. Dr. Naci Görür, "Deprem beklentim değişti" diyerek, Kayseri'ye dikkat çekti.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde Melikgazi, Kocasinan, Talas ve Yeşilhisar ilçe merkezleri ile yine Kayseri'ye bağlı eski köy/belde niteliğine sahip 18 mahallesi doğrudan fay zonu üstüne oturmaktadır.
Ecemiş Fayı'nın son 35 bin yıl içerisinde hareket halinde olduğunu ve dolayısıyla uzmanlar tarafından aktif bir fay olduğunu belirtilmektedir. Ayrıca yine konunun uzmanları tarafından bölgede büyüklüğü 6,5 veya daha büyük olan ve yüzey kırığı oluşturabilecek en az üç depremin olduğu öne sürülmektedir.
Adana'nın Saimbeyli ilçesi Topallar Mahallesi'nde saat 07:48'de yerin 5 km derinliğinde 4.1 M büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Bu büyüklükteki deprem Kayseri'deki fayları etkilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri