Şehrin en eski adı olan Mazaka, Roma devrine kadar devam etmiş; Roma devrinde şehre imparator şehri anlamında Kaisareia adı verilmiş; bu isim Araplarca Kaysariya şeklinde kullanılmıştır.
Dünyanın en eski şehirleri arasında yer alan Kayseri'nin en eski adı Mazaka'dır, Roma devrine kadar bu isim devam etmiştir. Roma devrinde şehre imparator şehri anlamında Kaisareia adı verilmiştir. Bu isim Araplarca Kaysariya şeklinde kullanılmıştır.
Osmanlı Dönemi
(1474) Kayseri 1476'dan itibaren Karaman eyaletine bağlı bir sancak merkezi oldu. 1839 tarihinde Bozok Eyaletinde, 1867 tarihinde de bağımsız sancak merkezi olarak Osmanlı idari taksimatında yerini aldı.
Müslüman Türklerin hakimiyetinde Kayseri' nin eski halkı olan Rum ve Ermeniler' in birer mahallede toplandıkları, Çarşı, Pazar ve ticarette yavaş yavaş hakimiyetlerini kaybettikleri görülmüştür. Şehir, süratle yapılan Camii, Han, Medrese , Hamam ve Çeşmelerle kısa bir sürede tam bir Đslam Şehri kimliği kazanmıştır.
Kayseri, MÖ 4000 ile MS 2000 olmak üzere 6000 yıllık bir tarihe sahiptir. MÖ 2000 yıllarında Anadolu'ya gelen Hititler, Kayseri'ye 22 km uzaklıkta bulunan Kültepe (Kaniş) şehrini kurmuşlardır. Kültepe, Kayseri ovasının en büyük şehri ve Anadolu'nun en büyük höyüklerinden biridir.
İlgili 35 soru bulundu
Şehrin en eski adı olan Mazaka, Roma devrine kadar devam etmiş; Roma devrinde şehre imparator şehri anlamında Kaisareia adı verilmiş; bu isim Araplarca Kaysariya şeklinde kullanılmıştır.
Kayseri merkezli il, Türkiye'nin toplam nüfus bakımından en kalabalık 14., yüzölçümü olarak Türkiye'nin en büyük 8. ilidir.
Türk ve Müslüman Kayseri'nin kurucusu Melik Mehmet.
Aynı şekilde, Dâvûd el-Kayserî'nin Hanefi mezhebinden olduğunu belirtmek için isminin sonuna bazı kaynakların bazen “el- Hanefî” nisbetini de ekledikleri görülmektedir. Dâvûd el-Kayserî'nin isminin önüne eklenen lakablar da vardır.
Selçuklu Devleti'nden sonra Kayseri, Eretna beyliğinin hakimiyetine geçti. Eretna sülalesine son veren Kayseri Kadısı ve Vezir Kadı Burhaneddin Ahmet 1381 yılında kendi adıyla anılan devletini kurdu. Babası da Kayseri kadısı olan Burhaneddin ,kuvvetli şahsiyete sahip bir hükümdardı.
Roma döneminde ise şehre 'imparator şehri' anlamına gelen Kaisareia adı verilmiştir. Araplar, Kaisareia adını Kaysariya şeklinde kullanmışlar. Anadolu'yu fetheden Türkler, şehre Kayseriye adını vermişler ve bu ad, Cumhuriyet dönemiyle birlikte Kayseri şeklini almıştır.
Tarihi: Develi ilçesi orta çağlarda kurulmuş, Hititler, Romalılar, Bizanslılar, Ermeniler, Selçuklular ve Osmanlılar devrine ait pek çok kültürel zenginliğe sahiptir. Oğuz Boylarından "Develi" obasının buraya yerleşmesi ile bu ismi almıştır.
Kuruluş tarihi belli olmamakla beraber eldeki belgelere göre, 1804 yılında, göçebe olarak yaşayan Oğuzların Bayat Boyuna bağlı Kuzu güdenli aşireti tarafından kurulan Akkışla, 6360 sayılı Kanunla bu gün 14 mahallesi olan bir İlçe konumundadır.
Bunlardan biri İzzeddin Keykavus tarafından inşa ettirilen Yoğunburç , diğeri Alaeddin Keykubad tarafından yaptırılan Ok Burcu'dur. İç kale: Selçuklular, Karamanoğulları, Dulkadiroğulları ve Osmanlılar tarafından tamir edilerek günümüze kadar ulaşmıştır.
Kayseri'nin meşhur yemekleri arasında en başta gelen lezzet Kayseri mantısıdır. Pastırma, Pöç, Nevzine, Aside, Yağlama, Kurşun Aşı, Kayseri Tiridi, Çiriş Yemeği, Cıvıklı, Örgülü Pilav, Tahinli Yaprak Sarması, Çemenli Ekmek, Kayseri Katmeri, Yoğurt tatlısı bunların arasında sayılmaktadır.
Mahalle, 19. yüzyılın ikinci yarısında Koçgiri bölgesinden (Dersimden) göçen Alevi-Kürt aşiretler ile Türkmen Afşar aşiretinin yerleşimiyle kurulmuştur.
Kayseri Alevîleri
Kayseri genelinde toplamda 30-35 adet Alevî köyü vardır ve bunların büyük çoğunluğu Kars ve Ardahan civarından göçmüş olan Oğuz boyuna bağlı Türkler'dir.
Yüzyıl'da İslam ordularının bölgeye gelmesi sonucunda bu türbe yapılmıştır. Ehli keşif zatlar bu türbenin sahabe türbesi olduğunu belirtmişlerdir. Sahabe-i Kiram Hz. Türbesi Kayseri Melikgazi İlçe'sinde dir.
Melik Emir Gazi ya da Emir Gazi ya da Melik Gazi (ö. 1134), Danişmendliler'in üçüncü hükümdarıdır. Haçlı seferlerindeki mücadelesi ile tanınan Danişmend Beyi Gümüştekin Gazi'nin büyük oğludur.
Araplar'ın Roma ve Bizans imparatorları için kullandıkları unvan. Aslı Grekçe kaisar olan kelimenin Arapça'ya oldukça erken bir dönemde Ârâmîce yoluyla girdiği ileri sürülmektedir (Fraenkel, s. 278 vd.).
1067'de Selçuklu komutanı Afşin ile Türk hakimiyetine giren Kayseri; Selçuklu Devleti, Eratna Beyliği, Dulkadiroğulları, Kadı Burhanettin, Karamanoğulları ve Osmanlı Devleti dönemlerini yaşamış, başta Selçuklular olmak üzere her dönemde önemli bir Türk kültür merkezi olmuştur.
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verilerine göre, 2021 yılının başı itibariyle, Kayseri nüfusuna kayıtlı olan toplam kişi sayısının 1 milyon 494 bin 933 olduğunu ve bunun 984 bin 249'unun Kayseri'de, 510 bin 684'ünün ise başka illerde yaşadığını söyleyen TÜİK Kayseri Bölge Müdürü Mustafa Uslu, “Diğer illerde ...
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre İlimizin nüfusu 1.441.523'dür. İl genelinde km2'ye 85 kişi düşmektedir.
Ülkedeki en fazla nüfusu barındıran il İstanbul, en az nüfusu barındıran il Bayburt'tur. Ayrıca en büyük yüzölçümüne sahip il Konya, en küçük yüzölçümüne sahip il Yalova'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri