Merkez ilçe ile birlikte 16 ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçeler; İl merkezinde Kocasinan ve Melikgazi ilçeleri, Akkışla, Bünyan, Develi, Felahiye, Hacılar, İncesu, Özvatan, Pınarbaşı, Talas, Sarıoğlan, Sarız, Tomarza,Yahyalı, Yeşilhisar'dır.
Kayseri'nin ilçeleri arasında; Bünyan , Akkışla, Develi, İncesu, Hacılar, Kocasinan, Melikgazi, Sarıoğlan, Pınarbaşı , Sarız, Yahyalı, Yeşilhisar , Tomarza, Talas, Felahiye ve Özvatan bulunmaktadır. İlçelerden komşu illere geçiş sağlanmaktadır. İlçeler farklı yapılardan oluşur.
Yapılan son nüfus sayımına göre Kayseri ilinin toplam nüfusu 1.434.357'dir. Kayseri ilimizin nüfusunun cinsiyet dağılımı %50,13 erkek ve %49,87 kadın nüfus şeklindedir. Nüfusu en kalabalık ilçesi Melikgazi, nüfusu en az ilçesi ise Özvatan ilçesidir.
Bugün ise Kayseri'nin; 16 ilçesi (Akkışla, Bünyan, Develi, Felahiye, Hacılar, İncesu, Kocasinan, Melikgazi, Özvatan, Pınarbaşı, Sarıoğlan, Sarız, Talas, Tomarza, Yahyalı ve Yeşilhisar), 68 belediyesi ve 406 köyü bulunmaktadır.
Şehrin en eski adı olan Mazaka, Roma devrine kadar devam etmiş; Roma devrinde şehre imparator şehri anlamında Kaisareia adı verilmiş; bu isim Araplarca Kaysariya şeklinde kullanılmıştır.
İlgili 24 soru bulundu
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verilerine göre, 2021 yılının başı itibariyle, Kayseri nüfusuna kayıtlı olan toplam kişi sayısı 1 milyon 494 bin 933. Bunun 984 bin 249'u Kayseri'de, 510 bin 684'ü başka illerde yaşıyor. Kayserilinin en fazla yaşadığı şehir ise İstanbul ile Ankara.
Kayseri'nin meşhur yemekleri arasında en başta gelen lezzet Kayseri mantısıdır. Pastırma, Pöç, Nevzine, Aside, Yağlama, Kurşun Aşı, Kayseri Tiridi, Çiriş Yemeği, Cıvıklı, Örgülü Pilav, Tahinli Yaprak Sarması, Çemenli Ekmek, Kayseri Katmeri, Yoğurt tatlısı bunların arasında sayılmaktadır.
1911 yılında Kayseri'ye bağlı bir bucak iken, 1987 yılında 3392 Sayılı Kanunla ilçe olmuştur. İlçeye bağlı 1 Merkez Belediyesi ve 12 köy varken 30 Mart 2014 tarihinde yapılan yerel seçimlerden sonra 12 köyümüzde mahalleye dönüşmüş olup, ilçemizin toplam 33 mahallesi mevcuttur.
Doğu ve kuzeydoğusu Sivas, kuzeyi Yozgat, batısı Nevşehir, güneybatısı Niğde, güneyi ise Adana ve Kahramanmaraş illeri ile çevrilidir. 1929 yılında yapılan Haydarpaşa - Kars demiryolu idari sınırlarından geçmektedir.
Kayseri İlinin en büyük İlçelerinden biri olan Melikgazi İlçesi 14 Aralık 1988 tarihli ve 20019 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 3508 sayılı Kanun ile İl Merkezinden ayrılıp, İlçe olarak teşekkül etmiştir.
23.07.2004 tarih ve 25531 sayılı Resmi Gazete 'de yayınlanan 5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu gereğince Talas ilçesi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde merkez ilçe olmuş ve Cebir, Akçakaya, Çatakdere ve Yazılı köyleri mahalleye dönüşmüştür.
Erkilet, Kayseri ilinin Kocasinan ilçesine bağlı bir mahalledir.
Kayseri Cumhuriyet Meydanı, Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde bulunan meydandır.
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre İlimizin nüfusu 1.441.523'dür.
Doğu ve kuzeydoğusu Sivas, kuzeyi Yozgat, batısı Nevşehir, güneybatısı Niğde, güneyi ise Adana ve Kahramanmaraş illeri ile çevrilidir. İlin yüzölçümü 17.109 km²'dir.
Kayseri'de güveçte pişirilen Pöç oldukça sevilmektedir. Kayseri'nin diğer meşhur lezzetleri: Yağ Mantısı, Kurşun Aşı, Kayseri Tiridi, Çiriş Yemeği, Cıvıklı, Örgülü Pilav, Tahinli Yaprak Sarması, Kayseri Katmeri, Kayseri Pastırması, Kayseri Sucuğu, Bamya Çorbası.
Kayseri'nin meşhur tatlısı nevzine, orijinalinde 3 çeşit yağın karışımıyla yapılan çok lezzetli bir tatlıdır.
Modern tarım tekniklerinin uygulandığı İlimizde, ağırlıklı olarak, buğday, arpa, şekerpancarı, çerezlik ayçiçeği, çerezlik kabak, patates, baklagiller, yem bitkileri, elma, üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır. Kayseri'de 2022 yılında üretim bakımından en fazla üretilen tarla ürünü 1.044.649 ton ile şekerpancarıdır.
Kayseri ilindeki başlıca sanayi kuruluşları un, unlu ürünler, şeker, süt, et ürünleri, meyve suyu, konserve, yem, dokuma, deri, traktör takım tezgâhları, makine, metal eşya, mukavva, orman ürünleri, kablo, boru, plastik, tuğla, kiremit fabrikaları ile ordu için pil ve batarya üreten fabrikalardır.
Kayseri'den alabileceğiniz hediyelik eşyalar şunlardır:Soğanlı bez bebekleri, Bünyan halısı, Yahyalı halısı, Pastırma, Mantı, Kayseri maketleri, sedef ürünleri ve gilaburu meyvesi.
Kayseri'de Sivaslıların dışında Yozgatlılar ve Nevşehirlilerin de fazlalığı dikkat çekiyor. Kentte 48 bin 531 Yozgatlı ve 28 bin 3 Nevşehirli bulunurken bunları sırasıyla 18 bin 690 ile Kahramanmaraşlılar, 17 bin 542 ile Ağrılılar, 14 bin 077 ile Adanalılar takip etti.
Kayseri ve çevresi Asur, Hitit, Pers, Roma, Bizans, Emevi ve Abbasilerden sonra XI. yüzyılda Türklerin eline geçmiştir. 1174 yılında ise Danişmentlilerden Anadolu Selçuklu Sultanı II. Kılıç Arslan'ın hâkimiyetine geçen şehir, XIII. yüzyılın sonlarına kadar en parlak devirlerini yaşamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri