Boyayı incelterek oluşmuş hafif çizikleri ve lekeleri kapatabilir. Ancak pasta aynı zamanda aracın boya rengini de matlaştırır. Pasta yapılan yüzeye cila yapılmaz ise o bölgeye pasta yapıldığı çok net anlaşılır. Bu nedenle cila pasta uygulamasının olmazsa olmazıdır.
Doğru ürün, ekipman ve tekniklerle yapılan pasta cila ekspertizde çıkmaz. Pasta ile çizik giderme işlemi boyada değil ama vernik tabakasında incelmeye sebep olur. Ancak bu aşındırma ile gerçekleşen incelmenin boyutu mikron seviyelerindedir.
Pasta Cila Ne Kadar Dayanır? Pasta işlemi genellikle 2 yılda bir tekrar yaptırılabilir. Bu işlem 2 seneden daha kısa sürede tekrar ettirildiği zaman boya zarar görebilir. Cila ise genellikle 3 ay sonunda parlaklığını yitirir.
Cila ile ise boya kaplanıyor. Yukarıda ki soruya vereceğimiz cevap ise hayır. Yani eğer bu işlemler uzman kişiler tarafından yapılıyorsa, arabanın boyası zarar görmez.
Bunu anlamanızın en iyi yolu zaman içinde arabanızda artan matlaşmadır. Ayrıca kuş pisliği, reçine, asit yağmuru, demir tozu gibi etkenlerle karşılaştıkça uzun dönemde yüzeyde meydana gelen sararma, gözenekleşme, derin izler, pütürlü tabaka oluşumu gibi fiziksel ve kimyasal değişimlerle de ibunu anlamak mümkün.
İlgili 34 soru bulundu
Değişen parçalarda boya kalınlığı farklı olabilir. Değişen parça tekrar boyandığı için zamanla verniklerde kalkma veya boya akıntıları, boya tozları mevcut olur. bunlar sizin de gözle çok rahat anlayabileceğiniz şekilde belirgindir.
Bir aracın yüzeyinde seramik kaplama olup olmadığını öğrenmek için araç ile gezintiye çıkılmalıdır. Kullanım esnasında araca su püskürtüldüğünde aracın hızı arttıkça su boncukları araçtan akacak ve akarsuda toplanacaktır.
Özellikle uzun süre güneş ışınının altında kalan araçlarda, sıcak bölgelerde görülen güneş yanıkları çok ciddi ve derin boyutlarda değilse pasta ve cila uygulaması yapılarak yanıklar giderilebilir. Pasta uygulaması ile yüzeyde yer alan hasarlı katmanı aşındırarak altta bulunan sağlam boya katmanı ortaya çıkarılır.
Eğer aracınızdaki çizik orta düzeyde derinse pasta cila yardımıyla çiziği ortadan kaldırabilirsiniz. Ancak çiziğin derinliği yüksekse öncelikle zımpara yardımıyla çizik yüzeyinin zımparalanması ve çiziğin etrafındaki boyanın derinliğinin çizikle dengelenmesi gerekmektedir.
Aşındırıcı oto pastaları ile yapılan uygulamalar vernik tabakasında mikron boyutlarında da olsa incelmeye sebep olduğu için çoğu kullanıcı pasta cila sonrasında arabanın boyalı çıkacağı gibi bir düşünceye sahiptir. Halbuki doğru ürün ve tekniklerle yapılan pasta cila arabayı boyalı göstermez.
Evet, pasta attıktan sonra araba yıkanır.
Pasta işleminden açığa çıkan bu tozlar araç yüzeyine yayılır. Hele bir de silikon içerikli bir pasta ise, bu pasta artıkları özellikle plastik ve kauçuk aksama yapışır ve temizlenmesi oldukça zordur.
Pasta cila yapılmazsa araçta zamanla oluşan çizikler nedeniyle kaporta yüzeyinde matlık ve boya renginde solukluk oluşur. Pasta arabadaki çizikleri gidermek, cila ise parlatmak ve koruma sağlamak için yapılır. Bu işlemler neticesinde verniğin matlaşan tabakası alınacağı için boyanın gerçek rengi ortaya çıkacaktır.
Derinliğin boyutuna göre zımpara veya doğrudan cila kullanmanız gerekebilir. Aracınızda oluşan çiziğin derinliği hafif ve düzeydeyse doğrudan pasta cila ile çiziği ortadan kaldırabilirsiniz. Eğer orta derece veya ağır bir çizik söz konusu ise öncelikli olarak zımpara ile çizik yüzeyinin zımparalanması gerekir.
Pasta cila ile renk tonu acilmaz.
Pasta, arabaların yüzeyindeki çizik ve asidik kusurların yok edilebilmesi için yapılan ilk uygulamadır. Bu uygulama ile boya üzerinde aşındırma yapılarak çiziklerin yok edilmesi amaçlanır. Bu aşındırma işleminde, yüzeydeki boya inceltilerek çiziklerle aynı seviyeye getirilir.
Eğer doğru malzeme ve doğru tekniklerle uygulama yapılırsa pasta cila aracın değerini düşürmez, aksine çiziksiz ve daha parlak bir görünüm sağlayarak aracın değerini yükseltir. Pasta cila işleminin aracı yıkamak gibi basit bir işlem olmadığını, bazı teknik bilgiler ve özel malzemeler gerektirdiğini belirtmek isteriz.
Stac Plastic Çizik Giderici Pasta, Cila, Nano Sünger Seti
Amatör kullanıcıların tercihi diyebileceğimiz bir ürün olması ve kolay kullanımı listemize birinci sırayı almasını sağlamaktadır. Klasik pasta işleminde sarf edilen eforun daha azı bir eforla aynı sonucu alabileceğimiz bir ürün.
Hakkını veren işçilikle, kaliteli bir pasta cila işlemi 6 – 12 saat sürer. Pasta cila işleminin süresi aracın büyüklüğüne, çiziklerin yoğunluğuna, kullanılan malzeme ve uygulamayı yapan kişinin uzmanlık seviyesi ve tecrübesine göre değişkenlik gösterir.
Beyaz Renkleri (Opak, Kar Beyazı)
Genellikle pek çok araç modelinde baz alınan modeller opak beyaz renktir. Bu renk için de ücret ödenmez. Bu boyalarda genellikle güneş yanığı oluşmaz.
Pasta ciladan sonra yağmur zarar vermez.
Aynı şekilde çizik giderme pastadan sonra cilaya geçerken de kaportanın kuru olması işlem performansını arttıracaktır. Kuru bir ortamda pasta cila yapıldıktan sonra aracın yıkanması veya yağmur altında ıslanmasının da herhangi bir zararı yoktur.
Islak yüzeye pasta cila yapılmaz.
Havanın yağışlı olması bir kriter değildir. Önemli olan işlemin yapıldığı ortam şartlarıdır. Hava yağmurlu da olsa işlem kapalı bir ortamda rahatlıkla yapılabilir.
Mağdur olmamak adına, ister şeffaf folyo kaplama olsun, ister araç renk değişimleri, seramik kaplama olsun bu tür kaplamaların olduğu araçları almadan önce bir daha düşünün. Oto ekspertiz servislerinde özel veya yetkili servislerde bu aracın boyasını görebilecek bir teknoloji yok.
Kalınlığına ve agresiflik seviyesine göre pasta boyayı değil ama verniği 1 ile 3 mikron arasında inceltir. Pastanın çizik giderme işlevi boya tabakasında değil, boyanın üzerinde bulunan vernik tabakasında gerçekleşir.
Seramik yapılmadan önce araca pasta cila yapılmalı ondan sonra seramik yapılmalı araç parlaklığını koruyabilsin. Tek kat yapılırsa araç sadece parlaklığı korur, 3-4 kat yapılırsa çiziklere karşı ve ufak taşların kaputa vs geldiğinde koruma sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri