14. ve 15. yy'larda Bergama büyük gelişim göstermiş, önemli yapılar inşa edilmiş, şehir Bakırçay Ovası'na doğru genişlemiştir. Kent, 1868 yılına kadar Balıkesir Sancağına, 1868 yılında Manisa Eyaleti'ne ve 1890 yılında da İzmir İli'ne bağlanmıştır.
İzmir'in kuzeyinde, Bakırçay Havzası'nda yer alan Bergama, uygarlık tarihinin en önemli yerleşim alanlarından biri olup Antik Pergamon kenti üzerine kurulmuştur. Bölgenin tarihi, Tunç Çağı'na kadar gitse de Pergamon Antik Kenti'nin kurulduğu kalenin tepesindeki en erken buluntular MÖ 7 ila 6'ncı yüzyıllara aittir.
Antiochos'u yenerek Apameia Anlaşmasıyla (M.Ö. 188) Bergama Krallığı'nın sınırları Marmara Denizi kıyısından Akdeniz'e kadar uzanan ve Antalya'yı da içine alan genişçe bir coğrafyaya kadar yayılmıştır. Böylece siyasi açıdan en güçlü dönemini yaşayan Bergama Krallığı bilime, sanata ve kültüre yönelmiştir.
Bergama, İzmir`in kuzeyinde, Bakırçay Havzasında yer alır. Doğuda Kınık, batıda Dikili, güneyde Aliağa, kuzeyde ise Balıkesir ve Manisa illeri ile çevrilidir. İl merkezine uzaklığı 107 km`dir. İlçenin yüzölçümü 1.720 km2`dir.
Tarihçe. Bergama ilçe merkezi, Helenistik dönemde Pergamon Krallığı'nın başkenti olan antik Pergamon kentinin yer aldığı yamaçta kuruludur. Pergamon Krallığı'nın kurulmasından önce küçük ölçüde ziraat ile uğraşan insanların toplandığı bir yer olan Pergamon'un bilinen en eski tarihinin MÖ 3. bin yıl olduğu kabul edilir.
İlgili 44 soru bulundu
1300 yılların başında Bergama'da Menteşeoğulları ile birlikte Türk Dönemi başlamıştır. Menteşeoğullarını Karesi Beyliği takip etmiş, 1333 yılında kentin sultanı Yahşi Bey olmuştur.
M.Ö. 301 yılında Pergamon yöresini ele geçiren Makedonyalı Komutan Lysimachos krallığını ilan etmiş ve ganimetini Kale'de tutması için Philetairos adlı subayı görevlendirmiştir. M.Ö. 282 yılında isyan çıkaran Philetairos yönetime el koymuş ve yaklaşık 150 yıl sürecek olan Bergama Krallığı'nın temelleri atılmıştır.
Bergama güzellik ılıcalarıyla, meşhur Kozak yaylasıyla, plajlarıyla ünlü Ayvalık ilçesi bağlantısıyla, gelişmiş dokumacılığı ve kilimciliğiyle ünlü bir ilçedir.
Parşömen kağıdının adı ise bu kağıdı papirüsün yerine kullanan Bergamalılardan gelir. Pergamon antik kentinin ilk izleri ise M.Ö. 7.-6. yüzyıllara kadar gitmektedir. Kent zamanla Persler, Büyük İskender, Bergama Krallığı, Roma, Menteşeoğulları, Karesi Beyliği ve 1345'te Osmanlılar egemen olmuştur.
Bergama adı, antik dönemdeki Pergamon isminden gelmektedir. İlk çağda muhteşem abideleriyle büyük bir şehir ve aynı adı taşıyan krallığın merkezi olmasının yanı sıra, Ortaçağın önemli stratejik mevkii, Karesioğulları'nın ikinci başkenti ve son olarak Osmanlı İmparatorluğu'nun önemli merkezlerindendir.
Parşömen, üzerine yazı yazmak veya resim yapmak için kullanılan özel hazırlanmış hayvan derisidir. Parşömen ismi Bergama'dan gelmektedir ve Bergama Kağıdı anlamında Latince Charta Pergamena'dan türemiş ve bütün dillere de buradan geçmiştir.
Pergamon kazılarını başlatacak Alman vatandaşı Human/Hofman'ın Bergama'ya gelmesi ise Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılan, şehirlerarası yol çalışmalarını yürütmesi nedeniyle olmuştur. Alman yol mühendisi olan Humann, 1865 yılında Bergama'ya gelerek yol çalışmalarına başlamıştır.
Pergamon (Grekçe: Πέργαμον), günümüzde İzmir iline bağlı Bergama ilçesinin merkezinin yerinde kurulu antik kentin adıdır. Pergamon, eski çağlarda Misya bölgesinin önemli merkezlerinden biriydi. MÖ 282-133 arasında da Pergamon Krallığı'nın başkentiydi.
Pergamon adı ise, Helenleşmenin başlamasıyla dönüşen bir kelimedir. Bugün Bergama adı aslında ilk kullanılışı olan Pargauma'ya daha çok benzer. Bir de bazen Bergama adının Parşömen kelimesinden geldiği söylenir ama tam tersine parşömen aslında Bergama'dan gelir.
Eumenes adıyla Kral ilan etmiş, Roma'ya karşı isyan etmiştir. Son olarak MÖ 129'da Romalılara yenilmiş ve esir düşmüştür. Bundan sonra bu krallık Roma Asya eyaleti olmuştur.
Pergamon antik kentinin kurulduğu Bakırçay havzasında, prehistorik dönemlere kadar uzanan yerleşim izleri, Pergamon'un kurulduğu tepe'de M.Ö 7.-6.ve 5.yy. işaret eder.
Helenistik Dönemden günümüze erişmiş tek başkent olan ve Helenistik, Roma, Doğu Roma ve Osmanlı Dönemlerine ait katmanları içerisinde barındıran Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı UNESCO Dünya Miras Listesine 2014 yılında dahil edilmiştir.
Eski zamanlarda kale farklı amaçlarla kullanılıyordu. Şifa ve sağlık merkezi olarak kullanılan yapılar arasında yer alıyor. Farklı tedavi yöntemlerinin uygulandığı bir yapıdır. Farklı tarzda uyutucu ilaçların kullanıldığı ilk sağlık merkezidir.
Bergama, İzmir'in bir ilçesi. İlçenin güneyinde Aliağa, doğusunda Kınık ve Manisa ili, kuzeyinde Balıkesir ili, batısında Dikili, güneybatısında Ege Denizi bulunuyor. Bergama'nın denize kıyısı yok.
Bergama'ya geldiğinizde mutlaka denemeniz gereken diğer lezzetler arasında; Bergama köftesi, karanfilli leblebi, balık köftesi, kabak çiçeği dolması, tulum peyniri, subye yumurtası ve tarihi Bergama (Arasta) Çarşısı'nın ünlü karadut suyu yer almaktadır.
114'ü Eski Köy Yerleşimi, 5'i Belde Ve 18'i Merkez Olmak Üzere Toplam 137 Mahallesi İle Türkiye'nin En Çok Yerleşim Yerlerine Sahip İlçeleri Arasında İlk Başlarda Yer Alan Bergama'da Geniş Katılımlı Muhtarlar Toplantısı Yapıldı
Bergama Baskını, Yunan ordusunun Türk-Yunan Savaşı esnasında yaptığı bir baskındır. Yunan ordusu Mayıs 1919'da İzmir'e çıkmasından beri Ege Bölgesi'ndeki şehirleri işgal etmeye devam ediyordu. Yunan kuvvetlerinin 10 Haziran 1919'da Reşadiye'ye (Zeytindağ) ulaştığı haberi gelince sırada Bergama'nın olduğu anlaşılmış.
Bergama'da mutlaka görülmesi gereken tarihi ve turistik yerler arasında ise; Bergama Akropol Örenyeri, Bergama Asklepion Örenyeri, Kızıl Kilise, Bergama Arkeoloji Müzesi, Bergamalı Kadri Eğitim Tarihi Müzesi, Hacı Hekim Hamamı ve Asklepieion yer almaktadır.
Büyük Selçuklu Devleti 1037 yılında kurulmuş olan bir devlettir. Büyük Selçuklu Devleti Orta Çağ'da kurulmuş olan Oğuz Türklerinin Kınık boyu tarafından kurulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri