Bu kapsamda şoför açığının kapatılması ve gençlerin istihdamına katkı sağlanması için büyük otobüs kullanacak şoförler için ehliyet yaş şartı 26'dan 24'e indirildi.
Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü 2021 yılında yeni düzenlemeye göre karayolu yük ve yolcu taşıyan ticari araç kullanan şoförlerde araç kullanımı yaşını 65'ten 69'a çıkardı. Kişilerin 69 yaşından yaş almamış olması yani 69 yaşından küçük olması şart koşul olarak biliniyor.
Ticari araçlarda 65 yaş sınırı vardır. Ama özel araç kullanan kişilerde yaş sınırı yok. Hastanede doktor 'Bu kişi sağlıklıdır araç kullanabilir' raporunu verdiği her kişiye ehliyet veriliyor. Burada yaş sınırına bakılmıyor. 100 yaşında biri sağlık raporu ile gelirse yine ehliyet alır” dedi.
Ticari Araç Sürücüleri İçin Yaş Şartı 69'a Çıkartıldı
Trafik mevzuatına göre 18 yaş altına ehliyet verilmiyor ancak ileri yaş için herhangi bir üst sınır yok. Kişi ehliyet almaya gittiğinde, memur fiziki şartlarda tereddüt ederse sürücü adayını sağlık kuruluşuna sevk ediyor.
İlgili 21 soru bulundu
'BİZDE EHLİYET İÇİN ÜST SINIR YOK'
''Bizim hukukumuzda 18 yaşını doldurmuş biri gerekli testleri geçtikten sonra ehliyet almaya hak kazanır ancak üst yaş sınırı bulunmuyor.
Yönetmeliğin iptalleri düzenleyen maddesinde yapılan değişikle ise mesleki yeterlilik belgeleri ölüm veya vatandaşlık kaydının silinmesi ve sürücüler için 63 yaşının doldurulması hallerinde iptal edilecek.
Yük ve yolcu taşımacılığı yapan sürücüler 31.12.2023 tarihine kadar 69 yaşından gün almamış olmak kaydıyla sürücü mesleğini yapabilecek.
Ehliyet için herhangi bir üst yaş sınırı yoktur. Sürücü olur raporu alabildiğiniz sürece müracaat edebilirsiniz.
Ulaştırma Bakanlığı'nın yayımladığı genelge ile birlikte bundan sonra 65 olan ticari taksi satın alma ve şoför olma yaş haddi 68'e çıkmış oldu. Hürriyet'in haberine göre, ticari takside çalışmak isteyen 65-68 yaş aralığındaki şoförler her yıl psikoteknik raporu ve sağlık raporu alarak ticari taksi kullanabilecek.
Örneğin, 65 yaşındaki biri, 75 yaşına kadar herhangi bir kontrolden geçmeden araç kullanabiliyor.
4925 Sayılı Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre Src belgesi 66 yaşına kadar alınır. 66 yaşını dolduran sürücüler artık ticari taşıt kullanamazlar.
18 yaşından büyük tüm çalışanlar sağlıkları işi yapmaya uygunsa, çalışabilir. 65 yaş üstü kişilerden sağlıkları işi yapmaya uygun olanlar için de aktif çalışan olduklarını belgelemeleri kaydıyla sokağa çıkma yasağı kısıtlamasına tabi değiller.
Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 76' ncı maddesine göre M, A1 ve B1 sınıfı sürücü belgelerini alabilmek için 16 yaşını bitirmiş olmak yeterlidir. Bunun dışındaki sınıf sürücü belgeleri için en az 18 yaşını bitirmiş olmak (bazı sınıflar için daha yüksek yaş şartı aranır) şarttır.
T.C. Ulaştırma Bakanlığı tarafından hazırlanan 4925 sayılı Karayolu Taşıma yönetmeliğine göre otobüs, çekici, panelvan, minibüs gibi yük, kargo ve yolcu taşıyan araçlar ticari araç olarak ifade edilir. Bu araçları kullanan kişilerin sürücü belgesi ve psikoteknik raporunun yanı sıra SRC belgesine sahip olması gerekir.
Taşıt kredisi; binek otomobil ve tır, panelvan, minibüs gibi ticari araçlar için geçerlidir. İş makineleri için kullandırılmaz. Bunun için, kobiler, ticaret odaları ve bankaların leasing ya da ticari kredi fırsatları değerlendirilebilir.
2018 yılı itibariyle, trafikte yer alan 16 yaş ve üstü araçların, trafikten çekilmesi ve hurdaya ayrılması esası üzerine kurulu bir yasadır Hurda Yasası. Otomobil, minibüs, panelvan, otobüs, kamyonet ve kamyonları kapsayan yasanın uygulanmaya başlaması ile pek çok avantajı da beraberinde getirdiği ortada.
Ticari araç kullanan şoförler için yaş sınırı 65'ten 68'e yükseltildi. Bu gelişmeden sadece ticari taksi kullanan şoförler yararlanabilecek.
Buna göre 65 yaş üstü araba kullanabilir ve maske şartına uymak kaydıyla arabayla dışarı çıkabilirler.
TC mevzuatına göre H sınıfı sürücü belgesi olan kişiler (aslında sakatlıkları buna engel olmadığı halde) ticari araç kullanamazlar. Ama ticari araç denilen araçlar binek olarak da tescil edilebilirler. Yani, ticari olarak tescil edilmiş araç kullanamazlar demek daha doğru.
Ticari faaliyet olarak değerlendirilen bireysel araç satışları için de 6 ay ve 6 bin km sınırı olacak. Araç sahipleri, kendi araçlarını da bu şartlara uymadığı sürece satamayacak.
C sınıfı ehliyet için Römork takılmamış bir çekici ile eğitim alarak sınava girmeniz gerekiyor. CE sınıfı ehliyet alırken ise aynı aracı arkasına takılan bir Römork ile birlikte kullanabilmelisiniz. C ve CE sınıfı ehliyet alabilmek için 21 yaşını bitirmiş olup, 22 yaşından gün almış olmak gerekiyor.
SÜRÜCÜ BELGELERİNİN GEÇERLİLİK SÜRESİ
o M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl, o C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri